ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

KKE: Συνάντηση με την Επιτροπή Φορέων Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθεί άμεση και αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια να ξεκινήσουν οι εργασίες της εταιρίας με στόχο να σταματήσει κάθε ενέργεια και να εγκαταλειφθεί το καταστροφικό σχέδιο
KKE: Συνάντηση με την Επιτροπή Φορέων Ενάντια στις Ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι

 

Συνάντηση της επιτροπής φορέων ενάντια στις ανεμογεννήτριες στο Μαυροβούνι και αντιπροσωπείας της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΚΚΕ στο Βόλο.

Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής των φορέων συμμετείχαν οι Παπαδημητροπούλου Ελένη, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς, Γκανάτσιος Σωτήρης, Πρόεδρος του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, Περγάντου Ελένη απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμιδίου, Λεφούσης Νικόλαος Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Κερασιάς και ο Τσιούκας Ηλίας απο τα Καναλια.

Εκ μέρους του ΚΚΕ συμμετείχαν οι Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας, Βάιος Μπιμπίλης, μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ. 

Κατά τη συζήτηση απο τη μεριά της επιτροπής των φορέων αναδείχθηκαν τα καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή του Μαυροβουνίου απο την εγκατάσταση των 16 ανεμογεννητριών που έχουν αδειοδοτηθεί σε πρώτη φάση. Σε μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη, με αιωνόβια δέντρα, σπάνια ορνιθοπανίδα, βοσκότοποι, καλλιεργήσιμες εκτάσεις που βρίσκεται δίπλα στην ήδη δοκιμασμένη απο τις πλημμύρες περιοχή της Κάρλας. Αλλά και μια περιοχή με σημαντική και βαριά ιστορική κληρονομιά, ιδιαίτερα κατά την πάλη με τον φασισμό, όπου βρίσκεται το μαρτυρικό χωριό της Άνω Κερασιάς. Η περιοχή αυτή σχεδιάζεται να μετατραπεί σε ένα απέραντο βιομηχανικό εργοτάξιο που πέρα απο τα 16 “τέρατα” των 127 μέτρων ύψους, των 145 μέτρων σε διάμετρο ρότορα και των έξι στρεμμάτων σε πλατεία εγκατάστασης, θα επιφέρει και άλλες καταστροφές όπως διανοίξεις δρόμων, κτιριακά έργα κ.ο.κ.

Εδώ και χρόνια τόσο οι τοπικές κοινότητες, όσο και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν τοποθετηθεί αρνητικά στην πρόθεση για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου, ωστόσο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, οι κάτοικοι διαπιστώνουν κινήσεις που δείχνουν ότι οι καταστροφικοί σχεδιασμοί βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Οι φορείς είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν με κάθε μέσο για να αποτρέψουν την εγκατάσταση αυτού του τερατουργήματος στην περιοχή τους που υπονομεύει τη ζωή, την υγεία των κατοίκων, με ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, όπως τόνισαν.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ ο Β. Μεταξάς σημείωσε τα εξής:

“Οι καταστροφικές συνέπειες της πράσινης μετάβασης αποτυπώνονται και στους απαράδεκτους σχεδιασμούς για το Μαυροβούνι όπως και για άλλες περιοχές της Μαγνησίας (π.χ. Νότιο Πήλιο, LNG στον Παγασητικό κ.α.) και όλης της Ελλάδας. Αποτυπώνονται σε κάθε λαϊκή οικογένεια που όχι μόνο βλέπει κάθε μήνα να αυξάνονται οι λογαριασμοί και να μιλάμε πλέον για “ενεργειακή φτώχεια” αλλά και να καταστρέφονται ολόκληρα μέρη φυσικού κάλους, αγροτικές εκτάσεις, οι θάλασσες, τα βουνά και τα δάση μας. Αυτές είναι οι συνέπειες της στρατηγικής της Ε.Ε. που στήριξαν και στηρίζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στην Ευρώπη και στη χώρα, με κάθε τρόπο. Στο επίκεντρο της κοινής τους στάσης είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, που φέρνει και καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά απέναντι σε αυτόν τον δρόμο, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και φορέων. Είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης με κριτήριο τις ανάγκες του λαού και όχι του κεφαλαίου. Το ζήτημα δεν είναι μια “καλή” εφαρμογή της στρατηγικής της πράσινης ανάπτυξης, μια διαφορετική εκδοχή της, που έχει αποκαλυφθεί ότι οδηγεί από άλλο δρόμο στο ίδιο καταστροφικό αποτέλεσμα. Όπως έχει αποκαλυφθεί και ότι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί, ακόμα και όσοι αναγνωρίζουν και ονοματίζουν περιοχές ως προστατευόμενες,όχι μόνο εξαιρούν αλλά και στηρίζουν τις ¨πράσινες επενδύσεις¨ όπως χαρακτηρίζουν τέτοια τερατουργήματα. Για τον λόγο αυτόν οι όποιες νομικές κινήσεις, όπως τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν δικαιώσει τις εταιρίες δίνοντάς τους ένα επιπλέον όπλο και άλλοθι, ώστε μαζί με τις κυβερνήσεις και τις αντίστοιχες τοπικές διοικήσεις να προχωρούν πιο αποφασιστικά στην εφαρμογή των καταστροφικών σχεδιασμών τους. Μόνος δρόμος είναι η μαζική εναντίωση του λαού, που χρειάζεται να εκφραστεί με οργάνωση και αγώνα που θα βάζει στο στόχαστρο τη βάρβαρη στρατηγική της Ε.Ε. και των κομμάτων που τη στηρίζουν.”

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης συμφωνήθηκε να υπάρξει συντονισμός των κινήσεων το επόμενο διάστημα, ώστε να δοθεί άμεση και αποφασιστική απάντηση στην προσπάθεια να ξεκινήσουν οι εργασίες της εταιρίας με στόχο να σταματήσει κάθε ενέργεια και να εγκαταλειφθεί το καταστροφικό σχέδιο.