ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η τεχνική εκπαίδευση δεν είναι ο "φτωχός συγγενής"

Το μήνυμα του Διευθυντή του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, Βάιου Λιαπόπουλου, προς εκπαιδευτικούς και μαθητές με αφορμή την ημέρα σχολικού αγιασμού και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Η τεχνική εκπαίδευση δεν είναι ο "φτωχός συγγενής"

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες.
Αγαπητοί γονείς.
Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με αφορμή την τέλεση του αγιασμού που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους καλή αρχή και καλή δύναμη.

Προσδοκία όλων μας είναι η σχολική χρονιά που σήμερα ξεκινά να είναι αποδοτική και δημιουργική και να οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο καθένας για τον εαυτό του αλλά και όλοι μαζί ως σύνολο αφού η εκπαίδευση είναι πάνω από όλα υπόθεση συλλογική.

Παρακολουθώντας τα σημερινά οικονομικά δεδομένα και ελπίζοντας ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη που επαγγέλλονται όλες οι κυβερνήσεις, δεν θα είναι απλά όνειρο, δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει ότι ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει η τεχνική εκπαίδευση θεωρείται και είναι πραγματικά καταλυτικός.

Γιατί η τεχνική εκπαίδευση δεν είναι ο "φτωχός συγγενής" και κάτι κατώτερο σε σχέση με τη γενική. Πρέπει να σταματήσει να διαιωνίζεται αυτή η προκατάληψη.

Η τεχνική εκπαίδευση είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει την σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή και την εργασία και τον εφοδιασμό του νέου ατόμου με προσόντα και δεξιότητες που μπορούν να τον θωρακίσουν, ώστε να γίνει αξιόπιστος στον εργασιακό χώρο.

Αυτού του είδους η εκπαίδευση παρέχεται στο ΕΠΑ.Λ. στο οποίο θα φοιτήσετε: υψηλού επιπέδου παρεχόμενη εκπαίδευση από έμπειρους καθηγητές με διάθεση προσφοράς στο μαθητή, με επικαιροποιημένες γνώσεις και άρτια παιδαγωγική κατάρτιση, ώστε να μπορούν να πλησιάσουν τους μαθητές και να αφουγκραστούν τα προβλήματα και τις αγωνίες τους.

Στο σχολείο μας υπάρχει υπερσύγχρονος εξοπλισμός και υλικοτεχνική υποδομή. Υλοποιούμε καινοτόμες ιδέες που έχουν βραβευτεί πανελλήνια και συμμετέχουμε σε πρωτότυπα ευρωπαϊκά προγράμματα που φέρνουν το μαθητή σε επαφή με διαφορετικές κουλτούρες, πιο εξελιγμένη τεχνογνωσία και με ευρωπαϊκές πρακτικές στην αγορά εργασίας. Όλα αυτά αποτελούν τα εχέγγυα για μια αποτελεσματική μελλοντική παρουσία των αποφοίτων μας στον εργασιακό στίβο. Το μαρτυρούν άλλωστε οι απόφοιτοι που σήμερα είναι πετυχημένοι επαγγελματίες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Το αποδεικνύουν κυρίως περίτρανα οι επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της προηγούμενης χρονιάς τους οποίους συγχαίρουμε και τους ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή πορεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις. Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή βελτίωση και την πρόοδο του ΕΠΑ.Λ., έτσι ώστε να αποτελέσει ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία, δημιουργικό, δημοκρατικό, ένα σχολείο-πρότυπο.

Η πόρτα του γραφείου του Διευθυντή θα είναι πάντα ανοιχτή για όλους σας, συναδέλφους, μαθητές και γονείς. Στόχος μου είναι να βοηθήσω αποτελεσματικά στην επίλυση των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσετε με διάθεση κατανόησης και συνεργασίας. Παράλληλα θα ενθαρρύνω, θα ενισχύσω και θα υποστηρίξω οποιαδήποτε πρόταση ή οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στο να πάει το σχολείο μπροστά.

Γιατί η δουλειά που γίνεται στο δημόσιο σχολείο είναι συλλογική, δεν είναι υπόθεση ενός ξεχωριστά είναι υπόθεση όλων που προχωρά μέσα από τη συνεννόηση και το σεβασμό. Θα απαιτήσω όμως από τους μαθητές όπως θα τους σεβαστούμε, θα σεβαστούμε την προσωπικότητά τους έτσι να σεβαστούν κι εμάς τους καθηγητές και να μας διευκολύνουν στο έργο μας. Θα τους ζητήσω να μας αντιμετωπίσουν όχι ως αρχηγούς αλλά ως συνοδοιπόρους στην πορεία προς τη γνώση και τη δημιουργία. Γιατί κι εμείς, παιδιά, μαθαίνουμε από σας.

Με αυτές τις αρχές και πρεσβεύοντας πάντα τη συνεργασία και τη δικαιοσύνη σας καλωσορίζω σήμερα και εύχομαι καλή χρονιά σε όλους .