ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η παράλληλη διαφωτιστική δράση Ρήγα Βελεστινλή - Κοσμά του Αιτωλού

Ομιλία του Δρ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου το Σάββατο 2 Νοεμβρίου και ώρα 12 το μεσημέρι σε σχετικό Συνέδριο στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας
Η παράλληλη διαφωτιστική δράση Ρήγα Βελεστινλή - Κοσμά του Αιτωλού

"Η παράλληλη διαφωτιστική δράση του Ρήγα Βελεστινλή με του Κοσμά του Αιτωλού" είναι ο τίτλος της εισηγήσεως του Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου, προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, στο Συνέδριο "Κοσμάς ο Αιτωλός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας", Σάββατο, 2 Νοεμβρίου 2019, και ώρα 12 το μεσημέρι.

Χώρος του Συνεδρίου είναι το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, που βρίσκεται στην περιφερειακή οδό Λάρισας-Μεζούρλο.

Με την εισήγηση συσχετίζεται η διαφωτιστική δράση του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798) με εκείνη του Κοσμά του Αιτωλού, (1714-1779), που είκοσι χρόνια πιο πριν είχε πραγματοποιηθεί. Τονίζονται τα κοινά σημεία, όπως αυτά διαπιστώνονται από τη μελέτη των έργων και ενδεικτικά αναφέρονται: η μόρφωση, η παιδεία, η ελληνική γλώσσα, η πίστη, ο σταυρός, η ενίσχυση της αυτογνωσίας, αυτοσυνειδησίας, ισότητα ανδρός και γυναικός, εναντιότητα κατά της τοκογλυφίας. Ανασκευάζονται ως μυθεύματα πως ο Κοσμάς ο Αιτωλός γκρέμιζε εκκλησίες και έκτιζε σχολεία.