ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να υπάρξει ειδική μοριοδότηση στις Πανελλαδικές για τους μαθητές της πλημμυρόπληκτης Θεσσαλίας

Να υπάρξει ειδική μοριοδότηση στις Πανελλαδικές για τους μαθητές της πλημμυρόπληκτης Θεσσαλίας

Να υπάρξει ειδική μοριοδότηση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για τους μαθητές των πλημμυρόπληκτων περιοχών της Θεσσαλίας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Βασίλης Μεταξάς, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή.

Μάλιστα επισήμανε ότι το παραπάνω, αποτελεί, αίτημα των ίδιων των μαθητών, αλλά και των Ενώσεων Γονέων της Θεσσαλίας, καθώς, οι πλημμύρες του φθινοπώρου, οι τεράστιες καταστροφές που προκλήθηκαν και κυρίως οι μεγάλες καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει γρήγορα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έχουν οδηγήσει τους μαθητές των περιοχών να ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση.

Συγκεκριμένα, πολλά σχολεία έκλεισαν για μέρες, μαθητές αναγκάστηκαν να μετοικήσουν, αρκετοί βρίσκονται ακόμα σε σπίτια μακριά από τις οικίες τους. Η πλειοψηφία των παιδιών των λαϊκών οικογενειών ακολουθεί τον «Γολγοθά» των γονέων τους που αφορά τις καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων, την έλλειψη εισοδήματος ιδιαίτερα των αγροτών και επαγγελματιών που καταστράφηκαν, αλλά και των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους.

Ο Β. Μεταξάς τόνισε ότι στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία των νέων ανθρώπων που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να ζουν εδώ και 7 μήνες σε κατεστραμμένες γειτονιές και χωριά, να αντικρίζουν καθημερινά εικόνες εγκατάλειψης.

Ειδικότερα, για τους μαθητές της Γ` Λυκείου η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες καλούνται να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες εξετάσεις, παλεύοντας καθημερινά με τις αντιξοότητες, την προσαρμογή σε ένα νέο περιβάλλον των κατεστραμμένων πλέον σπιτιών, κτιρίων, δρόμων και γενικότερα υποδομών.

Όπως υπογράμμισε, όλα τα παραπάνω αφορούν το σύνολο των μαθητών της Θεσσαλίας, ανεξάρτητα από το βαθμό της καταστροφής στην περιοχή που διαμένουν, καθώς όλες οι περιοχές επηρεάστηκαν σοβαρά άμεσα ή έμμεσα.

Απαντώντας, η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, ανέφερε ότι στα μέτρα που υπάρχει περιθώριο να πάρει η κυβέρνηση είναι η μοριοδότητηση των μαθητών της Γ’ Λυκείου, που είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, οι οποίοι θα εισάγονται καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων.

Το δικαίωμα αυτό, σημείωσε ότι θα έχουν, μόνο όσοι υποβάλλουν αίτηση για τις πρώτες μετά το συμβάν πανελλαδικές και θα πρέπει να πετύχουν την ΕΒΕ του πεδίου και του τμήματος που επιλέγουν. Στη συνέχεια θα απαιτείται το 70% των μορίων που πέτυχε ο τελευταίος επιτυχών του τμήματος που επέλεξαν. Μια ακόμα δικλείδα που ανέφερε η υπουργός είναι ότι οι δικαιούχοι δεν γίνεται να ξεπερνούν το 2% όσων συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Στη δευτερολογία του ο Β. Μεταξάς επισήμανε ότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της Θεσσαλίας που πρέπει να επιλυθεί άμεσα, χωρίς οι μαθητές και οι γονείς τους να μπουν σε νέο «Γολγοθά» να μαζεύουν και να καταθέτουν δικαιολογητικά. Επίσης τόνισε ότι πρέπει να ανακοινωθούν άμεσα οι τελικές αποφάσεις. Τέλος έθεσε ένα ερωτηματικό για το αν το 2% του πληθυσμού, καλύπτει όλους τους μαθητές, ενώ αν δεν τους καλύπτει θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος ώστε να μην εξαιρεθεί κανείς.

Παρ’ όλα αυτά η υφυπουργός έσπευσε στη συνέχεια να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος.