ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τι μάθαμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου, πρώην προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου
Τι μάθαμε για την ατμοσφαιρική ρύπανση από την Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής

Τη Δευτέρα (30/9) το κανάλι της Βουλής "έδειξε" την συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών που είχε θέμα την αέρια ρύπανση στο Βόλο.

Μπράβο (και δεν το λέω ειρωνικά) στην βουλευτή Ζέτα Μακρή (πρόεδρο της επιτροπής) που με πρωτοβουλία της έγινε αυτή η συνεδρίαση.

Όποιος την παρακολούθησε τουλάχιστο κατάλαβε το "αλαλούμ" που επικρατεί.

Διαπληκτισμοί.

Αρμοδιότητες που "πήγαιναν και έρχονταν" μεταξύ Περιφέρειας και Υπουργείου. Βολιώτες Κυβερνητικούς Βουλευτές (δεν ήταν όλοι παρόντες!!!) που φαίνονταν σα να προσπαθούσαν να βρουν λόγια για να δικαιολογήσουν την παρουσία τους.

Βολιώτες Βουλευτές της Αντιπολίτευσης να δηλώνουν ότι η δική τους κυβέρνηση που είχε τα "ηνία" της Χώρας μέχρι πριν λίγους μήνες έκανε λάθη επί του θέματος αλλά τώρα πρέπει να λυθεί.

Λοιπούς Βουλευτές από άλλα κόμματα να καταθέτουν στοχευμένες ερωτήσεις αλλά χωρίς ουσιαστικές προτάσεις.

Το μοναδικό καθολικό αίτημα σχεδόν όλων ήταν να δεσμευτεί η πλευρά του Υπουργείου ότι θα αποδεχθεί την πρόταση των Φορέων για ευρεία σύσκεψη με την παρουσία του Υπουργού στο Βόλο.

Η απάντηση που πήραν ήταν: "Δεν υπάρχει αντίρρηση αν η σύσκεψη γίνει σε χρόνο που να μπορεί ο Υπουργός".

Έγινε όμως και μία τοποθέτηση που δεν σχολίασε κανείς. (Τυχαίο; Δεν νομίζω) 

Είπε κάποιος: Κάποια απόφαση λήφθηκε το 2008 στην ΕΕ με την οποία συμφώνησε η τότε Ελληνική Κυβέρνηση. Κάποια απόφαση λήφθηκε το 2012 από την τότε Ελληνική Κυβέρνηση. Κάτι το 2014. Κάτι το 2015 από την Περιφέρεια. Κάτι το 2016 από το Δήμο Βόλου κ.λπ. κ.λπ.

Για να μην σας κουράζω, η τοποθέτηση του "κάποιου" εστιάζονταν στο ότι για να φτάσουμε σήμερα να επιτρέπεται η καύση RDF – SRF είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες είτε σε ειδικά εργοστάσια κάποιοι πριν το αποφάσισαν (ΕΕ) με τη σύμφωνη γνώμη και των κυβερνήσεων που "πέρασαν" από τότε στη Χώρα μας αλλά και των Περιφερειών κλπ.

Ακόμη ποιο ανησυχητικό (με βάση την τοποθέτηση του κάποιου) είναι ότι έχουν είδη υπογραφεί συμφωνητικά για τα εκατομμύρια τόνων RDF – SRF που πρέπει να εισαχθούν για καύση στη Χώρα μας.

Με λίγα λόγια στο συγκεκριμένο θέμα είμαστε εγκλωβισμένοι ή καλύτερα μας εγκλώβισαν. Ξέχασα. Όταν μας ζητούσαν την ψήφο μας έλεγαν ότι στο πρόγραμμά τους είχαν πρώτη προτεραιότητα την καύση σκουπιδιών!!!!

Συμφωνώ με την τοποθέτηση – διαπίστωση του "κάποιου" χωρίς όμως και αυτός να καταθέτει προτάσεις για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων.

Όταν ήμουν υποψήφιος στην Περιφέρεια είχα δημοσιεύσει ένα άρθρο με τίτλο: «Η καύση των σκουπιδιών δεν είναι η λύση στο πρόβλημα» 

Η καύση των σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας δεν είναι κάτι καινούργιο. Εφαρμόσθηκε πριν πολλά χρόνια στην ΕΕ και έχει αποδειχθεί ότι μολύνει την ατμόσφαιρα παράγοντας παράλληλα στάχτες με τοξικά.

Η λύση στο πρόβλημα είναι η καθολική απαγόρευση καύσης σκουπιδιών από οποιοδήποτε εργοστάσιο στη Χώρα μας με παράλληλη αναθεώρηση του προγράμματος διαχείρισης των απορριμμάτων μας προς την κατεύθυνση των νέων σύγχρονων, οικολογικών, πρακτικών όπως εφάρμοσαν άλλες προηγμένες Χώρες.