ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

 

Η 25η Νοέμβρη κάθε χρόνου, έχει ορισθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες εκατοντάδων πληροφοριών για περιστατικά βίας. Στατιστικές και νούμερα που μας τρομάζουν, περιγραφές από θύματα που μας σοκάρουν, ρεπορτάζ από περιστατικά που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας και μας προβληματίζουν ως γυναίκες, μητέρες, εργαζόμενες.

Είμαστε υπερήφανες/νοι γιατί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, κυρώσαμε την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν στο συρτάρι και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια ακινησίας, ψηφίστηκε  στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων με ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με ευρεία πλειοψηφία,  το νομοθέτημα του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα φαινόμενο, στο οποίο δεν χωρούν   η σιωπή και  ο συμβιβασμός. Όταν μία γυναίκα υφίσταται βία δεν πρέπει για κανένα λόγο να διστάσει να καταγγείλει άμεσα το συμβάν. Όπως εύστοχα έχει διατυπωθεί: «Ό,τι χρειάζεται βία για να διατηρηθεί, είναι καταδικασμένο». Για να αλλάξει η κοινωνία και να αντιμετωπιστούν οι εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την έμφυλη βία χρειάζεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση από μικρή ηλικία, όπως και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και επένδυση σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση δημόσιας πολιτικής «μηδενικής ανοχής στη βία».

Με αφορμή την ημέρα αυτή ας εκπέμψουμε το μήνυμα σε κάθε γυναίκα που βιώνει τη βία, ότι οφείλει και μπορεί να διαβάσει τα σημάδια μιας τοξικής σχέσης και να διεκδικήσει για τον εαυτό της αυτό που αναντίρρητα δικαιούται: μία ήρεμη και αξιοπρεπή διαβίωση και καθημερινότητα.

Επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας