ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απλήρωτοι 1 στους 3 κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία

Σε απόλυτη απόγνωση, μπροστά σε μεγάλες καταστροφές, αλλά και ένα ατελείωτο αλαλούμ με την ενιαία ενίσχυση
Απλήρωτοι 1 στους 3 κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία
Τεράστιες αντιδράσεις για τις λάθος πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης. Δηλώνουν έτοιμοι να κινηθούν νομικά και να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις

Ετοιμοι να προσφύγουν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή και μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης και του γενικότερου αλαλούμ που επικράτησε, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία. 

Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ - Tαχυδρόμος

Για εγκληματικές ενέργειες, τις οποίες είναι έτοιμες να κυνηγήσουν με κάθε μέσο, κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι σε ολόκληρη τη Θεσσαλία που μετά το βαρύτατο πλήγμα που έχει υποστεί ο κλάδος τους από τις φυσικές καταστροφές έχουν να αντιμετωπίσουν και τις χαμηλότερες από το προσδοκώμενο πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης.

Από την περασμένη Παρασκευή, αγρότες και κτηνοτρόφοι περίμεναν τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση, οι οποίες πέρα από το γεγονός ότι άργησαν στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν καρατομημένες σε ποσοστό 50%, ενώ σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό παραγωγών ήταν μηδενικές.

Οι κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας βρίσκονται στα κάγκελα. «Ολοι βαράνε τον πρωτογενή τομέα. Στόχος τους είναι όσα ζώα μας έχουν απομείνει, να πεθάνουν και αυτά, δεν εξηγείται αλλιώς» λέει αγανακτισμένος ο Γιώργος Τερζάκης πρόεδρος στον Σύλλογο Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στη Μαγνησία περισσότερο από το 30% των κτηνοτρόφων παραμένουν απλήρωτοι, ενώ όσοι πληρώθηκαν πήραν περίπου το 50% από όσα υπολόγιζαν.

«Αλλα ποσά περιμέναμε και άλλα είδαμε στους λογαριασμούς μας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για ποιο λόγο έχει συμβεί αυτό. Παλεύουμε με πολλαπλές ζημιές και καταστροφές σε διάστημα λίγων μηνών και τα λεφτά που περιμένουμε δεν τα βλέπουμε καν» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι υπάρχουν συνάδελφοί του, οι οποίοι πέρα από το γεγονός ότι δεν μπορούν να προσεγγίσουν ακόμη και σήμερα τους στάβλους τους, δεν έχουν λάβει και δραχμή.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας Χαρούλα Διβάνη, που τονίζει ότι αυτό που έχει γίνει με τις πληρωμές είναι εγκληματικό και θα πρέπει να διερευνηθεί πού πήγαν αυτά τα χρήματα.

Η ίδια τονίζει ότι μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων που δεν πληρώθηκαν είναι εκείνοι, οι οποίοι είχαν μεταβιβάσει τα δικαιώματά τους σε άλλους, με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» τα ΑΦΜ και να μείνουν απλήρωτοι ακόμη και για τα δικά τους.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από το ΥΠΑΑΤ καλώντας, μάλιστα, τον υπουργό στη Θεσσαλία να ενημερώσει τους παραγωγούς για τις πληρωμές.

Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Ζητάμε από τον Υπουργό ΑΑΤ να μεταβεί στην Λάρισα το Σαββατοκύριακο ώστε σε συνάντηση μαζί μας να μας ενημερώσει για την κάκιστη πληρωμή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης και τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.

Τονίζουμε δε πως βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με άλλες οργανώσεις κτηνοτρόφων της χώρας εξετάζοντας το ενδεχόμενο να καταθέσουμε αγωγή – μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την συγκεκριμένη πληρωμή.

Επίσης ζητάμε την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα γάλατα ώστε να μην καταλήγουν στην παρασκευή ΠΟΠ προϊόντων όπως η ΦΕΤΑ και προτρέπουμε τους συνάδελφους κτηνοτρόφους να μην παραδίδουν γάλα με ανοιχτή τιμή».