ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΡΕΤΡΟ

Εφημερίδες και περιοδικά στην περιοχή του Βελεστίνου

Μία "βουτιά" στην ιστορία των τοπικών εντύπων από τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο
Εφημερίδες και περιοδικά στην περιοχή του Βελεστίνου

Η τοπική ενημέρωση για την περιοχή Βελεστίνου παρουσιάζεται πλέον από την ηλεκτρονική ιστοσελίδα "ΜΟΥΣΙΚΟ ΒΑΓΟΝΙ", του αγαπητού δημοσιογράφου Φοίβου Απ. Παπαγεωργίου.

Πριν από την εισαγωγή της πρόσφατης τεχνολογίας, η ενημέρωση γίνονταν μόνο με τα έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά, ιδιαίτερα με τις εφημερίδες του Βόλου, (Η Θεσσαλία, Ταχυδρόμος, Νέος Τύπος), όπου έχουν καταχωριστεί πολλές ειδήσεις για την περιοχή μας. Ωστόσο, διερευνώντας το προσωπικό μας Αρχείο βρήκαμε έντυπα της περιοχής Βελεστίνου, που εκδόθηκαν από το 1964 έως και το 2013.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μισά από αυτά είναι μαθητικά έντυπα, στοιχείο που δείχνει τον όραμα των εκπαιδευτικών να κεντρίσουν την δημιουργική πλευρά των μαθητών τους. Το πρώτο εξ αυτών εκδόθηκε το 1963 με τίτλο ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ, και ήταν μια μικρού σχήματος τετρασέλιδη εφημερίδα με εκδότη τον Γυμνασιάρχη του τότε Εξαταξίου Γυμνασίου Βελεστίνου Δ. Ξυπολιά. Στο Αρχείο μας υπάρχει μόνο το τεύχ. 2, Μάϊος 1963, με 8 σελίδες. Μακάρι να βρεθούν και τα υπόλοιπα φύλλα.

Μετά τριάντα χρόνια το 1994 κάνουν την εμφάνιση οι ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, μια φωτοτυπημένη έκδοση σε Α4 μέγεθος των αυτόγραφων κειμένων από τους μαθητές του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολίου Περιβλέπτου. Την επόμενη χρονιά, το 1995, εμφανίζεται παρόμοια έκδοση με τίτλο ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ από τους μαθητές της Ε΄ Τάξεως του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου και με την φροντίδα της δασκάλας τους Μαρίας Ζησοπούλου. Και το 2013 κάνει την εμφάνιση η καλαίσθητη έκδοση  ΦΕΡΑΙΑΚΙΑ, περιοδικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Φερών με εκδότες τους Μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, Μαρία Ζησοπούλου, Απόστολο Νασίκα και Δημήτρη Λεπίδα.

Σχετικά με τις εφημερίδες της περιοχής Βελεστίνου, το 1983 εκδίδεται Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ από τον Σύλλογο Βελεστινιωτών Αθηνών, με τέσσερις σελίδες, που κυκλοφόρησε μέχρι τις αρχές του 1997 και εκδόθηκαν συνολικά 73 φύλλα.

Ακολουθούν το 1995 η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ, με τρία φύλλα, έκδοση του βιβλιοχαρτοπωλείου "Γνώση", και το 2009 η πολυσέλιδη εφημερίδα ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ, έκδοση του Τοπικού Συμβουλίου Νέων του Δήμου Φερών, με τρία συνολικά φύλλα.

Επίσης, εμφανίζεται το 2013 και η εφημερίδα Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ, έκδοση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με τρία φύλλα. Προστίθεται το μονόφυλλο  Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ, έκδοση του 2005 των Κατηχητικών Σχολείων Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου με επτά συνολικά φύλλα.

Ευχής έργον θα ήταν να εμπλουτίζονταν η συλλογή αυτή και με άλλους, αν υπάρχουν, τίτλους, καθώς και να συμπληρωθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις. Καλό θα ήταν στη συνέχεια να δένονταν σε σώμα, όπως έχει γίνει για την ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ, που ένα σώμα έχει προσφερθεί στη Βιβλιοθήκη του Θρησκευτικού Συλλόγου "Άγιος Γεδεών". Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατόν να διατηρηθούν και να είναι προσβάσιμα σε όποιον θα ήθελε να δει το περιεχόμενό τους και να αντλήσει σχετικές πληροφορίες.

Κατά χρονολογία έκδοσης των εντύπων

  1. ΜΑΘΗΤΙΚΟΝ ΠΝΕΥΜΑ, Μηνιαίον μαθητικόν περιοδικόν,  Διευθυντής Δ. Ξυπολιάς, Βελεστίνον-Βόλος, αρ. τεύχ. 2, Μάϊος 1963, σελ. 8.
  2. Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ, έκδοση του Συλλόγου Βελεστινιωτών Αθηνών, "Ρήγας Βελεστινλής", Αθήνα, αρ. φύλλων 1-73, κατά τα έτη 1983-1997, με μέλη της σύνταξης κατά την έναρξη Στ. Γούσης, Δ. Καραμπερόπουλος και Δ. Κογκούλης.
  3. ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ, (Συντάσσεται και εκδίδεται από τους μαθητές του 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Περιβλέπτου), αυτόγραφα κείμενα φωτοτυπωμένα σε Α4, τεύχ. 1-6, (6σέλιδα), Οκτώβριος 1994 έως Απρίλιος 1995. Τα δύο τελευταία τεύχη είναι 8σέλιδα.
  4. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΝΩΜΗ, τοπική εφημερίδα Βελεστίνου, έκδοση του Βιβλιοχαρτοπωλείου "ΓΝΩΣΗ", υπεύθυνοι Δημήτρης Στ. Νασίκας και Γεώργιος Λ. Φώτης,  αρ. φύλλου 1-3,  (8 σελίδων), Ιανουάριος-Μάιος 1995.
  1. ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, (Η εφημεριδούλα των μαθητών της Ε΄ Τάξεως του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βελεστίνου), αυτόγραφα κείμενα φωτοτυπωμένα σε Α4, τεύχ. 1-7, (8-14 σελίδων), Νοέμβριος 1995 έως Ιούνιος 1996.
  2. Η ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ, Μηνιαίο δισέλιδο έντυπο των Κατηχητικών Σχολείων Αγίου Αθανασίου Βελεστίνου, 7 τεύχη, από Φεβρουάριο έως Αύγουστο 2005.
  1. ΦΕΡΩΝ ΝΕΑ, Μηνιαία ελεύθερη αδέσμευτη ανεξάρτητη εφημερίδα του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Φερών, 24 σελίδων, με δωρεάν διανομή, 3 φύλλα, Νοέμβριος 2009, Μάρτιος 2010, Μάϊος 2010.
  2. Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ, τετρασέλιδη εφημερίδα, έκδοση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Δωρεάν διανομή, τεύχ. 1-3, 2013.
  1. ΦΕΡΑΙΑΚΙΑ, περιοδικό του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γεωργίου Φερών, εκδότες οι Μαθητές και οι εκπαιδευτικοί Μαρία Ζησοπούλου, Απόστολος Νασίκας και Δημήτρης Λεπίδας, τεύχ. 1-4, Ιούνιος 2013 έως Ιούνιος 2014, (16-24 σελίδες).

Πιο διαβασμένα