ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Όχι στην διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στο περιβάλλον

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας με αφορμή την ενσωμάτωση 7 φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών στον ΟΦΥΠΕΚΑ
Όχι στην διεύρυνση της επιχειρηματικής δράσης στο περιβάλλον

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, εκφράζει την αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να υλοποιήσει το πλαίσιο διεύρυνσης και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βάρος του περιβάλλοντος, με βάση τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/20. Νόμος, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων και κάθε άλλης επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του περιβάλλοντος ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, με πιο χαρακτηριστική την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Νόμος που φέρει τη σφραγίδα της Ε.Ε και του ΣΕΒ και αποτελεί έναν ακόμα κρίκο της προσαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις ανάγκες της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, συνέχεια της πολιτικής που άσκησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Το νέο βήμα αφορά την ενσωμάτωση στο πλαίσιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, 7 Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του δικτύου Natura 2000 (Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, Δέλτα Έβρου, των Εθνικών Πάρκων Δάσους Δαδιάς,Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων), που αποφάσισε η κυβέρνηση, σε εφαρμογή αυτού του περιβαλλοντοκτόνου νόμου. Ανάλογες αποφάσεις θα ακολουθήσουν και για άλλους φορείς.

Το βήμα αυτό, είναι συνέχεια της περιβαλλοντικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των κατευθύνσεων της Ε.Ε. Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης των όποιων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν ορισμένους  περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στην γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα.

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις, ότι με την ίδρυση του ΟΦΥΠΕΚΑ που είναι συνέχεια των φορέων διαχείρισης που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκσυγχρονίζοντας τη σχετική νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ, επιταχύνεται πιο συστηματικά η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση τομέων του περιβάλλοντος σε συνεργασία με ΜΚΟ, ανοίγει ο δρόμος ακόμα πιο διάπλατα στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Οι επιπτώσεις απο την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, πέφτουν στους εργαζόμενους των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura, που βρίσκονται στον "αέρα" και στην πολύπλευρη περιβαλλοντική επιβάρυνση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται τα προστατευόμενα οικοσυστήματα. 

Η Λαική Συσπείρωση Θεσσαλίας, αξιώνει:

  • Την κατάργηση του νόμου 4685/2020 και κάθε άλλης απόφασης που διευκολύνει και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.
  • Την πλήρη ανάληψη της ευθύνης, και της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών απο κράτος και όχι την ανάθεσή της σε διάφορα ΝΠΙΔ και ΜΚΟ.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του Περιβάλλοντος.
  • Την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης, και τη μεταφορά τους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Περιβάλλοντος (διευθύνσεις περιβάλλοντος ΥΠΕΝ, δασική υπηρεσία κλπ) που πρέπει να αναλάβουν συνολικά τη διαχείριση και προστασία των περιοχών αυτόν.
  • Την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης όλων των μελετών και έργων που εξασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και του λαού και όχι των κερδοφόρων επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων.
  • Την εξασφάλιση της πλήρους και δωρεάν πρόσβασης του λαού, σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές και σε όλους τους Εθνικούς δρυμούς.

9/1/2024