ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εισαγγελική έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η μήνυση της αντιπεριφερείαρχη έγινε κατά της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ καθώς και κατά της Χαλυβουργίας, οπως αναφέρει η ΕΡΤ
Εισαγγελική έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Με την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία Βόλου η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη στις 29 Αυγούστου 2019, η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Βόλου ζήτησε προκαταρκτική έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο πολεοδομική συγκρότημα του Βόλου.

Ουσιαστικά ζητείται να προσκομιστούν επιπλέον υπηρεσιακά έγγραφα, πλέον των πορισμάτων του Κλιμακίου Ελέγχου Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που επισυνάφθηκαν στη μήνυση. Επίσης, υπό διερεύνηση είναι το αν και κατά πόσο είναι υφιστάμενο το αδίκημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Η μήνυση της αντιπεριφερείαρχη έγινε κατά της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ καθώς και κατά της Χαλυβουργίας Βόλου, έχοντας τα αποτελέσματα των πορισμάτων του Κλιμακίου Ελέγχου, αλλά και τα στοιχεία ενός έτους, από τους συνεχείς ελέγχους της Διεύθυνσης Βιομηχανίας. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση της κ. Κολυνδρίνη ότι η δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπερβάσεις ή όχι και η Περιφέρεια θα συνεχίσει να ελέγχει κάθε επιχείρηση με την όποια δυνατότητα της δίνει η ΑΕΠΟ και ταυτοχρόνως ζητώντας από την κυβέρνηση την τροποποίησης της.

Θυμίζουμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας έχει λάβει θέση όχι μια, αλλά τρεις φορές, για άρση της καύσης του RDF, η οποία προς ώρας δεν έχει ληφθεί υπόψιν του αρμόδιου υπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις για την καύση, δεν προκύπτει πρόβλημα.

πηγή: ert.gr

Παράλληλα, σε ρεπορτάζ του e-thessalia.gr διαβάζουμε:

Στη μήνυση που είχε καταθέσει η κ. Κολυνδρίνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "κατά την τήξη του παλαιοσιδήρου στον ηλεκτρικό κλίβανο, καθώς και κατά τη φάση της απόχυσης, διαπιστώθηκε διαφυγή μεγάλων ποσοτήτων καπναερίων στο βόρειο τμήμα του κτιρίου του χαλυβουργείου (όπου βρίσκεται ο κλίβανος), οι οποίες δεν απορροφούνταν πλήρως από το σύστημα απαγωγής και επεξεργασίας των αερίων αποβλήτων, με αποτέλεσμα να διαφεύγουν στην ατμόσφαιρα, μέσω των ανοιγμάτων του κτιρίου, προκαλώντας ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Επίσης, διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία κυρίως εντός του χώρου του χαλυβουργείου. Ομοίως, διαπιστώθηκε διαφυγή μέρους των καπναερίων και από τον φούρνο – κάδο στον οποίο παραμένει ο ρευστός χάλυβας πριν τη διαδικασία της συνεχούς χύτευσης. Η οσμή αυτών των καπναερίων που διαφεύγουν του κλιβάνου τήξης και του φούρνου – κάδου, διαπιστώθηκε ότι προσομοίαζε με την οσμή που υπάρχει πολλές φορές στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου τις μεταμεσονύκτιες και τις πρωινές κυρίως ώρες (τις καθημερινές περίπου έως τις 8.00 π.μ. και τα Σαββατοκύριακα περίπου έως τις 10.00 π.μ.)".