ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τεράστιο ψέμα ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές

Τεράστιο ψέμα ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη θωράκιση της χώρας από φυσικές καταστροφές

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι ο προϋπολογισμός υπηρετεί τη θωράκιση της χώρας από τις φυσικές καταστροφές είναι τεράστιο ψέμα, τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, το βράδυ του Σαββάτου, στην τοποθέτησή του στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2024.

Όπως σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ο προϋπολογισμός διατηρεί τις χαμηλές δαπάνες για την πρόληψη, ενώ ανοίγει τον δρόμο για μία σειρά εταιρείες για να κερδοσκοπήσουν.

Επίσης ομολογείται ότι στις πλημμύρες στη Θεσσαλία όχι μόνο δεν θα αποκατασταθούν οι ζημιές αλλά ούτε καν θα δοθούν οι αποζημιώσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε πολλούς πλημμυροπαθείς που τους «πετάει έξω» το σύστημα και ζουν σε τραγικές συνθήκες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν φτάνει μια ομιλία ούτε να αναφέρουμε μόνο τις περιοχές: Αλλού δεν έχετε δώσει ούτε μισό ευρώ από την περιβόητη πρώτη αρωγή. Αλλού κρατάτε πόσους μήνες σε ομηρία εκατοντάδες και εκατοντάδες κατοίκους.

Για παράδειγμα όσους έχουν μονοκατοικίες με πρώτο όροφο, όπως στο Παλαιό Λιμεναρχείο του Βόλου, γιατί λέει το σύστημα δεν τις δέχεται! Και όχι μόνο. Τους λέτε και να μην κάνουν καμία παρέμβαση στην κατεστραμμένη κατοικία γιατί πρέπει πρώτα να περάσει κλιμάκιο! 3 μήνες μετά οι άνθρωπο ζούνε με τις λάσπες και τους μαυρισμένους τοίχους, στον χειμώνα, γιατί εσείς τους πετάτε έξω με αυτές τις γελοίες δικαιολογίες! Λίγη ντροπή!»

Ο Β. Μεταξάς τόνισε ότι τα κονδύλια που προβλέπονται αφορούν τις υπάρχουσες γραμμές των έργων, δηλαδή επιδιορθώσεις στα ήδη υπάρχοντα και ανεπαρκέστατα έργα.

 Και συνέχισε:

«Δηλαδή κανένα νέο έργο! Επιδιορθώσεις στα υπάρχοντα! Ποια υπάρχοντα; Αυτά που διαλύθηκαν. Αυτά που τα πήρε το ποτάμι! Αυτά, όπως η γέφυρα στο Νέο Δέλτα του Βόλου που φτιάχτηκε πιο χαμηλά και στένεψε την κοίτη του ποταμού, χάριν του κόστους – οφέλους και φράκαρε, με αποτέλεσμα να πνίξει μια ολόκληρη συνοικία!

Και μάλιστα έχετε φέρει και εταιρία για να «βοηθήσει» λέτε τους Δημάρχους, να «νουθετήσει» λέμε εμείς, για το πώς πρέπει να ετοιμάσουν τα έγγραφα ώστε να μπορεί να τα εγκρίνει η Ε.Ε., αυτά τα δις. του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που διαφημίζετε!

Εταιρία - καλή ώρα σαν και την Ολλανδική που θεωρεί ότι, αν και η Θεσσαλία αποτελεί μια από τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας, πρέπει να γίνει αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος! Πολύ επιστημονικό το πόρισμα που έβγαλε!

Κάτι τέτοιες εταιρίες κάνουν πιο κατανοητά τα κιτάπια της Ε.Ε., για να βοηθήσουν να τα καταλάβουμε, όπως η Flood CBA που γράφει:

 «είναι οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν από την πλημμύρα εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία (δηλαδή εύπορες οικογένειες ή πολύτιμα εργοστάσια) από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία (...) Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αποφάσεις που δεν φαίνονται "δίκαιες", αλλά η δικαιοσύνη δεν είναι μέρος της ανάλυσης κόστους - οφέλους».

Αυτή είναι η Ε.Ε. που θα μας σώσει! Και αναφέρομαι και σε εσάς, στο ΠΑΣΟΚ, που όπου βρείτε και όπου σταθείτε, λέτε για την αγία Ε.Ε. που μάλιστα πρέπει να ακολουθούμε και πιο πιστά τις οδηγίες της, για τις φυσικές καταστροφές, για τους σιδηροδρόμους, για την αγροτιά, τα εργασιακά κ.ο.κ.»

Αναφέρθηκε επίσης στο χθεσινό πανθεσσαλικό συλλαλητήριο, που έδειξε ότι ο λαός θα κλιμακώσει την πάλη του ότι δεν θα μείνει σταυρωμένα χέρια, «θα είναι στη μάχη για την επιβίωσή του με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή».

Συνέχισε λέγοντας: «Η κανονικότητα που λέει θα πνιγείτε, θα καείτε όπως και να έχει, είναι η δική σας κανονικότητα. Η κανονικότητα της καπιταλιστικής οικονομίας που υπηρετείτε όλοι σας, που τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, οι τεράστιες δυνατότητες που έχει ο άνθρωπος να δημιουργήσει έργα που τον προστατεύουν, φυλακίζονται στο καπιταλιστικό κέρδος.

Αυτές τις δυνατότητες θα απελευθερώσει μόνο η εργατική εξουσία, η κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η επιστημονική κεντρική οργάνωσή της.»

Καταλήγοντας, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Β. Μεταξάς είπε: «Το δίλημμα το βάζετε εσείς με την πολιτική σας: ή στο δρόμο της βαρβαρότητας και της καταστροφής, τον δικό σας δρόμο ή στον δρόμο της απελευθέρωσης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση»