ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ατζέντα της κυβέρνησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Toυ Δημήτρη Τσιμπανάκου, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Οικονομολόγου
Η ατζέντα της κυβέρνησης για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την εφαρμογή κεφαλικού φόρου σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους συνιστά ανατροπή της πολιτικής θεώρησης της κυβέρνησης για μείωση των φόρων. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ενόψει των βουλευτικών εκλογών η κυβέρνηση σήκωσε τη σημαία της μείωσης των φόρων κατηγορώντας το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για κρυφή ατζέντα σε ζητήματα φορολογίας με αφορμή τα μερίσματα για πάνω απο 50.000 ευρώ και την αύξηση ενός συντελεστή που άγγιζε ένα πολύ μικρό ποσοστό εισοδημάτωντης οικονομικής δραστηριότητας. Σήμερα, λίγους μήνες μετά η κυβέρνηση αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κρυφη της ατζέντα με ρυθμίσεις που αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες με πολύ χαμηλότερα εισοδήματα των 50.000 ευρώ.

Με τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη αναιρείται στην πράξη η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο ύψος του 9% για κέρδη ως 10.000 ευρώ, μια παρέμβαση με θετικό πρόσημο της περιόδου διακυβέρνησης 2019-2023. Με τις ρυθμίσεις αυτές που έρχονται προς ψήφιση το επόμενο διάστημα η προοδευτική φορόλογηση δέχεται πλήγμα και επιστρέφουμε επί της ουσίας στην καταστάση υπερφορολόγησης που επικρατούσε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Για παράδειγμα το 2018 ένας αυτοαπασχολούμενος πλήρωνε για 5.000 ευρω κέρδη 1100 ευρώ φόρο με τον τότε συντελεστή 22%, σήμερα πληρώνει 450 ευρώ με τον συντελεστή 9% που ισχύει. Με την νέα ρύθμιση το κέρδος των 5.000 ευρω θα αγνοείται και θα υπολογίζεται αυτόματα στο πόσό των 10.920 ευρω με συντελεστή 9% ως τις 10.000 ευρω και 22% από τις 10.000 ως τις 10.920. Αν κάνουμε τις απαραίτητες πράξεις προκύπτει το ποσό των 1.100(900+200) ευρώ όσο δηλαδή της περιόδου 2018!

Η αύξηση της φορολογίας αποτελεί ομολογία αποτυχίας του πρωθυπουργού στο μέτωπο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και όχι λύση κατά αυτής. Από τη στιγμή που εντοπίζονται φαινόμενα φοροδιαφυγής δημιουργείς διαδικασίες και ενισχύεις τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν σέρνεσαι στην επιβολή οριζόντων μέτρων που επιβαρύνουν το σύνολο δικαίως και αδίκως. Είναι προφανές πως η προσπάθεια συγκέντρωσης φορολογικών δεδομένων (mydata, ηλεκτρονική τιμόλογηση), προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει αποδόσει τα αναμενόμενα. Δεν είναι δυνατόν να δαπανάς ως κράτος πόρους, να καθοδηγείς το επιχειρείν να συμμορφωθεί με ηλεκτρονικά συστήματα, να χάνονται εκατοντάδες εργατοώρες και να εφαρμόζεις στο τέλος μέτρα που μας γυρίζουν τριάντα χρόνια πίσω. Θα είχε ενδιαφέρτον το επιτελικό κράτος να επαναφέρει και τα βιβλία Α Κατηγορίας, αυτά που την δεκαετία του 1990 είχαν εφαρμογή σε επαγγέλματα όπως για παράδειγμα των περιπτεριούχων και ουσιαστικά ο φόρος προέλυπτε από τη φύση του επαγγέλματος με κεφαλικό οριζόντιο φόρο και όχι με την φορολογική βάση έσοδα μείον έξοδα.