ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο προγράμματα συγκρούονται

Της Κατερίνας Παπανάτσιου, υποψήφιας βουλευτή Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Υφυπουργού Οικονομικών
Δύο προγράμματα συγκρούονται

Δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια βρίσκονται αντιμέτωπα την Κυριακή 7 Ιουλίου. Το σχέδιο που στηρίζεται στο όραμα της δίκαιης ανάπτυξης, που διασφαλίζει οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας και το σχέδιο που μας γυρίζει πίσω και προστατεύει τα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε με εντολή να σταματήσει και να αντιστρέψει την κοινωνική καταστροφή στην οποία είχε οδηγήσει τη χώρα η κρίση αλλά και οι συνταγές διάσωσης του 2009-2014. Οι πολιτικές της ανισότητας βύθιζαν την οικονομία σε όλο και πιο βαθιά ύφεση. Συγκρουστήκαμε με τα συμφέροντα που μας πολέμησαν από το εξωτερικό και από το εσωτερικό και καταφέραμε να σταματήσουμε την καταστροφή. Αλλά μαζί πετύχαμε και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Αυτό δεν ήταν σύμπτωση. Ήταν οι πολιτικές της ισότητας που έφεραν την ανάπτυξη, όπως ήταν οι πολιτικές της ανισότητας που προκάλεσαν τόσο τη φούσκα όσο και την ύφεση του 25-30% στη συνέχεια. Όλοι αντιληφθήκαμε ότι όταν τα πράγματα γύρω μας γίνονται όλο και χειρότερα, δεν μπορεί κανείς να μείνει ανεπηρέαστος. Δεν μπορείς να πουλήσεις τα προϊόντα σου όταν οι άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, δεν μπορείς να βρεις δουλειά όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν. Έπρεπε να μπει γρήγορα ένα φρένο σε αυτόν τον φαύλο κύκλο και αυτό ακριβώς κάναμε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά βάλαμε και ένα τέλος στην κηδεμονία από το εξωτερικό και τα μνημόνια. Αυτό σημαίνει ότι πλέον έχουμε περιορισμούς μόνο στους δημοσιονομικούς στόχους και όχι στα μέσα για την επίτευξή τους.

Το δίλημμα, λοιπόν, που τίθεται στους πολίτες είναι τι θα γίνει μετά την κρίση, μετά τα μνημόνια. Το δικό μας σχέδιο, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι όχι μόνο πιο δίκαιο αλλά και πιο αποτελεσματικό συνολικά. Παρουσιάσαμε ένα πολιτικό πρόγραμμα ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Ανασυγκροτούμε τις υπηρεσίες του δημοσίου στην υγεία, στην παιδεία, σε κάθε πτυχή. Δώσαμε πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στους ανασφάλιστους και δημιουργήσαμε τις ΤΟΜΥ. Για να νιώθουν ασφάλεια οι πολίτες στην περίπτωση που θα τύχει κάτι στην υγεία τους. Και να μπορούν να σχεδιάζουν χωρίς αυτό το άγχος.

Σταματήσαμε το κόψιμο των συντάξεων και φέτος καταφέραμε να δώσουμε ξανά τη 13η σύνταξη σε μόνιμη βάση. Στα δημόσια σχολεία τα βιβλία και οι καθηγητές είναι στη θέση τους από την πρώτη μέρα. Μειώνουμε την φορολογία σταδιακά και με σύνεση. Όσο αντέχει ο προϋπολογισμός. Με τρόπο που να αγγίζει όσο γίνεται περισσότερους, όπως στην ενέργεια, στην εστίαση και αλλού.

Αυξάνουμε σταδιακά τον κατώτατο μισθό στα επόμενα χρόνια. Είδαμε ότι η πολιτική αυτή διέψευσε τις Κασσάνδρες και είχαμε 110 χιλιάδες προσλήψεις στο πρώτο τετράμηνο αλλά και ανάπτυξη της οικονομίας.

Ανατάσσουμε την αγορά εργασίας, επαναφέραμε τις συλλογικές συμβάσεις, καταργήσαμε την ντροπή του υποκατώτατου μισθού για τους νέους και αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό για όλους.

Το πρόγραμμά μας ήδη εφαρμόζεται, ήδη αποδίδει αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να δούμε ολόκληρο το αποτέλεσμά τους. Μια υγιής αγορά εργασίας είναι καλή όχι μόνο για τους μισθωτούς αλλά και για τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι και μια δίκαιη φορολογία, μια σωστή πολιτική στη δημόσια υγεία και την παιδεία. Γιατί οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανθίσουν σε μια κοινωνία και μια οικονομία υπό διάλυση. Εκτοπίζονται από τις πολυεθνικές και τους κολοσσούς που έχουν δύναμη να επιβάλλουν τους όρους τους στην αγορά, που έχουν πρόσβαση στο δανεισμό στην καλή και την κακή εποχή, που μπορούν να διαπραγματευτούν τα χρέη τους με την τράπεζα από ισχυρή θέση στα δύσκολα. Είδαμε ότι ακόμη και στην καλή εποχή, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις γονάτιζαν από τον ανταγωνισμό των μεγάλων και μπορούν να ανταποκριθούν μόνο με τον υπερδανεισμό και με την υποθήκευση των σπιτιών τους και της περιουσίας τους.

Η Νέα Δημοκρατία έχει μόνο μια μαγική λύση που θα λύσει τα πάντα: μείωση της φορολογίας. Δεν έχει καμία άλλη ουσιαστική πρόταση από τη μείωση της φορολογίας. Για κάθε πρόβλημα, ανάπτυξη, υγεία, παιδεία, κοινωνική πολιτική, έχει μόνο τελικά μόνο μια απάντηση: μείωση της φορολογίας. Αλλά δεν λέει πού θα βρει τα χρήματα αυτά. Γιατί οι δημοσιονομικοί περιορισμοί παραμένουν και δεν μπορεί να δανειστεί τζάμπα χρήμα, όπως έκαναν για δεκαετίες η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Κάποιος φαίνεται ότι τους τράβηξε το αυτί, γιατί ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το τροπάριό του και είπε ότι η μείωση των φόρων δεν θα γίνει αμέσως, όπως έλεγε στην αρχή. Και πού οδηγεί αυτό; Σε αυτό που ξέρουν καλύτερα να κάνουν: μείωση για όσους είναι στα πολύ υψηλά εισοδήματα και αύξηση των φόρων για την πλειονότητα της κοινωνίας, για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, όπως έκαναν πάντα όσο κυβερνούσαν.

Σήμερα πολλοί ξεχνούμε πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα στην χειρότερη περίοδο της κρίσης. Αυτό είναι σε ένα βαθμό φυσικό, θέλει κανείς να μην θυμάται τα δυσάρεστα για να προχωρήσει μπροστά. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να θολώνει την κρίση. Γιατί τελικά ο ελληνικός λαός πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο εντελώς αντιτιθέμενων προγραμμάτων για την επόμενη μέρα. Για αυτό πιστεύουμε ότι οι πολίτες θα ξανασκεφτούν και θα επιλέξουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκαιη ανάπτυξη και όχι την επιστροφή στο παρελθόν, την επιστροφή σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν.