ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον Κοσμά τον Αιτωλό

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου: "Κοσμάς ο Αιτωλός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας», το οποίο διεξήχθη στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας την Παρασκευή και το Σάββατο, 1-2 Νοεμβρίου
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για τον Κοσμά τον Αιτωλό
Ο εκ των ομιλητών του Συνεδρίου, Δρ. Δημήτριος Καραμπερόπουλος, με την ανιψιά του, Σμαράγδα Τσιγάνη

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 240 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατο του Κοσμά του Αιτωλού, στο πλαίσιο των εορτασμών της Συνάξεως των εν Λαρίση Αγίων. Συνδιοργανώθηκε από τη Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας, την Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου, τον Δήμο Λαρισαίων, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δεύτερη συνεδρία της Κυριακής ξεκίνησε με την ανακοίνωση του Δρ. Ιστορίας Ιατρικής και προέδρου της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα κ. Δημητρίου Καραμπερόπουλου με θέμα: "Η παράλληλη διαφωτιστική δράση του Ρήγα Βελεστινλή (1757-1798) με του Κοσμά του Αιτωλού (1714-1779)".

Ο ομιλητής συσχέτισε τη διαφωτιστική δράση του επαναστάτη και εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή με εκείνη του Κοσμά του Αιτωλού, που είκοσι χρόνια πιο πριν είχε πραγματοποιηθεί. Τόνισε τα κοινά σημεία, όπως αυτά διαπιστώνονται από τη μελέτη των έργων και ενδεικτικά ανέφερε: τη μόρφωση, την παιδεία, την ελληνική γλώσσα, την ελληνικότητα, την πίστη, τον σταυρό, την ενίσχυση της αυτογνωσίας, της αυτοσυνειδησίας, την ισότητα ανδρός και γυναικός και την εναντιότητά του προς την τοκογλυφία.