ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά

Μητέρες κι ενήλικες αναζήτησαν μία επιπλέον ευκαιρία για μάθηση και μας αποδεικνύουν, αν και νέοι ακόμα, το περίφημο απόφθεγμα του Σόλωνα: "Γηράσκω αεί διδασκόμενος"
Το ταξίδι της γνώσης δεν σταματά

ρεπορτάζ: Φοίβος Παπαγεωργίου (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ταχυδρόμος το Νοέμβριο του 2018).

Στις 11 Σεπτεμβρίου "ήχησε" το πρώτο κουδούνι της τρέχουσας σχολικής χρονιάς για γονείς και μαθητές. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως όταν αναφερόμαστε σε μαθητές του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, οι παραπάνω έννοιες είναι ταυτόσημες.

Το σχολικό κτίριο-κόσμημα για την περιοχή φιλοξενεί και φέτος μητέρες και ενήλικες που θέλουν να ισχυροποιήσουν τις δεξιότητές του και κατ’ επέκταση τα προσόντα τους στην αγορά εργασίας, προσπαθώντας ταυτόχρονα για την εισαγωγή τους σε κάποιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εξίσου σημαντικό ότι σε κάθε περίπτωση μπορούν να εμπλουτίσουν το εύρος του γνωστικού τους αντικειμένου.

Το τελευταίο άλλωστε μας αναφέρει ως κύριο λόγο που αποφάσισε να ξανακαθίσει στα θρανία η Γεωργία Ντουσίκα, μητέρα ενός παιδιού: "Μπορεί να έβγαλα το Λύκειο πριν πολλά χρόνια αλλά επέλεξα να φοιτήσω ξανά γιατί πιστεύω στο θεσμό της «διά βίου μάθησης»", εξηγεί η μαθήτρια του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, προσθέτοντας: "Σαφώς και υπάρχει ένας απώτερος στόχος που αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ποτέ δεν είναι αργά. Αλλά αυτό που με οδήγησε ξανά στο σχολείο είναι αυτή η δημιουργική απασχόληση. Θεωρώ ότι πρέπει να μαθαίνουμε ως άνθρωποι καινούρια πράγματα συνέχεια. Η μάθηση δεν σταματάει μετά το Λύκειο".

Σε μία άλλη αίθουσα, στον Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας του σχολείου θα συναντήσει κανείς στο ίδιο θρανίο δύο πρεσβυτέρες κι εργαζόμενες. Ο λόγος για την Ελένη Πανανικολάου και την Δήμητρα Βιολντζή. Η πρώτη μαθήτρια μας εξηγεί πως το πρόγραμμά της είναι φορτωμένο, εξαιτίας της οικογένειας, της δουλειάς αλλά και του διαβάσματος: "Οι υποχρεώσεις είναι πολλές, έρχομαι σχολείο, μετά πρέπει να πάω στη δουλειά, το απόγευμα να ασχοληθώ με τα παιδιά και αργά το βράδυ να διαβάσω κιόλας". Όσον αφορά την επιλογή της να γραφτεί στο ΕΠΑΛ: "Θα ήθελα να δώσω πανελλήνιες, έχω ξεκινήσει σαφώς με αυτό το στόχο. Βλέποντας και κάνοντας όμως γιατί, όπως ανέφερα, είναι πολλά αυτά που πρέπει να κουμαντάρω. Πάντως θα ήθελα να σημειώσω ότι η εμπειρία του να πηγαίνεις ξανά σχολείο είναι πολύ ωραία. Νιώθεις και πάλι παιδί. Είσαι πλέον και πιο συνειδητοποιημένος γιατί οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Να μην λησμονήσω βέβαια και τους καθηγητές μας από τους οποίους αντλούμε μεγάλη βοήθεια και δείχνουν κατανόηση".

μητέρα και γιος μαθητές στο ίδιο σχολείο

Αξιοσημείωτη και η περίπτωση της συμμαθήτριάς της, Δήμητρας, η οποία πηγαίνει στο ΕΠΑΛ μαζί με τον πρώτο της γιο, Ρίζο, ενώ εργάζεται και στην καθαριότητα του κτιρίου. Αυτή ήταν άλλωστε και η αφορμή για να κάτσει ξανά στα θρανία, όπως μας λέει: "Επειδή εργαζόμουν εδώ, είχα δει την καλή δουλειά που γίνεται σε αυτό το σχολείο. Παράλληλα, ήθελα να δώσω μία δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό μου. Με τη βοήθεια του Θεού, επιθυμώ σίγουρα να δώσω πανελλήνιες και από εκεί και πέρα μακάρι να προκύψει κάτι καλό". Η εργαζόμενη μητέρα, σημειώνει ακόμα πως "το περιβάλλον στη σχολική μονάδα είναι άριστο, όσον αφορά την μετάδοση γνώσης αλλά και τα εργαστήρια. Θα ήθελα να παροτρύνω κι άλλες μητέρες με παιδιά που δεν έχουν σπουδάσει να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας".

Στο διάδρομο του πρώτου ορόφου, με το ευχάριστο κουδούνι του διαλείμματος να έχει μόλις χτυπήσει, συναντήσαμε και τον Κώστα Τσίντζο μαζί με παιδιά που έχει τα διπλάσια και πλέον χρόνια. Ο ίδιος μας περιγράφει ότι μέσω της εγγραφής του στο ΕΠΑΛ, του δόθηκε μία δεύτερη ευκαιρία να πάρει ένα πτυχίο που θα τον βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας αλλά και θα του προσφέρει έξτρα γνώσεις. Επίσης, μας τονίζει ότι "οι συνθήκες, οι εγκαταστάσεις, οι καθηγητές, το περιβάλλον, όλα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για ένα μέρος όπως το Βελεστίνο".

Συνολικά πέντε ενήλικοι μαθητές φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Επαγγελματικό Λύκειο Βελεστίνου, στη δευτέρα τάξη. Γενικότερα, όσοι τελείωσαν παλαιότερα το λύκειο εισέρχονται απευθείας στη Β’ Λυκείου και παρακολουθούν μόνο τα μαθήματα ειδικότητας.


Όπως σημειώνει ο Διευθυντής του σχολείου, Βάιος Λιαπόπουλος, "πάρα πολλοί έχουν απολυτήρια Λυκείου και ανακαλύπτουν ότι στην αγορά εργασίας χρειάζονται και άλλα επαγγελματικά προσόντα, δεξιότητες, ειδίκευση σε κάποιον τομέα και όλα αυτά τα προσφέρει το ΕΠΑΛ. Δεν φτάνει μόνο το απολυτήριο αλλά χρειάζονται γνώσεις σε τομείς εξειδίκευσης".

οι μαθητές με το Διευθυντή του σχολείου

Σχετικά με την παράδοση που έχει δημιουργήσει το σχολείο σε ενήλικες μαθητές, o κ. Λιαπόπουλος μας σχολιάζει: «Κάθε χρόνο, υπάρχει και μεγαλύτερη ροή μαθητών. Ένα μεγάλο κομμάτι ενδιαφέρεται να εισχωρήσει στις νέες αγορές εργασίας κι ένα δεύτερο έρχεται εδώ για τη δυνατότητα που τους δίνει το ΕΠΑΛ σε γνώσεις και δεξιότητες.

Να αναφέρουμε επίσης, ότι οι απόφοιτοι ΕΠΑΛ μπορούν να συμμετέχουν στις ειδικές πανελλήνιες και να εισαχθούν σε κάποιο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Αρκετοί από τους ενηλίκους να σημειωθεί πως αριστεύουν».

Είναι πραγματικά όμορφο να βρίσκεσαι σε έναν σύγχρονο σχολικό χώρο αλλά και να δυσκολεύεσαι ίσως να ξεχωρίσεις μαθητές από καθηγητές.

Αναμφίβολα, ο ανταγωνισμός και οι απαιτήσεις για μία θέση στον εργασιακό τομέα έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Οι παραπάνω άνθρωποι, αναζήτησαν μία επιπλέον ευκαιρία για μάθηση και μας αποδεικνύουν, αν και νέοι ακόμα, το περίφημο απόφθεγμα του Σόλωνα: "Γηράσκω αεί διδασκόμενος".

Πιο διαβασμένα