ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάζεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 5:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ριζομύλου, στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του κοινοτικού καταστήματος Ριζομύλου
Εγκαινιάζεται το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ριζομύλου

Όπως διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση, ένα όνειρο δεκαετιών, ένα όνειρο για την ανάδειξη της ιστορίας και της παράδοσης του Ριζομύλου, πραγματοποιείται!

Από την ίδρυση του Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου "Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ", το 1965, ένας κύριος στόχος ήταν η δημιουργία ενός Μουσείου για το χωριό μας.

Από το 1980 και μετά, μέχρι και σήμερα έγινε προσπάθεια, για τη συλλογή ιστορικών στοιχείων, φωτογραφιών , παλιών αντικειμένων εργασίας αλλά και οικιακής χρήσης, για την τοποθέτησή τους στο Μουσείο του Ριζομύλου.

Αυτή η πολύ μεγάλη προσπάθεια, έγινε ανιδιοτελώς , κυρίως από τους δύο ρομαντικούς φίλους της ιστορίας και της Ελληνικής παράδοσης του Ριζομύλου, τον Λάμπρο Μπόκα του Αθανασίου και τον Γιάννη Λουλούδη του Ιωάννη.

Στην διάρκεια της πολύχρονης έρευνας και αναζήτησής μας, έχουμε ζήσει στιγμές γεμάτες συγκίνηση, γεμάτες επιτυχίες, πολλές δυσκολίες, πολλά προβλήματα, αλλά και ένα συγκλονιστικά όμορφο αποτέλεσμα.

Σώσαμε ότι θεωρούσαμε αξιόλογο, ψάξαμε σε παλιά έγγραφα, σε Βιβλιοθήκες της Μαγνησίας, σε βιβλία ιστορικών, περιηγητών, στοιχεία στα αρχεία της Κοινότητας Ριζομύλου, κ.λπ., για την ιστορία του χωριού μας.

Ζητήσαμε από τους κατοίκους του χωριού μας , αλλά και από Ριζομυλιώτες που μένουν σε άλλα μέρη να μας εμπιστευθούν και να μας δώσουν παλιά αντικείμενα τους, για να εκτεθούν στο Μουσείο, όταν αυτό γινόταν. Ανταποκρίθηκαν πάνω από Εβδομήντα (70) δωρητές, οι οποίοι μας προσέφεραν αντικείμενά τους.

Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα με ευρήματα, που αναδεικνύουν την ομορφιά , τη γνώση και μας ικανοποιούν , με τη δυνατότητα προβολής της ιστορίας και της παράδοσης του Ριζομύλου.

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει εντάξει εδώ και μερικά χρόνια σε Πρόγραμμα Χρηματοδότησης ,την ίδρυση Μουσείου στο Ριζομύλου και δημιούργησε την πρόσβαση αλλά και την αίθουσα - Μουσείο , που τόσα χρόνια περιμέναμε, στον πρώτο όροφο του Κοινοτικού Καταστήματος Ριζομύλου.

Έχοντας πλέον την αίθουσα στη διάθεσή μας, από το Σεπτέμβριο του 2018, μέχρι και σήμερα επί 15 μήνες , ο Λάμπρος Μπόκας του Αθανασίου και ο Γιάννης Λουλούδης του Ιωάννη, με πολλή ανιδιοτελή προσωπική εργασία, μεράκι και αγάπη , καταφέραμε και δημιουργήσαμε ένα χώρο, γεμάτο ιστορικά στοιχεία, γεμάτο Ελληνική Παράδοση, για το χωριό μας, τον Μαρτυρικό Ριζόμυλο.

Στην προσπάθειά μας, μεγάλη βοήθεια προσέφερε η κ. Δάφνη Ζλατούδη (Τσιπιτσούδη) του Χρήστου, η οποία πάντα με χαμόγελο και την καλή της διάθεση, μας βοήθησε σημαντικά στην τακτοποίηση πολλών αντικειμένων και μας κέντησε τις πανέμορφες παραδοσιακές κουρτίνες, που ομορφαίνουν το χώρο του Μουσείου.

Επίσης σημαντική βοήθεια, όσες φορές τη ζητήσαμε , είχαμε από τα μέλη του Πολιτιστικού –Αθλητικού Συλλόγου Ριζομύλου "Η ΔΙΑΠΛΑΣΗ", καθώς και από πολλούς κατοίκους του χωριού.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτριος Νασίκας και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Πρίντζος , ήταν συνέχεια συμπαραστάτες μας και ότι ζητήσαμε το είχαμε , προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Όλους τους παραπάνω τους ευχαριστούμε από καρδιάς, πιστεύοντας ότι βάλαμε ένα λιθαράκι στη διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης του χωριού μας .

Σας περιμένουμε όλους στα Εγκαίνια του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ –ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στις 5:00 μμ , για να ξεναγηθείτε στον όμορφο χώρο του, να ξαναθυμηθείτε οι παλιότεροι και να μάθετε οι νεώτεροι , στοιχεία της ιστορίας αλλά και της παράδοσης του χωριού μας .

02-12-2019

Με εκτίμηση
Λάμπρος Μπόκας του Αθανασίου – Γιάννης Λουλούδης του Ιωάννη