ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Υγείας"

Με αφορμή τη σημερινή (7-11) κινητοποίηση της ένωσης των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας η Βουλευτής Μαγνησίας κ. Κ. Παπανάτσιου έκανε τη παρακάτω δήλωση
"Στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Υγείας"

Βασικός άξονας της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η στήριξη του Δημόσιου τομέα και η εξασφάλιση του κοινωνικού κράτους. Τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι υπηρεσίες του Δημοσίου γενικότερα, δεν πρέπει να θεωρούνται επιχειρήσεις με αυτοσκοπό το κέρδος. Αποτελούν τον σταθερό πυλώνα του Κοινωνικού Κράτους, το οποίο οφείλει να παρέχει τις υπηρεσίες του, προς όφελος των πολιτών.

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ακολουθήσαμε πιστά, ήταν συγκεκριμένα για το Γ.Ν. Βόλου, η απορρόφηση συνολικού ποσού 5 εκατ. ευρώ, από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, για την αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής του και τη δημιουργία 32 νέων δομών, ώστε να παρέχει στους πολίτες του Βόλου υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη. Ενδεικτικά αναφέρονται: η απόκτηση Μαγνητικού Τομογράφου, Ακτινογραφικού Ψηφιακού Συγκροτήματος, η Ψηφιακή Χειρουργική Αίθουσα, ο Υπερηχογράφος Υψηλής Ευκρίνειας, το Εργαστήριο Εμφύτευσης Βηματοδοτών και η πρόσφατη υπογραφείσα σύμβαση για προμήθεια στεφανιογράφου, και εγκατάσταση ακτινοδιαπερατής επεμβατικής τράπεζας για τοποθέτηση βηματοδοτών για τη πλήρη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία 4 έτη, πραγματοποιήθηκαν 43 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και 21 επικουρικών γιατρών, ενώ είχαν δρομολογηθεί πριν τις εκλογές και είχαν φτάσει στη διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων, 16 θέσεις μονίμου ιατρικού προσωπικού, που ήταν απαραίτητο και για τη λειτουργία των προσφάτως αποκτηθέντων μηχανημάτων, όπως του μαγνητικού τομογράφου. 

Επίσης, για το αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), είχε δρομολογηθεί η  επαναπροκήρυξη έξι άγονων θέσεων  μονίμων και αναμενόταν η έγκριση του Υπουργείου Υγείας, για έξι θέσεις επικουρικών ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Σίγουρα αυτά που έπρεπε να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας σύγχρονο, με όλο το φάσμα των υπηρεσιών φροντίδας, προσβάσιμο και φιλικό σε όλους τους πολίτες, ήταν πολλά. Αλλά αυτός ήταν ο σκοπός μας και προς αυτόν προχωρούσαμε.

Τέσσερις μήνες μετά την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης, παρατηρείται πάγωμα της διαδικασίας για τη πρόσληψη των 16 μόνιμων γιατρών, πάγωμα της διαδικασίας για την επαναπροκήρυξη των θέσεων των γιατρών των ΤΕΠ, ενώ αναμένεται η απόλυση 5 επικουρικών γιατρών, αφού δεν έχει δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω ΠΔΕ για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Επιπλέον, πρόσφατα ανακοινώθηκε σημαντική περικοπή της χρηματοδότησης του Γ.Ν. Βόλου κατά 500.000 ευρώ, σαν συνέπεια της περικοπής της χρηματοδότησης της 5ης Υγειονομικής Περιφέρεις Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κατά 3 εκατ. ευρώ από τα αρχικώς προϋπολογισθέντα. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την εμφάνιση σημαντικών δυσκολιών στη καθημερινή λειτουργία του Γ.Ν. Βόλου.

Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι η σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, ώστε να διευκολυνθεί η είσοδος του ιδιωτικού τομέα στο Δημόσια Νοσοκομεία. Κάτι, άλλωστε, που συστηματικά αναφέρει και ο νυν Υπουργός Υγείας στις δημόσιες εμφανίσεις του. 

Τάσσομαι στο πλευρό των εργαζομένων του Γ.Ν. Βόλου και των Κ.Υ Μαγνησίας, που σήμερα διαμαρτύρονται για την δρομολογούμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας και καλώ τους πολίτες της πόλης του Βόλου να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Η Δημόσια δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα όλων μας.