ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αγρότες των παρακάρλιων περιοχών συναντήθηκε ο Χρ. Τριαντόπουλος

Χρ. Τριαντόπουλος: Η κυβέρνηση στηρίζει ενεργά και συνεχώς τους αγρότες – Η ρύθμιση του αγροτικού ρεύματος θεσμοθετείται και ισχύει
Με αγρότες των παρακάρλιων περιοχών συναντήθηκε ο Χρ. Τριαντόπουλος

Συνάντηση με τους αγρότες των Παρακάρλιων χωριών και περιοχών της Μαγνησίας πραγματοποίησε την Παρασκευή, 5 Ιανουαρίου 2024, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στο Στεφανοβίκειο.

Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν, πέραν των πληγέντων αγροτών από τα Κανάλια, το Στεφανοβίκειο και το Ριζόμυλο, ο Δήμαρχος Δήμου Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, καθώς και λοιποί αυτοδιοικητικοί, σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων, αλλά και τακτικής επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους. Αντικείμενο, φυσικά, της συνάντησης ήταν η πορεία του Κυβερνητικού σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Θεσσαλίας και δη της περιοχής της Κάρλας, με τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει μετά το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο του Σεπτεμβρίου του 2023 που έπληξε την περιοχή. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Στεφανοβίκειο αναλύθηκε από τον Υφυπουργό η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής και δη το σκέλος αυτού που αφορά τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς και μέτρα τα οποία έχουν προχωρήσει σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και, κυρίως, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, με την πορεία υλοποίησης του πλαισίου της κρατικής αρωγής – συμπεριλαμβάνοντας το σχήμα της πρώτης αρωγής – και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ η συζήτηση επεκτάθηκε και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως η κάλυψη των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο, αλλά και η μέσο – μακροπρόθεσμη στήριξη για τους αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες παραμένουν στην πλημμυρισμένη περιοχή γύρω από τη λίμνη Κάρλα.

Πρέπει να σημειωθεί πως, όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο, έχει ενεργοποιηθεί – στο πλαίσιο του έργου της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής – το σχήμα της κρατικής αρωγής για την κάλυψη των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 σε Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές, που μέχρι πρότινος είτε καλύπτονταν, είτε όχι από το πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων. Πρόκειται για ένα σχήμα το οποίο και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τέλος, αντικείμενο της συζήτησης με τον αγροτικό κόσμο των περιοχών αποτέλεσε και η αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, το οποίο έχει επίσης ενταχθεί στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Υφυπουργός, όσον αφορά τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αυτές καλύπτονται εφόσον το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή υφίσταται μίσθωση ή χρησιδάνειο μεταξύ συζύγων και γονέων – τέκνων, που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της εκδήλωσης των πλημμυρών.

Σε συνέχεια της συνάντησης στο Στεφανοβίκειο, ο Υφυπουργός, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «συνεχίζουμε τη στενότατη συνεργασία και επικοινωνία με τον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας και, φυσικά, της Μαγνησίας για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής μετά το πρωτοφανές πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε την περιοχή μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση έχει ενεργοποιηθεί από την πρώτη στιγμή το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, με την χορήγηση της πρώτης αρωγής, αλλά και τη δρομολόγηση της τελικής επιχορήγησης η οποία και ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας κατόπιν ελέγχου, αυτοψίας και εκτίμησης των ζημιών. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή, με την επιχορήγηση να αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε εμπορεύματα και σε κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, αλλά και σε έγγειο κεφάλαιο. Σε κάθε πρόβλημα του αγροτικού τομέα δρομολογούμε λύσεις και μέτρα στήριξης, χωρίς να μειώνεται ο ρυθμός. Την επόμενη περίοδο, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στοχεύουμε – μέσα από έκτακτη χρηματοδότηση που έχουμε διαθέσει και ειδικά εργαλεία – να αυξηθούν τα Κλιμάκια Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας, να αυξηθούν τα στελέχη που συμμετέχουν στα εν λόγω Κλιμάκια για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και να αναδιαρθρωθεί η δομή των εμπλεκόμενων σε αυτό το εγχείρημα, ώστε να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα το υπό υλοποίηση έργο».

Τέλος, ο Υφυπουργός, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ρύθμισης του αγροτικού ρεύματος μετά από ερώτημα που τέθηκε από τους αγρότες και σημείωσε ότι «από την πρώτη στιγμή, μετά από συνεννόηση και με τους αγρότες, αλλά και στενότατη συνεργασία με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δρομολογήθηκε μια ειδική ρύθμιση για το αγροτικό ρεύμα στη Θεσσαλία. Μία επταετή ρύθμιση, που περιλαμβάνει διετή περίοδο χάριτος και μια πενταετή περίοδο άτοκης ρύθμισης, με το κόστος των τόκων να αναλαμβάνει το κράτος. Πρόκειται για ειδική ρύθμιση που έχει εγκαίρως ανακοινωθεί από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ενώ εγκαίρως έχει ενημερωθεί και ο πάροχος από το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ήδη έχει κατατεθεί η σχετική διάταξη και δρομολογείται η θεσμοθέτησή της. Σε αυτό το διάστημα ο πάροχος, η ΔΕΗ, όπως ενημέρωσε το αρμόδιο Υπουργείο προσάρμοσε την πολιτική της στη Θεσσαλία, η οποία και αφορά περισσότερους από 17.000 ενεργούς αγρότες. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία που είχαμε προέκυψε – σύμφωνα πάντα με τον πάροχο – πως για τεχνικούς και συστημικούς λόγους παραμετροποίησης ένας μικρός αριθμός αγροτών – πελατών του παρόχου δεν είχαν ενταχθεί στην περίμετρο εναρμόνισης με τη ρύθμιση που ανακοινώθηκε. Πρόκειται περίπου για το 2% των αγροτών – πελατών του παρόχου. Και, όπως μας ενημέρωσε, αφού εντοπίστηκε το πρόβλημα θα δοθεί άμεσα επανασύνδεση σε όλες τις περιπτώσεις που είχε δοθεί εντολή αποκοπής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε στενή συνεργασία με όλους και δη τους αγρότες της περιοχής μας, με τους οποίους μαζί θα καταφέρουμε να ανακάμψει η περιοχής μας».