ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα για την αέρια ρύπανση από το ΤΕΕ και την Ένωση Ελλήνων Χημικών

Το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών συνδιοργανώνει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας ημερίδα με θέμα: "Αέρια Ρύπανση: Επιστημονική και Νομοθετική προσέγγιση", στις 15 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 10.00 στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας
Ημερίδα για την αέρια ρύπανση από το ΤΕΕ και την Ένωση Ελλήνων Χημικών

H Ένωση Ελλήνων Χημικών, που αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και σύμβουλο του κράτους σε θέματα που άπτονται της επιστήμης της Χημείας και το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, έχουν επανειλημμένα εκφράσει την άποψή τους, αλλά και τον επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο τους σε θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος, που προκαλούν την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικά διλήμματα και τεράστια προβλήματα με ακαθόριστες συνέπειες για ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής. Η αέρια ρύπανση, η οποία απειλεί το Περιβάλλον και την υγεία όλων μας, συγχρόνως επιταχύνει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων και θέσπισης αυστηρότερων προδιαγραφών στις εκπομπές αέριων ρύπων.

Στην παρούσα ημερίδα είναι εισηγητές εξειδικευμένοι επιστήμονες από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, αλλά και από ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, οι οποίοι θα προσεγγίσουν με αυστηρά επιστημονικά στοιχεία το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης, τις πηγές που το προκαλούν, καθώς και τα νομοθετικά μέτρα με τα οποία θα προστατευτεί το Περιβάλλον.

Το θέμα μας δεν αφορά μόνο την πόλη μας, καθόσον αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο με πολλές και ποικίλες εκφάνσεις. Ωστόσο, εδώ υπάρχουν ορισμένα πλέον δεδομένα που καθιστούν τη λήψη μέτρων επιβεβλημένη λαμβάνοντας υπόψη ότι στην πόλη συχνά εμφανίζεται η οσμή χημικών ουσιών με αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια και τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής. Ίσως συντείνουν η γεωγραφική θέση, η γειτνίαση με μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, το κυκλοφοριακό πρόβλημα ή η καύση φτηνών καύσιμων υλικών. Ανεξαρτήτως των αιτιών που καθαυτές είναι αντικείμενο έρευνας, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό για όλους μας και απαιτεί άμεσες λύσεις.

Με την ελπίδα ότι θα συμβάλουμε στην καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών για το μέγεθος και τις πηγές του προβλήματος της αέριας ρύπανσης, αλλά και στην ανάληψη ευθυνών και πρωτοβουλιών ώστε να προστατευθεί η περιοχή μας, καλούμε τους φορείς της πόλης μας, καθώς και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους κατοίκους, που καθημερινά βιώνουν το πρόβλημα, να παραστούν στην ημερίδα την οποία εμείς κρίναμε, με επιστημονική ευθύνη, απαραίτητη προκειμένου να αναδειχτεί το μέγεθος του προβλήματος καθώς και οι πιθανές λύσεις του.