ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, δεν λύνονται με ευχολόγια σαν του κ. Κουρέτα

"Τα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, δεν μπορούν να λυθούν με ευχολόγια, σαν του κ. Κουρέτα, αλλά με γενναίες πολιτικές αποφάσεις κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, που θα ικανοποιούν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που προβάλλουν μέσα απο τις επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτήσει και τις κινητοποιήσεις", σημειώνεται σε ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας
Τα προβλήματα των πλημμυροπαθών, δεν λύνονται με ευχολόγια σαν του κ. Κουρέτα

Αναλυτικά:

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κουρέτας, που στηρίχθηκε απο ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ25 και Οικολόγους, με δημόσια τοποθέτησή του, αντί να απαιτήσει την άμεση αποκατάσταση των χιλιάδων πλημμυροπαθών και την επίλυση όλων των προβλημάτων τους, απο κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή και δημοτικές αρχές, καλεί την κοινωνία να δείξει την αλληλεγγύη της. Ιδιαίτερα καλεί επιχειρήσεις, διαφημίζοντας κάποιες μάλιστα, να κάνουν εκπτώσεις στους πελάτες που τους σπρώχνει.

Ο λαός της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, έχει δείξει εδώ και 45 ημέρες την γνήσια πολύμορφη αλληλεγγύη του στους πλημμυροπαθείς, όπως και προηγούμενα στους πυρόπληκτους, στους σεισμόπληκτους, δίχως την υπόδειξη του κ. Κουρέτα.  Κι’ αυτό το γνωρίζουν καλά οι πλημμυροπαθείς.

Τα προβλήματα επιβίωσης, που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, δεν μπορούν να λυθούν με ευχολόγια, σαν του κ. Κουρέτα, αλλά με γενναίες πολιτικές αποφάσεις κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων, που θα ικανοποιούν τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που προβάλλουν μέσα απο τις επιτροπές αγώνα που έχουν συγκροτήσει και τις κινητοποιήσεις που κάνουν, για:

Άμεση χορήγηση ειδικού βοηθήματος 1.500 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή οικογένεια, αυξημένο κατά 300 ευρώ για κάθε παιδί, για να καλυφθούν επείγουσες ανάγκες.

Να δοθεί άμεσα 100% αποζημίωση για τη ζημιά που υπέστη κάθε σπίτι, κατάστημα, αγροτοκτηνοτρόφος. Για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

Να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα της στέγασης όσων κατοίκων τα σπίτια είναι ακατοίκητα και δεν έχουν οικοσκευή, με ενοικίαση διαμερισμάτων, με αποκλειστική επιβάρυνση κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων.

Να γίνουν άμεσα ψεκασμοί, απολυμάνσεις εσωτερικά των οικοδομών και των εξωτερικών χώρων απο περιφέρεια, δήμους, κυβέρνηση. 

Να γίνουν με οργανωμένο τρόπο εμβολιασμοί για τέτανο και τεστ αντισωμάτων για ηπατίτιδα Α, σε όσους ήρθαν σε επαφή με τα μολυσμένα νερά. 

Να ολοκληρωθεί άμεσα η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμων, γεφυρών, δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, σχολικών μονάδων, κ.α).

Να γίνουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί η στατικότητα κατοικιών και δημοσίων κτιρίων.

Να προχωρήσει άμεσα απο κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, ο καθαρισμός και η ενίσχυση των αναχωμάτων στην κοίτη των ποταμών, ρεμάτων, αρδευτικών-αποστραγγιστικών δικτύων. Να καθαριστούν όλα τα φρεάτια ομβρίων. Να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων αντιπλημμυρικών έργων στην Θεσσαλία.

Να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν την δουλειά, ίση με τον κατώτερο μισθό για όσο δεν θα μπορούν να δουλέψουν.  Απαλλαγή για 2 χρόνια απο πληρωμή λογαριασμών νερού, δημοτικών τελών, αναστολή πληρωμής των λογαριασμών ρεύματος, θέρμανσης, χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, για 1 χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση.