ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεϊκόπουλος: "Εκτός χρονοδιαγραμμάτων οι αποκαταστάσεις στον σιδηρόδρομο"

Η ενημέρωση από τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Μεϊκόπουλος: "Εκτός χρονοδιαγραμμάτων οι αποκαταστάσεις στον σιδηρόδρομο"
«Τι και αν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ανακοίνωναν ότι η αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025; Μέχρι σήμερα δεν έχουν καν παραδοθεί οι απαραίτητες μελέτες των εργασιών αποκατάστασης, με τις τεράστιες καθυστερήσεις να καθιστούν πρακτικά ανέφικτη την ως άνω προθεσμία», ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος καταθέτοντας σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών.
 
Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι η σιδηροδρομική γραμμή Βόλου – Λάρισας αποτελεί τη μόνη σιδηροδρομική σύνδεση της Μαγνησίας με τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα. Εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν σε όλο το εύρος της γραμμής οι πρωτοφανείς πλημμύρες του Σεπτεμβρίου παραμένει εδώ και πέντε μήνες εκτός λειτουργίας προκαλώντας αλυσιδωτές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών που μετακινούνται μεταξύ των δύο πόλεων και αποκλείονται από ένα βασικό μέσο μεταφοράς. Την ίδια ώρα, εκτός λειτουργίας λόγω καθυστερήσεων στην αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες παραμένει και η γραμμή που εκτελεί το Τρένο του Πηλίου και προσελκύει πλήθος επισκεπτών κάθε χρόνο. Αυτό, ενώ βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής σεζόν με το τουριστικό προϊόν της Μαγνησίας να πλήττεται σημαντικά.
 
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για ποιο λόγο παρατηρούνται τόσο μεγάλες καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του σιδηροδρόμου στη Μαγνησία. Προχώρησε σε πρόταση για αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτιρίων που ανήκουν στην κυριότητα της ΓΑΙΑΟΣΕ και βρίσκονται κατά μήκος της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου - Καλαμπάκας προκειμένου να αφενός διασωθεί η πολιτιστική τους ταυτότητα και αφετέρου να παραχωρηθούν στους πλημμυροπαθείς της περιοχής που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις κατοικίες τους εξαιτίας των πλημμυρών.
 
Σύμφωνα με το Βουλευτή, στη γραμμή που εκτελεί το ιστορικό Τρενάκι του Πηλίου - Άνω Λεχώνια-Μηλιές - είναι μέχρι και σήμερα αδύνατο να εκτελεστούν δρομολόγια. Η αποκατάσταση της γραμμής σε σημεία θα χρειαστεί και εκπόνηση ειδικής μελέτης, ωστόσο η μόνη ενέργεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι αυτή της αυτοψίας που διενεργήθηκε από κλιμάκια του ΟΣΕ. Δεν έχει ανακοινωθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για την έναρξη και ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης της γραμμής, ενώ δεν έχουν καν προϋπολογιστεί τα αναγκαία κονδύλια για τις απαραίτητες εργασίες.
 
Η ίδια εικόνα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων παρατηρείται και στην αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας. Δυσοίωνη και άκρως ανησυχητική για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των αποκαταστάσεων κρίνεται και η πρόσφατη απόφαση της HellenicTrain για μεταφορά της αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Βόλος- Λάρισα από το σταθμό του Βόλου, στον οποίο παρέμενε παροπλισμένη, στο σταθμό της Λάρισας για αόριστο χρονικό διάστημα.