ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με την απειλή της διακοπής ρεύματος ζουν οι πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας

Με την απειλή της διακοπής ρεύματος ζουν οι πληγέντες αγρότες της Μαγνησίας
Σε Ερώτηση προχώρησε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μετά τις καταγγελίες αγροτών της περιοχής για προειδοποιήσεις από παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για επικείμενες διακοπές ρεύματος. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι την ώρα που πολλοί αγρότες της Μαγνησίας αναζητούν ακόμα τον καλλιεργητικό εξοπλισμό τους κάτω από όγκους νερού και λάσπης η κυβέρνηση αρνείται να θέσει σε εφαρμογή τις εξαγγελίες της για ρύθμιση στο αγροτικό ρεύμα των πληγέντων αγροτών της Θεσσαλίας με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να ζουν υπό την απειλή της διακοπής ρεύματος αλλά και να αναγκαστούν να επιβαρυνθούν οικονομικά με τα έξοδα επανασύνδεσης σε περίπτωση διακοπής.
 
Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στις αγροτικές εκτάσεις του Νομού και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Στις παρακάρλιες περιοχές τεράστιες εκτάσεις παραμένουν τρείς και πλέον μήνες μετά πλημμυρισμένες, ενώ οι καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες εκτείνονται και στον καλλιεργητικό εξοπλισμό με πολλά αντλιοστάσια να παραμένουν πλημμυρισμένα χωρίς δυνατότητα ηλεκτροδότησης. «Κατεστραμμένο το αρδευτικό δίκτυο στον ορεινό όγκου του Πηλίου αλλά και μεγάλες ζημιές στην αγροτική οδοποιία που δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι και σήμερα είναι η δυσοίωνη πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στη Μαγνησία. Την ίδια ώρα, πολλοί εξ αυτών καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει καν τις δικαιούμενες αποζημιώσεις και από τα ποσά των αγροτικών ενισχύσεων έχουν λάβει ελάχιστες προκαταβολές», ανέφερε ο Βουλευτής.
 
Από τέλος Νοεμβρίου η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα που περιλαμβάνει μια περίοδο χάριτος μιας διετίας – για καταναλώσεις από την 1η Μαΐου μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου του 2023, συν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που τυχόν υπήρχαν για τους αγρότες αυτούς - και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο. Ωστόσο, αγρότες της περιοχής που επικοινώνησαν με τη ΔΕΗ, ενημερώθηκαν ότι οι πάροχοι ενέργειας δεν έχουν λάβει καμιά ενημέρωση από την κυβέρνηση για οποιαδήποτε ρύθμιση και μη πληρωμή οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
 
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος ανέφερε: «Το εισόδημα των αγροτών της Θεσσαλίας έχει συμπιεστεί ασφυκτικά. Μόνη λύση ευθύνης για την κυβέρνηση είναι η άμεση εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης της εξαιρετικά δύσκολης καθημερινότητα που βιώνουν». Στην Ερώτησή του κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν χωρίς άλλη καθυστέρηση σε ενεργοποίηση της ανακοινωθείσας ρύθμισης για το αγροτικό ρεύμα.