ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε τρεις κατευθύνσεις η εισαγγελική έρευνα για τη γαστρεντερίτιδα

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Ταχυδρόμου
Σε τρεις κατευθύνσεις η εισαγγελική έρευνα για τη γαστρεντερίτιδα

Ορίστηκε πραγματογνώμονας από τη δικαιοσύνη που θα «ξεσκονίσει» δήμο Ρήγα Φεραίου και ΔΕΥΑΡΦ για το μολυσμένο νερό

Η κατεπείγουσα έρευνα που διενεργεί η εισαγγελία του Βόλου για το μολυσμένο νερό στο Ριζόμυλο και το Στεφανοβίκειο που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας και σαλμονέλας, ξεκίνησε αμέσως και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ορίστηκε ήδη και πραγματογνώμονας.

Η δικαιοσύνη έχει σκοπό να ρίξει φως στα αιτία και τις συνθήκες που προκάλεσαν τα δεκάδες στον γενικό πληθυσμό των δυο χωριών του δήμου Ρήγα Φεραίου γίνεται σε τρεις κατευθύνσεις.

Η πρώτη κατεύθυνση είναι να διαπιστωθεί από ποιες μολυσματικές ουσίες προκλήθηκαν τα κρούσματα. Μια πρώτη απάντηση δίνει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, που αναφέρει πως στο δίκτυο του νερού εισχώρησαν κόπρανα και το βακτήριο της σαλμονέλας, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες δειγματοληψίες που έγιναν τα επόμενα 24ωρα.

Το δεύτερο βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι πώς αυτά τα βλαβερά στοιχεία εισχώρησαν στο δίκτυο. Υπήρξε κάποια βλάβη και δεν έγινε αντιληπτή; Υπάρχουν ενδεχομένως παράνομες συνδέσεις οι οποίες μπορεί να «ευθύνονται» γι’ αυτό;

Η τρίτη κατεύθυνση της έρευνας είναι να διαπιστώσει αν υπήρχαν ολιγωρίες και καθυστερήσεις στην ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες εγκαίρως, πριν καταλήξουν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά ιατρεία;

Τα πρώτα κρούσματα φέρεται να εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα 27 Μαΐου ή και λίγο νωρίτερα, με τη ΔΕΥΑΡΦ να ενημερώνει για πρώτη φορά ότι υπάρχει ζήτημα με το νερό στις 11 το βράδυ της Παρασκευής 31 Μάϊου, δηλαδή πέντε μέρες μετά, με ανακοίνωση στα social media, την οποία άγνωστο παραμένει πόσοι διάβασαν.

Βάσω Κυριαζή