ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Άρθρο του Βελεστινιώτη Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Φαλάνης - Συμβούλου Σταδιοδρομίας και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Γιάννη Παπατόλια
Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Αγαπητέ Φοίβε συγχαρητήρια για την πολύτιμη δουλειά που κάνεις μέσα από το "Μουσικό Βαγόνι" ενημερώνοντας για γεγονότα της περιοχής του Βελεστίνου και προβάλλοντας την ιστορία, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα για όλους εμάς που εργαζόμαστε και κατοικούμε σε άλλες περιοχές.

Ως εκπαιδευτικός -τώρα διευθυντής του Λυκείου Φαλάνης Λάρισας- και για χρόνια Υπεύθυνος Σύμβουλος σε δομές Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Κ.Ε.Σ.Υ.Π Λάρισας κλπ), σκεπτόμενος το άγχος και την αγωνία των μαθητών/τριών της ευρύτερης περιοχής (και όχι μόνο, μιας και το site έχει επισκεψιμότητα απ΄όλη την Ελλάδα) και θέλοντας να συμβάλλω  από τη μεριά μου να πάρουν τις βέλτιστες αποφάσεις όσον αφορά την επιλογή σπουδών και επαγγέλματος, εκθέτω τα παρακάτω:

Η Συμβουλευτική & ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι η παροχή επιστημονικής βοήθειας και στήριξης στα άτομα ώστε:

  • Να διερευνούν, να αναλύουν και να αναπτύσσουν τους παράγοντες που συνθέτουν το προφίλ της αυτοαντίληψής τους (ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ικανότητες και δεξιότητες, κ.λπ.)
  • Να διερευνούν, να αξιολογούν, να επεξεργάζονται και να ταξινομούν πληροφορίες, καθώς και εναλλακτικές εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους που σχετίζονται τόσο με τις ανάγκες και προτιμήσεις τους, όσο και με τις προοπτικές της αγοράς εργασίας.
  • Να ενσωματώνουν την εκπαιδευτική και επαγγελματική πληροφόρηση, αλλά και την πληροφόρηση τη σχετική με την αυτοπαρατήρηση και να διευκολύνονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, τόσο όσον αφορά τον προσανατολισμό τους στο χώρο της εκπαίδευσης, όσο και την επιλογή του επαγγέλματος ή των επαγγελμάτων που ταιριάζουν στην ψυχοκοινωνική τους ιδιαιτερότητα.
  • Να δημιουργούν και να πραγματοποιούν τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά τους σχέδια.

Πώς όμως οι μαθητές/τριες θα μπορέσουν να τύχουν μιας τέτοιας βοήθειας, με δεδομένο την παντελή απουσία του θεσμού από τα σχολεία; Ο θεσμός του Σ.Ε.Π. έχει καταργηθεί και έχει απομείνει μόνο μια επιμέρους δομή στα κατά τόπους Κ.Ε.Σ.Υ. Η παραπομπή του μαθή/τριας σε πληροφορίες στο διαδίκτυο γενικά και αόριστα, αποβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις προβληματική, αφενός γιατί η αναζήτησή τους οδηγεί σε εμφάνιση αρκετών χιλιάδων αποτελεσμάτων (το λήμμα "Επαγγελματικός Προσανατολισμός" στο google search εμφάνισε 1.100.000 αποτελέσματα!!, ενώ το "Σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση" 427.000 αποτελέσματα!!) όπου ο μαθητής/τρια χάνεται μέσα στο πλήθος τους.

Σαν αρχή και σε ότι αφορά την βοήθεια των νέων παιδιών στο θέμα της διερεύνησης και ανάλυσης του ατομικού τους προφίλ, θα ήθελα να τους παραπέμψω σε μία δωρεάν, δημόσια διαδικτυακή υπηρεσία του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π), την Διαδικτυακή Διαδραστική Πύλη Εφήβων, που είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα www.eoppep.gr/teens.

Η παραπάνω Πύλη έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του κοινοτικού Προγράμματος Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των αθητών για τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους μέσω καινοτόμων δράσεων.

Στην Πύλη οι μαθητές αφού κάνουν εγγραφή με ένα όνομα, έναν κωδικό κι ένα email, έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού:

  1. τεστ Επαγγελματικών Ενδιαφερόντων,
  2. Επαγγελματικών Αποφάσεων και
  3. Εργασιακών Αξιών.

Επιπλέον μπορούν να δημιουργήσουν ατομικό φάκελο δεξιοτήτων (e-portfolio) το οποίο μπορεί να αποτελέσει τον προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο κάθε μαθητή, που θα συμβάλλει στην παρουσίαση, προβολή και ανάδειξη δεξιοτήτων, ενδιαφερόντων, ικανοτήτων και ταλέντων του.

Με την ελπίδα ότι τα παραπάνω θα τύχουν της προσοχής των ενδιαφερομένων και με την

υπόσχεση να επανέλθω, εύχομαι στους νέους μας καλή δύναμη και καλές επιλογές.