ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι οικογένειες σε Ριζόμυλο-Στεφανοβίκειο υφίστανται τεράστιες απώλειες εισοδήματος

Οι οικογένειες σε Ριζόμυλο-Στεφανοβίκειο υφίστανται τεράστιες απώλειες εισοδήματος

Την απόκοσμη εικόνα που παρουσιάζουν οι πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου Μαγνησίας 50 ημέρες μετά την επέλαση των πρώτων πλημμυρών, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

«Τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών βαμβακιού, φυστικιάς, αμυγδαλιών και άλλων ειδών βρίσκονται ακόμα κάτω από μεγάλους όγκους νερού, εκατοντάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδια λίμνη με τους αγρότες και τους καλλιεργητές της περιοχής να βρίσκονται δικαιολογημένα σε απόγνωση καθώς το οικονομικό τους πλήγμα είναι τεράστιο», ανέφερε ο Βουλευτής. Στην Ερώτησή του κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην απαραίτητη διαδικασία άντλησης των υδάτων αλλά και στην καταβολή επαρκών αποζημιώσεων σύμφωνα με το πραγματικό κόστος της καλλιέργειας των στρεμμάτων.

Οι καλλιεργητές καταγγέλλουν αδιαφορία και αδράνεια εκ μέρους της κυβέρνησης καθώς η διαδικασία άντλησης των υδάτων δεν προχωρά ενώ οι ανακοινωθείσες αποζημιώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν την τεράστια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί. «Τη στιγμή που τα πάγια έξοδα για την καλλιέργεια βαμβακιού είναι πάνω από 300 ευρώ το στρέμμα, η ανακοινωθείσα αποζημίωση των 130 ευρώ ανά στρέμμα υπολείπεται πάνω από το μισό και σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για να καλύψει το μέγεθος της καταστροφής για τους αγρότες της περιοχής», ανέφερε ο Βουλευτής και σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος του πανάκριβου καλλιεργητικού εξοπλισμού που σήμερα παραμένει βυθισμένος κάτω από τα λιμνάζοντα νερά.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Οι εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες του Στεφανοβικείου και του Ριζόμυλου είδαν σε μία μέρα τις περιουσίες τους να χάνονται κάτω από τους τεράστιους όγκους νερού. Η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει αποτελεσματικά τους αγρότες της περιοχής, ο μηδενισμός του εισοδήματος των οποίων θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία».

πηγή: ertnews.gr