ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα 2026

Με τις ψήφους της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα για το 2026 στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - Οι επισημάνσεις και οι εισηγήσεις της αντιπολίτευσης που το καταψήφισε
Πέρασε το τεχνικό πρόγραμμα 2026

Στο Βελεστίνο και στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του ΕΠΑΛ Βελεστίνου έλαβε χώρα την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου η δημόσια Τακτική συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε ύστερα από νόμιμη πρόσκληση και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπος Πάσχος, εισηγούμενος το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης ενημέρωσε το σώμα ότι: Η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ρήγα Φεραίου , με την 397/ 2025 Απόφασή της, έχει εγκρίνει κατά πλειοψηφία και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Τεχνικό Πρόγραμμα 2026 του Δήμου Ρήγα Φεραίου ως εξής:

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Παπαδάμ Γεώργιος, ανέφερε τα εξής: Το τεχνικό πρόγραμμα του 2026 είναι μειωμένο κατά 1.370.000€ σε σχέση με το τεχνικό πρόγραμμα του 2025.

Δεν καλύπτει όλες τις κοινότητες του δήμου Ρήγα Φεραίου.

Για ακόμη μία φορά δεν περιλαμβάνεται το κλειστό γυμναστήριο του Βελεστίνου, καθώς το έργο θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν αποτελεί το φορέα χρηματοδότησης του έργου, αλλά το φορέα υλοποίησης του έργου. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που κάποια από τα έργα που αναδείξαμε στην περσινή αντίστοιχη συνεδρίαση, περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κος Γιάτσιος Κωνσταντίνος, είπε: Προτείνω για το τεχνικό πρόγραμμα:

-Ανάπλαση του χώρου στον ανδριάντα του Ρήγα Φεραίου

- Αποκατάσταση του κεντρικού ρέματος της οδού Μικρασιατών

- Δημιουργία γηπέδου μπάσκετ στο χώρο πίσω από το δημοτικό στάδιο

-δενδροφύτευση στο άλσος δίπλα στο ρέμα του σταδίου, επειδή δεν έγινε καμία αποκατάσταση

μετά την πυρκαγιά του 2023.

-σηματοδότηση σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.

-ανάπλαση της πλατείας στη Χλόη.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Μπαρτζιάλης Μαργαρίτης είπε ότι: Έχω θέσει αρκετές φορές στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του κοιμητηρίου στο Στεφανοβίκειο. Πρέπει να λυθεί αυτό το πάγιο αίτημα με αγορά κάποιας έκτασης από το δήμο Ρήγα Φεραίου.

-Ειναι ανάγκη να πραγματοποιηθεί έργο για να δοθεί λύση με τα όμβρια ύδατα, καθώς και με το θέμα της αποχέτευσης στο Στεφανοβίκειο.

-Αναγκη σημοτοδότησης σε όλους τους δρόμους του Στεφανοβικείου.

-Στο Αερινό αποκατάσταση πλατείας και συντήρηση δρόμων εντός του οικισμού.

-Στην Κοινότητα Περιβλέπτου βελτίωση αγροτικής οδοποιίας.

-Στο Άγιο Γεώργιο συνέχιση των έργων στην πλατεία και αποκατάσταση του άλσους που επλήγη

από την πυρκαγιά του 2023.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Σεσκλιώτης Θεοχάρης ανέφερε τα εξής: Πρέπει να συμπεριληφθεί στο τεχνικό πρόγραμμα:

-Ολοκληρωση περιφερειακής οδού στο Ριζόμυλο

-Αποκατάσταση οδού μέσα στον οικισμό του Ριζομυλου, που ξεκινάει από τον εθνικό δρόμο Βόλου

Λάρισας.

-Αποκατάσταση του τσιμενταύλακα.

-Σηματοδότηση σε όλο το χωριό.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κος Πανομμάτης Κωνσταντίνος πρότεινε τα εξής :

-διάνοιξη δρόμου για αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στο Καμάρι.

-Αποκατάσταση δρόμων στο Κεραμίδι.

-Αποκατάσταση δρόμων για πρόσβαση προς τις παραλίες και τα κτήματα του Βενέτου.

-Αποκατάσταση παιδικής χαράς στο Βένετο.

-Να γίνουν ενέργειες για να αποκτήσει γαλάζια σημαία η παραλία στο Καμάρι.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Μωραΐτης Χρήστος, είπε τα εξής: Μελετώντας το Τεχνικό Πρόγραμμα 2026, διαπιστώνω ότι τα χρήματα των δημοτών δαπανώνται χωρίς προτεραιοποίηση, χωρίς στρατηγική, χωρίς λογική.

Η μελέτη ανάδειξης Μύλων Πάντου, 70.000 €, ενδιαφέρουσα αλλά όχι επείγουσα και μάλιστα από τα έσοδα του δήμου. Αντί για απευθείας δαπάνη, ας αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά ή πολιτιστικά προγράμματα.

Η αγορά δύο οχημάτων, φορτηγό και απορριμματοφόρο, 300.000 € από τα έσοδα μας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με σταδιακή ανανέωση και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η μίσθωση μηχανημάτων για ηλεκτροφωτισμό κοστίζει 80.000 €. Αντί αυτού προτείνω αγορά καλαθοφόρου οχήματος.

Συνολικά, το πρόγραμμα δείχνει σπατάλη δημοτικών πόρων, ενώ βασικές ανάγκες υποδομών,καθαριότητας και βιωσιμώτητας καλύπτονται αποσπασματικά.

Γι’ αυτό, με υπευθυνότητα και σεβασμό στους δημότες, καταψηφίζω.

Καλώ τη Δημοτική Αρχή να επαναπροσδιορίσει προτεραιότητες, να αξιοποιήσει χρηματοδοτήσεις και να σχεδιάσει έργα που πραγματικά υπηρετούν τους πολίτες και όχι μόνο την εικόνα.

Προτείνω:

1) για τα Κανάλια μελέτη και αποκατάσταση τμήματος δημοτικής οδού για τη βελτίωση της αντιπλημμυρικής προστασίας και της ορθής απορροής ομβρίων υδάτων.

Προτείνεται η εκπόνηση μελέτης τεχνικής αξιολόγησης και η αποκατάσταση τμήματος δημοτικής οδού, με στόχο τη αποκατάσταση της αντιπλημμυρικής συμπεριφοράς της και την εξασφάλιση της ορθής απορροής των ομβρίων υδάτων. Η παρέμβαση αφορά τη διόρθωση και αποκατάσταση των κλίσεων του οδοστρώματος, ώστε να αποτρέπεται η κατεύθυνση επιφανειακών απορροών προς παρακείμενες κατοικίες και ιδιοκτησίες.

2) Στα Κανάλια μελέτη και επανακατασκευή γέφυρας σε τμήμα δημοτικού δρόμου εντός οικισμού. Προτείνεται η εκπόνηση μελέτης και η επανακατασκευή γέφυρας σε τμήμα δημοτικού δρόμου εντός οικισμού, όπου έχει διακοπεί η συνέχεια της οδικής σύνδεσης. Η παρέμβαση αποσκοπεί στην επανασύνδεση του δημοτικού οδικού δικτύου και στην αποκατάσταση της ασφαλούς και απρόσκοπτης κυκλοφορίας.

3) Μελέτη ανάδειξης παραλίμνιας ζώνης λίμνης Κάρλας

4) Μελέτη για την αξιολόγηση και συντήρηση των υφιστάμενων πεζοδρομίων στο Βελεστίνο και στους οικισμούς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

5) Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος που διέρχεται του Αγίου Χαραλάμπους στα Κανάλια.

Ο επικεφαλής της μειοψηφίας Γεώργιος Παπαδάμ και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. ΓιάτσιοςΚωνσταντίνος, Μπαρτζιάλης Μαργαρίτης, Μωραϊτης Χρήστος, Πανομμάτης Κωνσταντίνος και Σεσκλιώτης Θεοχάρης, δεν εγκρίνουν τη λήψη της παρούσας απόφασης.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της απόφασης στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ, οι ανωτέρω δημοτικοί σύμβουλοι, που καταψήφισαν προφορικά την κατατεθείσα από την Δημοτική Επιτροπή πρόταση, δεν κατέθεσαν εγγράφως εναλλακτική πρόταση συνοδευόμενη από σχετική εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, όπως προβλέπεται με το άρθρο 8 του Νόμου 4623/2019.Το Δημοτικό Συμβούλιο , αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω, τις διατάξεις του άρθρου 96 του Ν. 3463/2006, και μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε ομόφωνα (Με 11 θετικές ψήφους)

1) Εγκρίνει το προτεινόμενο τελικό Τεχνικό Πρόγραμμα 2026 του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπως

αυτό αναφέρεται στην εισήγηση της παρούσας απόφασης.

- Εξουσιοδοτείται ο κος Δήμαρχος για τις περαιτέρω νόμιμες ενέργειες.