ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισπρακτικές πιέζουν πλημμυροπαθείς αγρότες

Με τον φόβο της διακοπής ρεύματος ζούνε δεκάδες πλημμυροπαθείς αγρότες
 Εισπρακτικές πιέζουν πλημμυροπαθείς αγρότες
Πλημμυροπαθείς αγρότες αντιμετωπίζουν καθημερινά προειδοποιήσεις για επικείμενες διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως από ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους

Η περίοδος χάριτος για μία διετία προκειμένου οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Μαγνησίας και ολόκληρης της Θεσσαλίας να μην βρεθούν αντιμέτωποι με διακοπές ρεύματος, παραμένει μόνο στα χαρτιά.

Η κυβερνητική εξαγγελία δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά με αποτέλεσμα δεκάδες αγρότες καθημερινά να βρίσκονται αντιμέτωποι με προειδοποιήσεις ότι επίκεινται διακοπές, για εκείνους που έχουν οφειλές.

Πιο συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για το ρεύμα των αγροτών που επλήγησαν τον Σεπτέμβριο από την κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τις οποίες ορίζεται μια περίοδο χάριτος μιας διετίας και μετά μία πενταετή ρύθμιση των υποχρεώσεων που υπάρχουν σε αγροτικό ρεύμα για τους πλημμυροπαθείς, με μηδενικό επιτόκιο.

Ωστόσο πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά προειδοποιήσεις για επικείμενες διακοπές ηλεκτροδότησης κυρίως από ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, που απαιτούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλών τους.

Την ίδια ώρα πολλοί από τους πλημμυροπαθείς παραγωγούς ειδικά στην περιοχή του κάμπου και των παρακάρλιων κοινοτήτων, προσπαθούν ακόμη να αποκαταστήσουν τις κοστοβόρες ζημιές σε αντλιοστάσια και πομόνες. Εχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή στα χωράφια τους και δίνουν τη μάχη της επιβίωσης, παραμένοντας χωρίς εισόδημα ήδη επί τέσσερις μήνες και άγνωστο για πόσο ακόμη.

Για το θέμα ήδη έχουν κατατεθεί σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή, ενώ οι θιγέντες αγρότες ευελπιστούν πως θα δοθούν σαφείς απαντήσεις στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη στην Καρδίτσα παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου για τα έργα αποκατάστασης και την επόμενη μέρα στον Θεσσαλικό κάμπο.

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα που «καίει» μεγάλη μερίδα αγροτών ανακοίνωση εκδόθηκε και από τον πρόεδρο της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας Χρήστο Αθανασιάδη, στην οποία τονίζονται τα εξής: «Το ΥΠΑΑΤ με σημερινή του ανακοίνωση, μας ενημερώνει ότι την ερχόμενη Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί, στην Καρδίτσα, σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και τον προγραμματισμό νέων μέτρων καθώς και ότι ορίζεται συντονιστής αποκατάστασης και ανασυγκρότησης στη Θεσσαλία.

Το εν λόγω κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται, μεταξύ των άλλων, και από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, και τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Επ’ ευκαιρία λοιπόν, της έλευσης της συγκεκριμένης τριανδρίας στη Θεσσαλία, να θυμίσουμε ότι το Νοέμβριο μήνα, οι κ.κ. Σκυλακάκης, Αυγενάκης και Τριαντόπουλος, είχαν εξαγγείλει, από κοινού, ευνοϊκές ρυθμίσεις για το ρεύμα των πληγέντων αγροτών στη Θεσσαλία, με διετή περίοδο χάριτος και με πενταετή ρύθμιση των οφειλών, με μηδενικό επιτόκιο.

Έκτοτε η σχετική εξαγγελία, παραμένει εξαγγελία και μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει θεσπιστεί με σχετική τροπολογία στη βουλή και κατ’ επέκταση όλοι οι πλημμυρόπληκτοι αγρότες, έχουν γίνει έρμαια των δικηγορικών και εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες οχλούν σε υπερθετικό βαθμό τους παραγωγούς, φθάνοντας στα όρια του ψυχολογικού εκβιασμού και αφάνταστης πίεσης.

Ελπίζουμε ότι στην επικείμενη σύσκεψη του πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, η τριανδρία Σκυλακάκης, Αυγενάκης, Τριαντόπουλος, να συμμετάσχει με ενεργή τη σχετική εξαγγελθείσα ρύθμιση, ειδάλλως θα πρόκειται για έναν ακόμα εμπαιγμό της σημερινής κυβέρνησης απέναντι στους δοκιμαζόμενους αγρότες της Θεσσαλίας, οι οποίοι πολλοί εξ αυτών δεν πληρώθηκαν, ούτε καν, τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις τους πριν τις γιορτές, ενώ όλοι οι αγρότες είναι απλήρωτοι από τα οικοσχήματα».

πηγή: taxydromos.gr