ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η εταιρεία Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, που ενέκριναν μαζί, οι παρατάξεις της περιφερειακής αρχής Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), της Ν.Δ και της κ.Τζανακούλη, δεν αφορά τους βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφους, αλλά εταιρείες

Η εταιρεία Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, που ενέκριναν μαζί, οι παρατάξεις της περιφερειακής αρχής Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), της Ν.Δ και της κ.Τζανακούλη, δεν αφορά τους βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφους, αλλά εταιρείες

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιοφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (15/1/2024), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, σχετικά με την δημιουργία Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, που ενέκριναν απο κοινού, οι παρατάξεις της περιφερειακής αρχής Κουρέτα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ),της Ν.Δ και της κ.Τζανακούλη, ανέφερε τα εξής:

«Καμία μη Κερδοσκοπική Εταιρεία δεν πρόκειται να σώσει τους βιοπαλαιστές γεωργούς και κτηνοτρόφους, μέσα στο πλαίσιο του καπιταλισμού, της ΚΑΠ της Ε.Ε, της αντιλαικής πολιτικής, όσο κυριαρχεί το μεγάλο κεφάλαιο, όπως δεν τους έσωσαν και τα περίφημα καλάθια των αγροτικών προιόντων της προηγούμενης περιφερειακής αρχής Αγοραστού και τα διάφορα ευρωενωσιακά προγράμματα.

Αυτή η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη, αφορά λίγους και όχι τους πολλούς. Μόνο στα λόγια έχει σχέση με τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που παλεύουν να επιβιώσουν. Στην πράξη αφορά την προώθηση της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεσή του με επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έγινε και στις άλλες περιφέρειες της χώρας που ιδρύθηκαν εδώ και χρόνια τέτοιες εταιρείες.

Όσο για την «προώθηση των τοπικών προϊόντων»,  ρωτάμε σε τι θα ωφεληθεί η συντριπτική πλειοψηφία των βιοπαλαιστών γεωργών και κτηνοτρόφων που έρχεται αντιμέτωπη με τις τεράστιες αυξήσεις σε ρεύμα, πετρέλαιο, λιπάσματα, εφόδια, νερό και ταυτόχρονα τους κλέβουν οι  μεγαλέμποροι και τους βάζουν θηλιά στο λαιμό οι τράπεζες;

Αυτοί που περιμένουν μήνες και χρόνια τις κουτσουρεμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ;

Αυτοί που βιώνουν τις συνέπειες από τις συμφωνίες στα πλαίσια του ΠΟΕ και της ΚΑΠ για την ελεύθερη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων στη χώρα μας ακόμη και από τρίτες χώρες με μηδενικό δασμό, ώστε να κερδοσκοπούν οι μεγαλοεισαγωγείς.

Αυτοί που βλέπουν το μεγαλύτερο κομμάτι των επιδοτήσεων να πηγαίνει σε επιχειρηματίες και μεγάλους γεωργοκτηνοτρόφους.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω της πλημμύρας, των άλλων φυσικών φαινομένων, της καταστροφικής γι’ αυτούς ΚΑΠ της Ε.Ε, της πολιτικής της ακρίβειας και του μεγάλου κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών, της απουσίας ουσιαστικής προστασίας και αποζημίωσης απο τα φυσικά φαινόμενα, δεν θα σωθούν με τέτοιες πρακτικές.

Η Λαική Συσπείρωση, υπογραμίζει ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα τουςοι αγρότες, κόντρα στη στρατηγική του κεφαλαίου, που προωθείτε Ε.Ε, κυβέρνηση και εσείς ως περιφέρεια, μπορούν να διεκδικήσουν, μέτρα στήριξής τους, όπως:

Αμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς με απευθείας κρατική αρωγή βάση των εκτιμήσεων του ΕΛΓΑ σε χωράφια, παραγωγές, ζώα που πλημμύρισαν και κάηκαν. Κάλυψη χαμένου εισοδήματος τους.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών και τη συνέχιση της δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες. Αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις.

Κατάργηση ΦΠΑ σε μέσα/εφόδια, είδη πρώτης ανάγκης. Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικής - οικιακής παροχής.

Άμεση παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες.

Να διασφαλιστεί ο κρατικός και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ, η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο και να αποζημιώνει χωρίς καθυστερήσεις στο 100% όλες τις ζημιές, με ταυτόχρονη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους βιοπαλαιστές αγρότες. Στελέχωση του με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, όπως και των ΔΑΟΚ της περιφέρειας.

Αυτά είναι τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες που βγαίνουν με τα τρακτέρ στους δρόμους, για τα οποία δεν λέτε κουβέντα.