ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μη παραγωγικές για τα επόμενα χρόνια οι εκτάσεις στην Κάρλα

Μη παραγωγικές για τα επόμενα χρόνια οι εκτάσεις στην Κάρλα

Μη παραγωγικές για τα επόμενα, τουλάχιστον, δύο χρόνια και με την προϋπόθεση να γίνει σωστή διαχείριση των εδαφών και να καλλιεργηθούν ψυχανθή που θα απορροφούν τα υπολείμματα των υδάτων θα είναι οι εκτάσεις γύρω από την Κάρλα. Αυτό οφείλεται στο ότι «φιλοξένησαν» τεράστια ποσότητα νερού, μετά τον Σεπτέμβριο του 2023, οπότε και «χτύπησε» η κακοκαιρία Ντάνιελ.

Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας με θέμα «Οικοσύστημα Κάρλας: Για μία βιώσιμη διαχείρισης της βιοποικιλότητας».

Στο πλαίσιο της ημερίδας ο Γεωπόνος και Εδαφολόγος και πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών Χρήστος Τσαντήλας επεσήμανε ότι για τα συγκεκριμένα κτήματα, τα οποία εκτείνονται σε χιλιάδες στρέμματα, χρειάζεται ειδική διαχείριση και μέτρα, ώστε να μπορέσουν να γίνουν και πάλι παραγωγικά.

«Για να επανέλθει η παραγωγικότητα χρειάζεται ένα διάστημα 2- 3 ετών, με κανονική διαχείριση, με το να φυτεύουμε κάποια φυτά που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν μικροοργανισμούς και να δημιουργούν καλές συνθήκες μέσα στο έδαφος, όπως είναι τα ψυχανθή» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ήταν λάθος από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενισχύσει χρηματικά τους παραγωγούς στις παρακάρλιες περιοχές με την προϋπόθεση να μην καλλιεργήσουν τα επόμενα δύο έτη.

πηγή: taxydromos.gr