ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eντοπίστηκε η γεώτρηση που μολύνθηκε με σαλμονέλα – Καθαρισμός δεξαμενών για να επανέλθει η υδροδότηση

Eντοπίστηκε η γεώτρηση που μολύνθηκε με σαλμονέλα – Καθαρισμός δεξαμενών για να επανέλθει η υδροδότηση

Ταυτοποιήθηκε ο ορότυπος της σαλμονέλας στο νερό της μίας από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τα χωριά Ριζόμυλος και Στεφανοβίκειο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τα κλινικά δείγματα να απαντούν ότι το πρόβλημα είναι υδατογενές, όπως υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χ. Χατζηχριστολούλου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσε μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δη, Κουρέτα. Ειδικά συνεργεία καθαρίζουν την δεξαμενή, η οποία υδροδοτεί τις κοινότητες Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 121 περιστατικά γαστρεντερίτιδας.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου, επεσήμανε ότι ο στόχος είναι στις αρχές της νέας εβδομάδας να επαναυδροδοτηθούν τα δυο χωριά. Στην γεώτρηση έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός από το πρωί από το ειδικό πιστοποιημένο συνεργείο, ενώ έχουν ελεγχθεί οι τρεις γεωτρήσεις που έστελναν νερό στη συγκεκριμένη δεξαμενή. Έχει ταυτοποιηθεί ο τύπος της σαλμονέλας τόσο εντός της δεξαμενής όσο και σε μία από τις τρεις γεωτρήσεις που υδροδοτούνται τα δύο χωριά.

Στην συγκεκριμένη γεώτρηση, η οποία βγήκε εκτός της διαδικασίας υδροδότησης, το νερό πέφτει στα χωράφια και μάλιστα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του προέδρου του ΕΟΔΥ κ. Χατζηχριστοδούλου και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα, η συγκεκριμένη γεώτρηση θα ελεγχθεί με κάμερα και θα δώσει ενδεχομένως τις απαντήσεις για το πως μολύνθηκε το νερό της περιοχής. Η συγκεκριμένη γεώτρηση βρίσκεται ψηλά στο βουνό και είναι αυτή στην οποία εντοπίστηκε η σαλμονέλα. Θα ελεγχθεί με κάμερα που θα κατέβει σε βάθος 300 μέτρων.

Καθαρισμός της δεξαμενής

Από το πρωί το εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο, έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό της δεξαμενής υδροδότησης και στην συνέχεια το ξέπλυμα του δικτύου διανομής νερού. Αφού άδειασε από νερό δεξαμενή και δίκτυο, συνεργεία της ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου ξαναγέμισαν την δεξαμενή με καθαρό νερό από υδροφόρα, και ακολούθως έγινε η υπερχλωρίαση του νερού, ενώ παράλληλα λαμβάνονται νέα δείγματα, ώστε να ελεγχθεί εκ νέου το νερό που θα κυλήσει στην δεξαμενή. Οι έλεγχοι θα επαναληφθούν ότι οι δυο γεωτρήσεις τεθούν σε λειτουργία και τροφοδοτήσουν εκ νέου τη δεξαμενή.

Με βάση το πλάνο στο επόμενο 48ωρο, θα έχουν τα αποτελέσματα και βάσιμα γίνεται η εκτίμηση ότι την νέα εβδομάδα οι κάτοικοι θα σταματήσουν να ταλαιπωρούνται με τα εμφιαλωμένα νερά και το νερό που καλούνται να προμηθεύονται από την υδροφόρα.

Κοινή συνέντευξη Περιφερειάρχη – Προέδρου ΕΟΔΥ

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Κουρέτας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ανακοίνωσε την επέκταση των δειγματοληψιών σε γεωτρήσεις και πηγές στο σύνολο του Δήμου Ρήγα Φεραίου με 33 γεωτρήσεις και στους όμορους Δήμους Αγιάς με 40 γεωτρήσεις και Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σταδιακά, θα ελεγχθεί το σύνολο των γεωτρήσεων (778) και πηγών (772) στη Θεσσαλία. Επίσης από αύριο θα εγκατασταθεί σύστημα πρόληψης κινδύνου.

Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, η σαλμονέλα είναι ζωικής προέλευσης, ενώ όπως διευκρινίστηκε από τους ελέγχους σε τρεις γεωτρήσεις του Δήμου Ρηγα Φεραίου, στην πρώτη  εντοπίστηκε σαλμονέλα, στη δεύτερη μικροβιακό φορτίο, ενώ στην τρίτη δεν παρουσιάστηκε επιβάρυνση. Τόνισε σε κάθε περίπτωση ότι η επιμόλυνση του νερού με σαλμονέλα, έχει ζωική προέλευση και δεν συσχετίζεται το περιστατικό αυτό με τον με τις πλημμύρες Daniel και Elias του Σεπτεμβρίου.

Αναφορικά με την μόλυνση του πόσιμου νερού, επεσήμανε ότι ο τύπος σχετίζεται με νερό άρδευσης από το οποίο ποτίζονται λαχανικά και είναι ζωικής προέλευσης. Ως πιθανά αίτια ανέφερε επιπλέον:

-την παρατεταμένη ξηρασία που σημειώθηκε τους μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, που δημιούργησαν ρηγματώσεις στο έδαφος, γεγονός που μπορεί να επέστρεψε την εισροή μολυσμένων νερών από παρακείμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις,
-τις συχνές διακοπές και πτώσεις ρεύματος,
-τις συχνές διακοπές νερού
-την μη επαρκή χλωρίαση (σ.σ όταν διακόπτεται το ρεύμα, τίθεται εκτός και το σύστημα αυτόματης χλωρίασης)

Αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων η κατάσταση είναι σε ύφεση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ  μέχρι χθες έχουν καταγραφεί συνολικά 121 κρούσματα με την  έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.

Τόσο  ο Περιφερειάρχης όσο και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ζήτησαν από τους κάτοικους να μην  χρησιμοποιούν το νερό για ανθρώπινη χρήση  και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών ενώ όπως τονίστηκε  είναι σε εξέλιξη ο καθαρισμός του δικτύου και στις αρχές της επομένης εβδομάδας θα αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και στις δύο τοπικές κοινότητες. Τέλος ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι δεν είναι υποχρεωτικοί οι τακτικοί έλεγχοι από τους δήμους για τέτοιου είδους μικροβιακά φορτία, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Ρεπορτάζ: Ε. Κουτσογιάννη, Φ. Παύλου, Α. Ψύχας - ertnews.gr