ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν είπατε κουβέντα ενάντια σε όσους ξεκληρίζουν τους αγρότες από τα χωράφια και τα χωριά τους

Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας, για τα προβλήματα των αγροτών
Δεν είπατε κουβέντα ενάντια σε όσους ξεκληρίζουν τους αγρότες από τα χωράφια και τα χωριά τους

Μιλώντας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας  (1/2/2024), ο επικεφαλής της Λαικής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, ανέφερε τα εξής για τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, ανέφερε τα εξής:

Οι αγρότες της Θεσσαλίας και όλης της χώρας, όπως και σε άλλες ευρωπαικές χώρες, βγήκαν στους δρόμους του αγώνα, γιατί συνθλίβονται, όπως και οι εργάτες και οι αυτοαπασχολούμενοι, απο ένα ταξικό αντιλαικό κράτος, τις αντιλαικές πολιτικές Ε.Ε, κυβερνήσεων, περιφερειακής διοίκησης, που στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας το λαό απροστάτευτο απο τις πλημμύρες, τις πυρκαγιές, τους σεισμούς, που του επιβάλλουν την ακρίβεια, την φοροληστεία, το τσάκισμα του εισοδήματος.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, βρέθηκαμε απο την πρώτη στιγμή, στο πλευρό τους στα μπλόκα του αγώνα, σε όλους τους νομούς της Θεσσαλίας, καταδικάζοντας την κρατική καταστολή που εξαπέλυσε η κυβέρνηση με τα ΜΑΤ, στους πνιγμένους και εξουθενωμένους αγρότες, σε αντίθεση με εσάς κ. Περιφερειάρχη που σπεύσατε προκαταβολικά, όπως η κυβέρνηση, να δηλώσετε πως είστε αντίθετος με αποκλεισμούς δρόμων, τους οποίους σημειωτέον έκλεισε η αστυνομία και όχι οι αγρότες.

Δεν είπατε όμως κουβέντα ενάντια σε όσους ξεκληρίζουν τους αγρότες απο τα χωράφια και τα χωριά τους, σε όσους τους έπνιξαν και πολλοί δεν έχουν σπίτι και χωράφι σήμερα και άλλοι δεν θα έχουν αύριο.

Οποιος θέλει να βοηθήσει τους αγρότες, πρέπει να συγκρουστεί με την αντιλαική πολιτική Ε.Ε, κυβέρνησης, αλλά εσείς δεν έχετε τέτοιο σκοπό, όπως και οι άλλες παρατάξεις του Π.Σ, γιατί έχετε την ίδια στρατηγική.

Ενα μήνα μετά την ανάληψη της διοίκησης, βγήκατε να πείτε ότι τώρα θα πάρετε κάποιους συμβασιούχους για να τρέξουν τις αιτήσεις των πληγέντων αγροτών, που καθυστερούν πάρα πολύ.

Η Λαική Συσπείρωση, είναι στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών, στηρίζοντας κάθε μορφή αγώνα που επιλέγουν και όχι με κούφια λόγια, όπως κάνει η κυβέρνηση και εσείς, για να ξεφουσκώσετε κάθε αγωνιστική δράση τους, ενάντια στις αντιλαικές πολιτικές Ε.Ε, κυβέρνησης, περιφέρειας.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των Ομοσπονδιών και των Α.Σ τους: 

Για άμεσες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς που έπαθαν σε χωράφια, παραγωγές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, εργαλεία δουλειάς, σπίτια, αποθήκες, κάλυψη χαμένου εισοδήματος.

Για γρήγορη αποστράγγιση των νερών απο τα πλημμυρισμένα χωράφια στα παρακάρλια, χωρίς να την πληρώσουν οι αγρότες και τα λαικά στρώματα.

Αποκατάσταση των κατεστραμμένων χωραφιών και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απο τις πλημμύρες και την πυρκαγιά, των δημόσιων υποδομών, των κατεστραμμένων κατοικιών με ευθύνη του κράτους.

Για να γίνουν όλα τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Για να μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα το νερό, αλλά να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία, χωρίς ιδιώτες και χαράτσια στο λαό.

Για να σταματήσει η επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ, που μετατρέπουν το ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα για να βγάζουν μεγάλα κέρδη. 

Για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Για κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Για ένα σύγχρονο αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει 100% για κάθε ζημιά στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, με μείωση των ασφαλίστρων των αγροτών.