ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών με γαστρεντερίτιδα

Η κατάσταση της υγείας των ασθενών με γαστρεντερίτιδα

Βελτιώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση των ασθενών που προσβλήθηκαν μαζικά από γαστρεντερίτιδα και χρειάστηκε να νοσηλευτούν στο νοσοκομείου του Βόλου. Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο δίνουν οι τοπικές αρχές, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μόλυνσης στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου Ρήγα Φεραίου και να αποκατασταθεί η υδροδότηση των οικισμών Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο, κάτοικοι των οποίων, σε συνθήκες ζέστης, παίρνουν νερό για τις καθημερινές τους ανάγκες από υδροφόρες.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ανακοίνωσε ότι από αύριο Πέμπτη (5/6) και για δύο ημέρες, θα διακοπεί η προχή νερού ώστε να καθαριστεί το δίκτυο.

Στο νοσοκομείο του Βόλου παραμένουν πέντε από τα εννέα παιδιά που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, στην Παθολογική Κλινική εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο ενήλικες, ενώ στη ΜΕΘ παραμένει ο ηλικιωμένος που προσβλήθηκε από τη νόσο και, λόγω συννοσηρότητας, είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Νέα κρούσματα δεν έχουν καταγραφεί, κάτι που αποδίδεται στην περιορισμένη ή και μηδενική, μετά τις συστάσεις των αρμοδίων, χρήση νερού από το δίκτυο ύδρευσης.

Όπως ανέφερε στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου και στην εκπομπή Newsroom του ΕΡΤNEWS ο γαστρεντερολόγος Πάρις Παντσάς, ο οποίος παρακολουθεί πέντε από τους νοσούντες «όλοι οι ασθενείς σε γενικές γραμμές βαίνουν συνεχώς βελτιούμενοι». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η σύσταση παραμένει: «ασθενείς μικρής ηλικίας, άνθρωποι με συννοσηρότητα, γηριατρικοί και κυρίως ανοσοκατεσταλμένοι άμεση επικοινωνία με γιατρό ή δομή υγείας». Σημείωσε, τέλος, ότι σημαντικές είναι οι τρεις πρώτες μέρες της νόσου, όταν είναι πιο έντονα τα συμπτώματα.

Στο μεταξύ, οι αρχές στο Δήμο Ρήγα Φεραίου επικεντρώνονται στον καθαρισμό και στην απολύμανση των δεξαμενών υδροδότησης και του δικτύου αγωγών μήκους 15 χιλιομέτρων, μετά τα 100 επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα εντερόκοκκου και σαλμονέλας, στα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο. Όπως είναι γνωστό ο ΕΟΔΥ έχει απαγορεύσει αυστηρά κάθε χρήση τρεχούμενου νερού. Δείγματα έχουν ληφθεί και έχουν σταλεί για εργαστηριακό έλεγχο προκειμένου να καθοριστεί ο ορότυπος της σαλμονέλας, κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Δείτε την ενημέρωση του Δ. Ρήγα Φεραίου για τα αποτελέσματα των αναλύσεων και τις δράσεις που έχουν γίνει

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή. Συγκεκριμένα, εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών, ανιχνεύθηκε επιπλέον εντερόκοκκος και Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Το συγκεκριμένο δίκτυο λειτουργεί μόνο για τις δύο κοινότητες, από όπου προέρχονται και τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας που προέκυψαν από την περασμένη Παρασκευή, και δεν σχετίζεται με το υπόλοιπο δίκτυο του Δήμου Ρήγα Φεραίου.