ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κοινή στρατηγική για το κυνήγι του κέρδους δεν συμβιβάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Η κοινή στρατηγική για το κυνήγι του κέρδους δεν συμβιβάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το έγκλημα στα Τέμπη, προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στα κόμματα που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και μαζί με τη ΝΔ, έχουν κάθε λόγο να κρύψουν τις ευθύνες τους. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τους βολεύει το πόρισμα της ΝΔ που δεν διαπιστώνει πολιτικές ευθύνες για το πολύνεκρο δυστύχημα, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

Σημείωσε ότι όλες οι κυβερνήσεις ταυτίζονταν και ταυτίζονται στην πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ, όλοι γνώριζαν τα ελλιπέστατα μέτρα ασφάλειας που υπήρχαν στο δίκτυο αλλά και τις επιπτώσεις που αυτό σήμαινε. Ομως η κάθε κυβέρνηση συνέχιζε από εκεί που σταματούσε η προηγούμενη και επέλεγαν να επιτρέπουν να κυκλοφορούν τα βαγόνια σε ακατάλληλο δίκτυο για να μη διασαλευτεί η καπιταλιστική οικονομία, να μη θιγούν τα κέρδη του κεφαλαίου. 

Κατήγγειλε ότι τα ίδια κόμματα προσπαθούν να εξωραΐσουν την πολιτική της ΕΕ, που με τις απανωτές οδηγίες της, προώθησε την απελευθέρωση της αγοράς των σιδηροδρόμων, προώθησε τη στρατηγική κόστους οφέλους και μέσω των λόμπι και της Κομισιόν, λειτουργούσε ως ντίλερ συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο Β. Μεταξάς σημείωσε ότι μόνο το 2023 στην ΕΕ, έχουν γίνει 1339 ατυχήματα με 680 νεκρούς και 97 από τα ατυχήματα να είναι μετωπικές συγκρούσεις τρένων, λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας, τα οποία κοστίζουν. Αλλωστε και την εισαγγελία της ΕΕ, πρόσθεσε, την ενδιαφέρει η οικονομική ζημιά από τη σύμβαση 717 και όχι οι τραγικές συνέπειες στην ασφάλεια των επιβατών. 

Ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε ακόμα το μένος που εξέφρασαν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Αριστερά εναντίον του ΚΚΕ που το συκοφάντησαν ότι παίζει το παιχνίδι της ΝΔ όταν η πρόταση  του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, την οποία ψήφισε το ΚΚΕ θα οδηγούσε εξαιτίας της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται από τη βουλή, σε καμία συζήτηση του θέματος ενώ αναρωτήθηκε εάν το ίδιο πιστεύουν και για τους συγγενείς των θυμάτων που επίσης ζήτησαν την εξέταση όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση τα τελευταία 15 χρόνια.

Καταλήγοντας, σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες των διαδηλωτών σε όλη τη χώρα για την απόδοση πολιτικών και ποινικών ευθυνών, για να δικαιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων, για να μην περάσει η συγκάλυψη, για ν` αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, για να μην ξεχαστεί και να μην επαναληφθεί το έγκλημα αφού τα αίτια του δυστυχήματος παραμένουν μπροστά μας και σε άλλους τομείς. «Κυοφορούνται "νέα Τέμπη" γιατί αυτά είναι αποτέλεσμα της κοινής στρατηγικής των κυβερνήσεων που στο επίκεντρό της έχει το κυνήγι του κέρδους που με τίποτα δεν συμβιβάζεται με την προστασία της ανθρώπινης ζωής» κατέληξε ο Β. Μεταξάς.