ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση με εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο

Συνάντηση με εργαζομένους του ΚΕΘΕΑ Πιλότος στον Βόλο

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποτελούμενο από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας Πολίτη Νικόλαο, τον Υπεύθυνο Οργανωτικού Μέρκατα Γεώργιο, το μέλος της ΝΕ και ΚΠΕ Πρίγκου Ματίνα, καθώς και το μέλος της ΚΠΕ Τσιμπανάκο Δημήτριο, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ – Πιλότος  στις εγκαταστάσεις τους στο Βόλο.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση ενόψει του νέου νομοσχέδιου που αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας,  αναφορικά με τη μεταρρύθμιση της Ψυχικής Υγείας και την Απεξάρτηση. Εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ Πιλότος για την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για την διατήρηση όλων των υπολοίπων δημοσίων δομών απεξάρτησης στην ελληνική επικράτεια.

Η κατάρτιση του προσχεδίου νόμου εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τους αρμόδιους επιστημονικούς υπεύθυνους των ίδιων των προγραμμάτων και των Οργανισμών, τα οποία διαθέτουν εμπειρία σχεδόν 40 ετών. 

Μας επιδόθηκε και ψήφισμα με αφορμή την εξαγγελία αυτή του Υπουργείου Υγείας, για κατάργηση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και τη συγχώνευσή του, μαζί με τους άλλους εγκεκριμένους φορείς και προγράμματα, σε έναν οργανισμό υπό την επωνυμία Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ).

Η απρόσκοπτη συνέχιση των προγραμμάτων εφόσον κυρωθεί το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο κινδυνεύει, ενώ η σχεδιαζόμενη δομή θα έχει επιπτώσεις στο δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτικής προσέγγισης και ολοκληρωμένης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ισότιμης επανένταξης στην κοινωνία. Πιθανή αλλοίωση και συρρίκνωση του έργου των κατά τόπους προγραμμάτων απεξάρτησης, θα αποκόψει τις δομές από τις τοπικές κοινωνίες και θα βάλει τέρμα στην ευέλικτη κάλυψη των αναγκών τους.