ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση για την απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Ερώτηση για την απώλεια της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την εξαίρεση χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων από την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ προχώρησαν ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. Νίκου Παππά.
 
Κατά την υποβολή της αίτησής τους στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων διαπίστωσαν ότι «κόβονται» από την έκπτωση στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
 
Ιδιοκτήτες κατοικιών σε όροφο που έχουν ασφαλίσει το ακίνητό τους για σεισμό και πυρκαγιά, αλλά όχι για πλημμύρα, δεδομένου ότι δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο κίνδυνο φυσικής καταστροφής, μένουν εκτός διεκδίκησης της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ. Ο λόγος είναι ότι, για να χορηγηθεί η μείωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ, η σχετική Κοινή Απόφαση ορίζει ότι θα πρέπει οι κατοικίες κατά το προηγούμενο έτος να έχουν ασφαλιστεί σωρευτικά και για τους τρεις κινδύνους (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών.
 
Στην Ερώτηση αναφέρονται επιπλέον περιπτώσεις εξαίρεσης πολλών ιδιοκτητών, αφενός με το προβλεπόμενο όριο των 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από το οποίο πολλά παλιά συμβόλαια υπολείπονται ελάχιστα, αφετέρου με τον συνυπολογισμό των βοηθητικών χώρων, υποχρέωση την οποία δε γνώριζαν ούτε οι ιδιοκτήτες ούτε και οι ασφαλιστές τους.
 
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης των κατοικιών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα, με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες, και δεν επιδέχονται καμιάς αλλαγής.
 
Όπως συμβαίνει πανελλαδικά, έτσι και στην Μαγνησία καταγράφονται πολλές περιπτώσεις ιδιοκτητών που βρίσκονται σε σύγχυση.
 
Ζητήσαμε από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να μη χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης χιλιάδες φορολογούμενοι, επειδή το συμβόλαιο ασφάλισης που είχαν κάνει και είχε αναρτηθεί στην εφαρμογή από την ΑΑΔΕ υπολείπεται του ορίου των 900€ ή δεν προέβλεπε ασφάλιση από κίνδυνο καταστροφής λόγω πλημμύρας προκληθείσας από φυσικά φαινόμενα.