ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

Κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΊΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 10:30 π.μ. 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Έχουν περάσει 130 χρόνια από τότε που η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά μαζικά από τους εργαζόμενους της πατρίδας μας στην Αθήνα και βρισκόμαστε, όπως και τότε, στην ανάγκη να υπερασπίσουμε τα στοιχειώδη δικαιώματα μας: τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, τις ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, τους αξιοπρεπείς μισθούς που να καλύπτουν τις ανάγκες μας.

Όλα τα βάσανα ζούμε καθημερινά στους χώρους που εργαζόμαστε και ζούμε – το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και η μείωση του εισοδήματος μας κατά 40% από το 2010, η εντατικοποίηση της δουλειάς, η αθλιότητα των συμβάσεων για ένα μέρος των συναδέλφων μας, τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες που κράτος και δήμοι κάνουν πως δεν υπάρχουν, η ακρίβεια στην αγορά που εξαφανίζει τον μισθό στα μισά του μήνα, τα χρήματα που βγάζουμε αβέρτα από την τσέπη μας για την Παιδεία και την Υγεία των οικογενειών μας -  έχουν μια αιτία και έναν ένοχο.

Η αιτία είναι ότι οι ζωές μας και τα δικαιώματα μας θεωρούνται κόστος που πρέπει να περιορίζεται συνέχεια, ώστε πάντα να περισσεύουν «μαξιλαράκια» δισεκατομμυρίων για να διοχετεύονται ως ζεστό χρήμα στα θησαυροφυλάκια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ο ένοχος είναι οι Οδηγίες της ΕΕ, οι διαδοχικές κυβερνήσεις, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, ότι χρώμα και αν έχουν, το κράτος, που είναι πάντα εξαιρετικά ικανό όταν πρόκειται να αρνηθεί και να τσακίσει τα δικαιώματα μας, αλλά εμφανίζεται ανίκανο να κατασκευάσει έστω και στοιχειώδεις υποδομές για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι Απεργία! Για μια ακόμα φορά φέτος, με πρόφαση τις γιορτές του Πάσχα, η κυβέρνηση και οι κολαούζοι της στο συνδικαλιστικό κίνημα επιχειρούν να την «μεταθέσουν», μετατρέποντας την σε ένα ακίνδυνο πανηγυράκι. Δεν θα τους περάσει! Όλοι στην απεργία την Τετάρτη 1η Μάη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10.30 το πρωί.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις 28 Φλεβάρη και στις 17 Απρίλη, κόντρα στην προσπάθεια των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ/ Νέας Αριστεράς που πολέμησαν αυτές τις απεργίες, κεντρικά και τοπικά, που προσπάθησαν να τις αποδυναμώσουν και να τις υπονομεύσουν, έδωσαν το μήνυμα της εργατικής τάξης ότι απέναντι στα κέρδη των καπιταλιστών προτάσσει τη ζωή της! Ότι δεν θα ανεχθούμε να μας μπλέξουν ακόμα βαθύτερα στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους πολέμους στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, ακόμα και με αποστολή των παιδιών μας στις ανθρωποσφαγές.

            Συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά για:

  • Αυξήσεις 20% στους μισθούς μας! Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και της χαμένης διετίας 2016-2017.
  • Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, με ταυτόχρονη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.
  • Την άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν το 8ωρο και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, απαγορεύουν το δικαίωμα στην απεργία. Παλεύουμε για 7ωρο – 5νθήμρο – 35ωρο!
  • Άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
  • Καμία έξωση, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
  • Άμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στην εργασία.
  • Απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις πολεμικές συγκρούσεις. Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης, στο δίκαιο και σκληρό αγώνα που δίνει απέναντι στο κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.