ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΕΥΑΡΦ: Σαλμονέλα σε 1 από τις 3 γεωτρήσεις - Ενέργειες αντιμετώπισης

Ενημέρωση από την ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου
ΔΕΥΑΡΦ: Σαλμονέλα σε 1 από τις 3 γεωτρήσεις - Ενέργειες αντιμετώπισης

 

Σήμερα 6/6/2024 σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κουρέτα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ερευνών στο δίκτυο υδροδότησης Ριζομύλου-Στεφανοβικείου.

Στη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Χατζηχριστοδούλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη του μικροβίου της σαλμονέλας σε 1 από τις 3 γεωτρήσεις της περιοχής όπου και συνεχίζονται οι έλεγχοι, ενώ σε ό,τι αφορά τις άλλες, η μία βρέθηκε καθαρή και στην άλλη εντοπίσθηκαν μικροβιακοί δείκτες.

Τα αίτια της μόλυνσης, ακόμη διερευνώνται, ωστόσο σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ υπάρχουν παράγοντες, όπως η ξηρασία και οι έντονες βροχοπτώσεις στη συνέχεια, καθώς και οι διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, που επηρέασαν τη χλωρίωση του νερού.

Σήμερα, έχουμε την διακοπή νερού στους οικισμούς Ριζομύλου και Στεφανοβικείου και ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ υλοποιούμε τα παρακάτω:

  • Καθαρισμό και απολύμανση από πιστοποιημένη εταιρεία καθαρισμού δεξαμενών και συστημάτων ύδρευσης.
  • Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει υπερχλωρίωση της δεξαμενής υδροδότησης και όλου του μήκους του συστήματος ύδρευσης με διάλυμα χλωρίου υψηλής συγκέντρωσης.
  • Έπειτα θα ακολουθήσει ανά ώρα δειγματοληψία για 12 συνεχείς ώρες και θα αποσταλούν προς έλεγχο τα δείγματα.
  • Κατόπιν θα πραγματοποιηθεί άδειασμα της δεξαμενής και επανάληψη της ίδιας διαδικασίας και εκ νέου πλήρωση της δεξαμενής και του περιφερειακού δικτύου με νερό χλωριωμένο, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Διεύθυνσης Υγείας.

Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα γίνεται νερό πόσιμο στις ανωτέρω Κοινότητες.