ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ογκώδης μαθητική πορεία για καθαρό περιβάλλον στο Βόλο

Χιλιάδες μαθητές – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – συμμετείχαν στη δυναμική μαθητική κινητοποίηση, διεκδικώντας καθαρό περιβάλλον και παύση της καύσης σκουπιδιών, όπως αναφέρει η ΕΡΤ
Ογκώδης μαθητική πορεία για καθαρό περιβάλλον στο Βόλο

Χιλιάδες μαθητές – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – συμμετείχαν στη δυναμική μαθητική κινητοποίηση, διεκδικώντας καθαρό περιβάλλον και παύση της καύσης σκουπιδιών. Τον παλμό της πορείας που ξεκίνησε από την Πλατεία Ελευθερίας και κινήθηκε μέσω των κεντρικών δρόμων του Βόλου, έδωσαν μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, με τα μουσικά τους όργανα.

Οι μαθητές διαδήλωσαν, φορώντας μάσκες, κρατώντας πλακάτ και πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Κοντά τους βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί, γονείς, μέλη φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και μέλη της Επιτροπής Πολιτών.

Το μέλος του 15μελούς του Μουσικού Σχολείου Κυβέλη Φωτεινάκη δήλωσε για τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση των μαθητών: «Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε γι’ αυτό το θέμα που διαπραγματεύεται ανθρώπινες ζωής και προτείνουμε εγκατάσταση φίλτρων, να σταματήσουν τα εργοστάσια να καίνε σκουπίδια που εκκρίνουν ουσίες ακατάλληλες για εισπνοή και να περιοριστεί η ιδιωτική χρήση αυτοκινήτων. Η μαθητική κοινότητα είναι παρούσα, Μαζί μας βρίσκεται και την ΕΛΜΕ όπως και πολλούς καθηγητές που μας στηρίζουν. Ενδιαφερόμαστε για το περιβάλλον μας». Η συμμαθήτριά της Αθηνά Γκουτζίνη σημείωσε ότι η αέρια ρύπανση που προκαλείται από διάφορους λόγους στον Βόλο, είτε από εργοστάσια που προχωρούν σε καύση, είτε από τα αυτοκίνητα και άλλες αιτίες. «Θέλουμε να γίνονται περισσότεροι και απροειδοποίητοι έλεγχοι για την καύση σκουπιδιών και οι πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους».

H πορεία των μαθητών κατέληξε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων όπου οι μαθητές επέδωσαν ψήφισμα στο οποίο αναφέρουν:

«Σήμερα Πέμπτη, εμείς οι μαθητές του Βόλου, αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για ένα θέμα το περιβάλλον και την πόλη μας αλλά και το ίδιο μας το μέλλον. Αυτή τη στιγμή σε ελάχιστη απόσταση από την πόλη του Βόλου, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ καίει σκουπίδια, πλαστικά, srf – rdf και πετ κοκ, ρυπαίνοντας όχι μόνο την ατμόσφαιρα αλλά υποθηκεύοντας και το ίδιο μας το μέλλον. Οι αέριοι ρύποι όπως οι διοξίνες και τα φουυράνια καθώς και τα βαρέα μέταλλα και ό,τι άλλο εκλύεται από την καύση των σκουπιδιών δεν επιδρούν επιζήμια μόνο στο περιβάλλον αλλά και για την ίδια μας την υγεία. Άλλωστε η αύξηση των ποσοστών καρκινοπαθών και πασχόντων από αναπνευστικά προβλήματα ενδεχομένως να μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Βέβαια, όπως και άλλες βιομηχανίες στη γύρω περιοχή, το κυκλοφοριακό οι κεντρικές θερμάνσεις τα τζάκια, το λιμάνι κ.ά. είναι επίσης σημαντικές πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας. Παρόλα αυτά η καύση εκατοντάδων χιλιάδων σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη κρίσιμη κατάσταση.

Απαιτούμε Λοιπόν από την κυβέρνηση, τον Υπουργό περιβάλλοντος, τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Μαγνησίας να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και από την ΑΓΕΤ, να μη δημιουργηθεί εργοστάσιο srf από τον Δήμο Βόλου, να εφαρμοστεί δημόσιο σύστημα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης των απορριμμάτων, να εγκατασταθεί άμεσα δίκτυο μόνιμης μέτρησης της αέριας ρύπανσης και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι στο έδαφος το νερό,τ α αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Η κατάσταση είναι επείγουσα και αν δεν δράσουμε αναλόγως, θα βρεθούμε σε λίγα χρόνια αντιμέτωποι με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Ήρθε η ώρα ,εμείς οι μαθητές, να αγωνιστούμε για το δικό μας μέλλον και θα το κάνουμε μέχρι να κερδίσουμε το μέλλον που ονειρευόμαστε».

πηγή: ert.gr