ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Σεβάστεια με το Erasmus+ το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου

Στην Σεβάστεια με το Erasmus+ το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 2η ανταλλαγή μαθητών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+, Δράση KA210 με τίτλο “Click awareness: digital citizenship tools in the classroom”, το οποίο  επιχορηγείται  από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συνάντηση έγινε στο σχολείο Hamza Yerlikaya Ortaokulu στη Σεβάστεια της Τουρκίας. Διήρκεσε 5 μέρες, από τις 15 έως τις 20 Απριλίου, και συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του γυμνασίου συνεργάστηκαν σε δραστηριότητες σχετικές με τον κώδικα δεοντολογικής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο, γνωστό στη διεθνή βιβλιογραφία ως netiquette, και επεξεργάστηκαν  τρόπους ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του διαδικτυακού εκφοβισμού. Επίσης, διοργανώθηκε από το σχολείο υποδοχής επιμορφωτικό εργαστήριο  για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των εκστρατειών παραπληροφόρησης και της διάδοσης ψευδών ειδήσεων μέσω των ψηφιακών μέσων όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να  κατανοήσουν την ιδέα της ψηφιακής ευθύνης και να μάθουν πώς να  αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης. Οι μαθητές μας είχαν ακόμη την ευκαιρία να δημιουργήσουν σχέδια στο νερό και να πειραματιστούν με διάφορα μοτίβα χρησιμοποιώντας τη διακοσμητική τεχνική ζωγραφικής Ebru, γνωστή ως «τέχνη του συννέφου», προερχόμενη από την Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η περιήγηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες μαθητές καθώς αξίζει να σημειώσουμε πως πριν την Ανταλλαγή πληθυσμών, κατοικούσαν εκεί 1.500 ελληνόφωνοι και τουρκόφωνοι Χριστιανοί Ορθόδοξοι που διατηρούσαν σχολείο και εκκλησία. Απόγονοι των προσφύγων από την Σεβάστεια, εγκαταστάθηκαν και ζουν στο χωριό Σαβαστειανά στον Ν.Πέλλας και στο χωριό Βατερό Κοζάνης.

Άλλη μια ξεχωριστή στιγμή ήταν και η ημερήσια εκδρομή στην Καππαδοκία, στην περιοχή του εθνικού πάρκου Γκιόρεμε. Η επίσκεψη στη «Σκοτεινή Εκκλησιά», τη βυζαντινή εκκλησία της Καππαδοκίας αφιερωμένη στην Ανάληψη του Σωτήρος που έχει λαξευτεί πάνω σε βράχο, όπως και οι υπόλοιπες λαξευμένες βυζαντινές εκκλησίες σε όλη την κοιλάδα, ήταν ιδιαίτερα συγκινητική.