ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μαθητική Πνοή - Η εφημερίδα του Γυμνασίου Βελεστίνου

Μαθητική Πνοή - Η εφημερίδα του Γυμνασίου Βελεστίνου

Η εφημερίδα του Γυμνασίου Βελεστίνου «Μαθητική Πνοή» άρχισε να εκδίδεται τη σχολική χρονιά 2022-2023. Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος με τους μαθητές/-τριες του Ομίλου Δημοσιογραφίας να μελετούν τα φύλλα από «τη φωνή του Βελεστίνου», εφημερίδα του Συλλόγου Βελεστινιωτών Αθηνών (πρώτη κυκλοφορία Φεβρουάριος 1983).

Τα παιδιά μίλησαν με τον υπεύθυνο έκδοσης της εφημερίδας Δρ Δημήτρη Καραμπερόπουλο για αυτή την εκδοτική προσπάθεια αλλά και για τη μελέτη και έκδοση των έργων του Ρήγα Βελεστινλή με τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το μαρτυρικό του θάνατο (1798-1998). Επίσης, ο κ. Καραμπερόπουλος περιέγραψε  την αναγκαιότητα  και τα πολλαπλά οφέλη από το 1ο Διεθνές Συνέδριο «ΦΕΡΑΊ- ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ-ΡΗΓΑΣ» και την προστιθέμενη αξία στον χώρο των Γραμμάτων, της Παιδείας, του Πολιτισμού  από  όλα τα επόμενα Συνέδρια  που διοργανώθηκαν στη γενέτειρα του Ρήγα.

Στο πρώτο τεύχος της σχολικής εφημερίδας φιλοξενείται στις σελίδες του, συνέντευξη από τη συντοπίτισσα Υφυπουργό Παιδείας κ. Ζέττα Μακρή. Η κ. Μακρή συνάντησε στο χώρο του Σχολείου μας- με προθυμία και μεγάλη χαρά- τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας, συνομίλησε με τα παιδιά  και απάντησε  σε όλα  τα ερωτήματα που της έθεσαν οι μικροί «δημοσιογράφοι». Οι μαθητές/-τριες ενθουσιάστηκαν από την αφοπλιστική ειλικρίνεια και την απλότητα μιας πολιτικού που κατέχει σπουδαίο χαρτοφυλάκιο. Στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στο Υπουργείο Παιδείας, η Υφυπουργός μίλησε με τα παιδιά για τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στον χώρο της Παιδείας και για άλλες που προωθούνται, τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αλλά και για θέματα παιδαγωγικής φύσης . Η κ. Μακρή χαιρέτησε το δημοσιογραφικό εγχείρημα των παιδιών και ευχήθηκε ολόψυχα να είναι καλοτάξιδη η «Μαθητική Πνοή».

Το δεύτερο τεύχος της σχολικής εφημερίδας, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2023 με μια ποικιλία άρθρων: άρθρο από τον ακάματο πνευματικό  εργάτη της δράσης του Ρήγα Βελεστινλή, Δρ Δημήτρη Καραμπερόπουλο, άρθρο από την Θεολόγο κ. Μάρθα Δρόσου για τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τη Γέννηση του Θεανθρώπου,  «Παιδί και Πόλεμος», «πρώτη μέρα στο σχολείο», επετειακό αφιέρωμα στην 28η Οκτωβρίου και στο Πολυτεχνείο, συνέντευξη από την Εκπαιδευτικό κ Γεωργία. Πουσπουρίκα για τη γιορτή του Πολυτεχνείου, τα αποτελέσματα των εκλογών των μαθητικών συμβουλίων, άρθρο για την ημέρα σχολικού αθλητισμού, άρθρο από την Υποδιευθύντρια κ. Παγωνοπούλου Κλεοπάτρα για τα «Λιγουτσάρια» (έθιμα του Βελεστίνου), φωτογραφίες από καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις των μαθητών/-τριών.

Το τρίτο τεύχος της «Μαθητικής Πνοής» κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024.Στις σελίδες του φιλοξενεί συνέντευξη από την γράφουσα, Φιλόλογο του Σχολείου κ. Πρίντζου  Αρετή για θέματα- απόψεις και εμπειρίες- που αφορούν την εφηβεία. Εκεί, θα συναντήσει κανείς άρθρα: «Πρότυπα και Έφηβοι» «αποδέχομαι τη διαφορετικότητα;», «Στα …δίχτυα του Διαδικτύου», γνωστοποίηση αποτελεσμάτων Διαγωνισμού Μαθηματικών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας (Θαλής-Ευκλείδης) και διακρίσεις των μαθητών/-τριών μας με την καθοδήγηση και προετοιμασία τους από την Μαθηματικό του Σχολείου κ. Βαλεντίνα Γκόνη. Επίσης, θα διαβάσει κανείς για τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Φυσικής (Αριστοτέλης) και την συμμετοχή των παιδιών στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό«Μαθητικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing»,  υπό την καθοδήγηση των Εκπαιδευτικών: Γεωργίας Χατζηθεοδώρου, Βαλεντίνας Γκόνη. Άλλες συμμετοχές: 4οςενδοσχολικός διαγωνισμός ορθογραφίας και λεξιλογίου και δημοσιοποίηση των διακρίσεων που σημειώθηκαν με την επιμέλεια της Φιλολόγου κ. Κλεοπάτρας Παγωνοπούλου καθώς και διενέργεια Διαγωνισμών Ζωγραφικής που φέρουν την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.Ειδικότερα: μαθητικός Διαγωνισμός «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας» (Make-A-Wish) και συμμετοχή στον 27οΠανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικής Δημιουργίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τίτλο «Ανήκουμε όλοι στην ίδια ομάδα». Υποστήριξε τους μαθητές/-τριες στη δημιουργία αφίσας η  Εικαστικός, κ. Νικολού Παρασκευή.Άλλα άρθρα του 3ου τεύχους της σχολικής εφημερίδας: «Ενδοσχολικός εκφοβισμός», «Η μεταβατική περίοδος από το παιδί στον ενήλικα», «Εθελοντισμός- Αλληλεγγύη» και δράση των παιδιών μέσα από τα  εργαστήρια Δεξιοτήτων. Ο αναγνώστης  της σχολικής μας εφημερίδας θα πληροφορηθεί και για την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών μέσω της ζωγραφικής τέχνης για τον εξωραϊσμό του Σχολείου μας. Στο τελευταίο για τη σχολική χρονιά 2023-2024 τεύχος,υπάρχει άρθρο για τη «Φιλαναγνωσία» της Φιλολόγου κ. Αρετής Πρίντζου καθώς και βιβλιοκριτικές από τους μαθητές/-τριες του Σχολείου μας που παρουσιάστηκαν στην ολομέλεια  του κάθε τμήματος μετά από παρότρυνση της Εκπαιδευτικού. Οι έφηβοι και η σχέση τους με τον αθλητισμό παρουσιάζεται μέσα από την γραφίδα των παιδιών.Επίσης, κατατίθεται προβληματισμός για την αληθινή φιλία καθώς και αποτίμηση από εκπαιδευτικές δράσεις- επισκέψεις σε Αθήνα, Καβάλα και Δελφούς με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό.

Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός Ομίλου Δημοσιογραφίας: Παρασκευή Νικολού, Εικαστικός Συμμετέχουσα Εκπαιδευτικός: Κλεοπάτρα Παγωνοπούλου, Φιλόλογος, Υποδιευθύντρια

Μαθητές/-τριες Δημοσιογράφοι: Καραρρήγας Ελευθέριος(Α1), Νανόπουλος Απόστολος (Α2), Ντόντου Ξενιά (Α2), Σδρούλια Χρύσα(Α2), Τσιμπουκλή Κλειώ (Α2), Μαρίνου Βασιλίνα(Β1), Κουρκουβέλα Αργυρώ (Β2), Λλέσι Λούις (Β2), Μπαμίχας Αθανάσιος (Β2), Μπομπότης Στέργιος (Β2),ΜίραΚέισι (Γ1), Ζορμπά Λιάνα (Γ2),  Ρρόσι Άνα (Γ2).

Καλοτάξιδη η «Μαθητική Πνοή»  σε δρόμους διάδρασης, γνώσης  και  εμπειρίας!

Δείτε τα φύλλα με τις σελίδες