ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η συγκινητική όπερα "Μανόν" του Massenet στο Αχίλλειον

Σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Υόρκη
Η συγκινητική όπερα "Μανόν" του Massenet στο Αχίλλειον

 

Συνεχίζεται η σεζόν 2019-20 του βραβευμένου προγράμματος “The Met: Live in HD”,  της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης,  με τη συγκινητική όπερα «Μανόν» του Massenet, που θα προβληθεί στο κινηματοθέατρο Αχίλλειον το Σάββατο 26 Οκτωβρίου, στις 19:55

Η ιστορία της Μανόν, που ξεκινά από μια αθώα χωριατοπούλα και γίνεται μια πολυπόθητη εταίρα και στο τέλος καταλήγει πάμφτωχη στη φυλακή, αποτελεί μια από τις πιο τραγικές ιστορίες της λογοτεχνίας και της μουσικής. Η καλλονή Lisette Oropesa ερμηνεύει την ακαταμάχητη Μανόν, μια τραγική γυναίκα που υποκύπτει στις ηδονές της ζωής,  σε ένα ρόλο που αναδεικνύεται από την αποκαλυπτική σκηνοθεσία του Laurent Pelly. Ο Michael Fabiano είναι ο ερωτοχτυπημένος Ιππότης ντε Γκριέ, που ο αβάσταχτος έρωτάς του για τη Μανόν τον οδηγεί στην καταστροφή. Ο Maurizio Benini διευθύνει την σπάνια αναβίωση της ρομαντικής αυτής όπερας του Massenet.

Η Μανόν παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Παρίσι τον Ιανουάριο του 1884 και γνώρισε τεράστια επιτυχία τα επόμενα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα θεωρείται η δεύτερη σε απήχηση και επιτυχία γαλλική όπερα μετά τη θρυλική «Κάρμεν» του Μπιζέ.

Ο Μασνέ Γεννήθηκε στο Μοντό. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα πιάνου με τη μητέρα του Αδελαΐδα, που ήταν καθηγήτρια πιάνου, και στα 11 του χρόνια έγινε δεκτός στο Ωδείο των Παρισίων. Το 1871 κλήθηκε στα όπλα και υπηρέτησε ως στρατιώτης στον Γαλλο-Πρωσικό πόλεμο, ο οποίος κατέληξε σε συντριπτική ήττα για τη Γαλλία και συνέβαλε στην ενοποίηση της Γερμανίας. Η αναγνώριση του Μασνέ ήλθε το 1873 με το ορατόριο Μαρία Μαγδαληνή, που επαινέθηκε από ομοτέχνους του, όπως οι Τσαϊκόφσκι, Ντ’ Ιντί και Γκουνό. Το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα συγχώνευσης του θρησκευτικού αισθήματος και του ερωτισμού. Το 1878 αναλαμβάνει καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο των Παρισίων και Τον ίδιο χρόνο παίρνει τη θέση του Καμίλ Σεν Σανς στην Ακαδημία Καλών Τεχνών σε ηλικία μόλις 36 ετών. Εκτός από όπερες, ο Μασνέ έγραψε ορχηστική μουσική, καντάτες, ορατόρια και 200 τραγούδια. Το 1912 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Οι αναμνήσεις μου . Υπήρξε ένας σκληρά εργαζόμενος συνθέτης, που ξεκινούσε να δουλεύει από τις 4 το πρωί. Συνέθετε από μνήμης και όχι στο πιάνο, όπως η πλειονότητα των συνθετών. Αυτό τον βοήθησε να γίνει ένας σπουδαίος ενορχηστρωτής. Ακόμη και στα πιο δυνατά περάσματα, η ορχηστική υφή των συνθέσεών του είναι διαυγής. Ο ίδιος απέφευγε να παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων του και πληροφορούνταν την τύχη τους από φίλους και γνωστούς.

Για ακόμη μία χρονιά έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις  παραγωγές του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» που συνδέει  απευθείας  τη Μετροπόλιταν  Όπερα της Νέας Υόρκης με 70  χώρες  σε έξι ηπείρους. Η ανανέωση της συνεργασίας του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δήμου Βόλου, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., εξασφαλίζει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής, στην οθόνη υψηλής ευκρίνειας του Κινηματοθέατρου «Αχίλλειον». 

Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και 52 λεπτά και μεταδίδεται με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους. Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο», τηλ. 2421033692, Σκενδεράνη 11.

Οι επόμενες παραστάσεις του προγράμματος είναι οι ακόλουθες: Mαντάμα Μπατερφλάϊ  9 Νοεμβρίου 2019, Aκενάτον 23 Νοεμβρίου 2019, Βόιτσεκ 11 Ιανουαρίου 2020, Πόργκι και Μπες 1 Φεβρουαρίου 2020, Αγριππίνα 29 Φεβρουαρίου 2020, Ο Ιπτάμενος Ολλανδός 14 Μαρτίου 2020, Tόσκα 11 Απριλίου 2020, Μαρία Στουάρντα 9 Μαΐου 2020.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μεταδόσεων, το δίκτυο αιθουσών, τα σημεία προπώλησης εισιτηρίων αλλά και για να εγγραφείτε στο Met In Greece Club επισκεφθείτε το www.metingreece.com.

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  http://doepap.gr/

Πιο διαβασμένα