ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για τη λεγόμενη ομαδική βία και το νοσμοσχέδιο εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης

Για τη λεγόμενη ομαδική βία και το νοσμοσχέδιο εκκρεμοτήτων της κυβέρνησης

Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες προηγούμενων νομοσχεδίων μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο Βασίλης Μεταξάς βουλευτής του ΚΚΕ.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης για την βία στους αθλητικούς χώρους, με αφορμή τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά τα επεισόδια στον αγώνα βόλεϊ στου Ρέντη και τον τραυματισμό του αστυνομικού, τονίζοντας τα εξής:

«Η αλήθεια είναι ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει και δεν έχει κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους "οπαδικούς στρατούς", ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που κατά τ’ άλλα θα έπρεπε να προστατεύει τους αθλητικούς χώρους.

Αντίθετα όλες οι κυβερνήσεις στηρίζουν τη σαπίλα του "αθλητισμού-εμπόρευμα" και της "ομάδας-επιχείρηση" με διάφορους τρόπους. Γι’ αυτόν τον λόγο εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα "αυστηροποίησης", τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τωρινή κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε.

Το κρίσιμο ζήτημα είναι να γίνει αντιληπτή η αιτία του προβλήματος.

Μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της βίας στους αθλητικούς χώρους είναι ο αθλητισμός χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα σε αντίθεση με αυτό που κάνει η κυβέρνηση, δηλαδή έναν αθλητισμό χωρίς φιλάθλους.

Άλλωστε και οι λεγόμενοι οπαδικοί στρατοί, επίσημοι ή ανεπίσημοι, καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό, τον οποίο χρησιμοποιούν ως προκάλυμμα για άλλου είδους επιδιώξεις και δραστηριότητες.

Γι’ αυτόν τον λόγο ακόμη και ο όρος "οπαδική βία" είναι παραπλανητικός, γιατί ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο την επιχειρηματική δράση στον χώρο του αθλητισμού, τα παζάρια και τους ανταγωνισμούς των μεγαλοεπιχειρηματιών, από όπου απορρέουν και τα φαινόμενα βίας που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις ανθρώπινες ζωές.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό, τη νεολαία, τους φίλαθλους, τους οπαδούς των ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά τα φαινόμενα σήψης, να δουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να υπάρχει και να αναπτύσσεται προς όφελός τους χωρίς την επιχειρηματική δράση και τα παράγωγά της»

Το νσχ ρυθμίζει εκκρεμότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Οσον αφορά το νομοσχέδιο, σημείωσε ότι πρόκειται για πολυνομοσχέδιο που εμπεριέχει οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία συναντιούνται τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΣΟΚ.

Αφορά μια σειρά θέματα και αντιμετωπίζει εκκρεμότητες προηγούμενων νομοσχεδίων της κυβέρνησης που σχετίζονται με την στρατηγική της ΕΕ, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις, τα προαπαιτούμενα για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, την πράσινη μετάβαση, την προώθηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ και του ΝΑΤΟ, που αποτελούν και τις στρατηγικές επιλογές των καπιταλιστών της χώρας. Εξειδικεύει μέτρα που προωθούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, με τα οποία διασφαλίζονται τα κέρδη των μονοπωλίων και καταρρακώνονται τα δικαιώματα του λαού και των εργαζομένων. 

Ανέφερε χαρακτηριστικά διάταξη του νομοσχεδίου, και συγκεκριμένα το άρθρο 56 που πάει ένα βήμα ακόμα προς την πλήρη απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας, αφού δίνει τη δυνατότητα στον εκάστοτε δήμαρχο ν` αποφασίζει για τη λειτουργία των καταστημάτων, αντί του περιφερειάρχη που ίσχυε μέχρι σήμερα. 

Αναφέρθηκε ακόμα στη διάταξη που εμπεριέχει τη ρητή εντολή προς το Πανεπιστήμιο Πατρών να παραδώσει την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτη - εργολάβο με την ρητή απαγόρευση μάλιστα να μην μετατρέψει τις συμβάσεις των 90 εργαζομένων στην καθαριότητα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου αλλά στο τέλος του χρόνου να τις απολύσει και ν` αναλάβει ο εργολάβος. 

Στο ίδιο πνεύμα, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οι διατάξεις του υπ. Πολιτισμού που έρχονται να ενισχύσουν τον νόμο που ψήφισε πριν λίγους μήνες η κυβέρνηση για τη διαβόητη οικονομική αυτοτέλεια των Μουσείων, τα οποία καλούνται να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους, να λειτουργήσουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια για ν` αυξήσουν τα έσοδά τους. 

Οσον αφορά τις διατάξεις για τον Covid 19, σημείωσε ότι αντιστοιχούν σε μέτρα που ενισχύουν την εμπορευματοποίηση των δημόσιων δομών Υγείας, δεν προβλέπει νέες προσλήψεις αλλά παράταση των συμβάσεων των ήδη απασχολουμένων επικουρικών, ενώ προβλέπει προσλήψεις συνταξιούχων γιατρών άνω των 67 καθώς και μετακινήσεις του προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, στη λογική των μπαλωμάτων, ακριβώς για να μην γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. 

Τέλος κατήγγειλε τις αλχημείες της κυβέρνησης που ισχυρίζεται ότι με το νέο χρόνο θ` αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων, λέγοντας πως δεν είναι επιτυχία, όπως θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση, «ότι ο μέσος μισθός σήμερα, είναι μικρότερος από τον μισθό του 2011 ενώ ακόμη και ο ΟΟΣΑ έχει ομολογήσει ότι μόνο μέσα στο 2022 η πραγματική πτώση των μισθών ήταν 7.4%».

Καταλήγοντας κατήγγειλε τα αστικά κόμματα που στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, προβάλλουν στο λαό το ψεύτικο επιχείρημα ότι το κέρδος  των καπιταλιστών είναι προς όφελος των εργαζομένων και κρύβουν ότι ακριβώς αυτό το κέρδος, είναι το βασικό εμπόδιο για ν` απολαύσει ο λαός τον πλούτο που παράγει.