ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Μετρήστε την πίεσή σας"

Δράση προς ενημέρωση και "τσεκάρισμα" των πολιτών στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης από το ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου και τη δομή "Βοήθεια στο Σπίτι" στον πεζόδρομο Βελεστίνου, με τη συμμετοχή ιατρών εθελοντικά
"Μετρήστε την πίεσή σας"
"Μετρήστε την πίεσή σας", αυτό το μήνυμα είχε η σημερινή (15/5) δράση προτρέποντας τους δημότες μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πεζόδρομο Βελεστίνου. Στόχος μας να γνωρίζουν όλοι αν έχουν υπέρταση.
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 17ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, το ΚΕΠ Υγείας και η δομή "Βοήθεια στο Σπίτι" σε συνεργασία με τους ειδικούς κ. Μιχάλη Μεϊκόπουλο και την κ. Φανή Σαρηγιάννη πραγματοποίησαν μετρήσεις και συζήτησαν δίνοντας συμβουλές προς τους δημότες μας για την καλύτερη πρόληψη και ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
 
 
Σημαντικό για μας είναι να γνωρίζουν όλοι αν έχουν υπέρταση, να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, να μην ξεχνούν να κάνουν μετρήσεις συχνά.
 
Σε όλους στέλνουμε το μήνυμα: «ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΑΣ»
 
Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς.
 
Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
 
Η θεραπεία προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή (εξατομίκευση). Η θεραπεία είναι καθημερινή και όχι περιστασιακή.
 
Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.
 
Ευχαριστούμε τους ιατρούς κ. Μιχάλη Μεικόπουλο και την κ. Φανή Σαρηγιάννη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας για τη εθελοντική συμμετοχή τους στη δράση μας.