ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προβλήματα των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Του Τριαντάφυλλου Παπαϊωάννου, μέλος του Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού
Προβλήματα των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Το άρθρο μου έχει σαν βάση αναφοράς τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας.

Όπως είναι γνωστό ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας που το πλήρης όνομά του είναι Φορέας Διαχείρισης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου - Δέλτα Πηνειού δημιουργήθηκε το 2003. Διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, υπάγεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, έχει περίπου 12 άτομα προσωπικό και έχει έδρα το Εκθεσιακό Κέντρο Φυσικής Ιστορίας και Πολιτισμού στα Κανάλια.

Ενώ το έργο του Φορέα είναι πολύ σημαντικό γιατί αφορά πρωτίστως την προστασία - αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής ευθύνης του, εντούτοις "οι υπεύθυνοι" δεν διστάζουν να τον αντιμετωπίζουν σαν μία υποβαθμισμένη γνωμοδοτική υπηρεσία.

Το μόνο που κρατάει τους Φορείς στη "ζωή" και δεν τους έχουν καταργήσει είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί προστασίας του περιβάλλοντος ειδικά σε περιοχές Natura.

Τι να πρωτοαναφέρω:

Τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των Φορέων που τα περισσότερα διορίζονται από τον εκάστοτε Υπουργό με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μην νοιάζονται σε τέτοιο βαθμό που να μην παραβρίσκονται ούτε καν στις συνεδριάσεις των διοικητικών συμβουλίων;

Το προσωπικό των Φορέων που το διατηρούν όλα αυτά τα χρόνια σε ένα καθεστώς ομηρίας με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε φορά την τελευταία στιγμή μένοντας απλήρωτοι οι υπάλληλοι για μεγάλα διαστήματα;

Τις αλλαγές που επιβάλλει κάθε φορά που αναλαμβάνει νέος Υπουργός προκαλώντας σύγχυση τόσο στον τρόπο διοίκησής τους όσο και στις αρμοδιότητές τους;

Την ισχνή χρηματοδότηση των λειτουργικών εξόδων των Φορέων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε σημείο να μην έχουν χρήματα ούτε για να αγοράσουν καύσιμα προκειμένου να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους για τους καθορισμένους ελέγχους των περιοχών ευθύνη τους;

Τις δηλώσεις του κάθε νέου Υπουργού που μία φορά δηλώνει ότι οι Φορείς θα καταργηθούν και οι αρμοδιότητες θα πάνε στις Περιφέρειες και την άλλη ότι θα καταργηθούν και θα δημιουργηθεί ένας για όλη την Ελλάδα;

Με λίγα λόγια... "μπάχαλο".

Με όλα αυτά που γράφω θα σας γεννήθηκε η απορία: Με ποια γνώση και αρμοδιότητα σας καταθέτω μία τόσο "καυστική" άποψη για τους Φορείς.

Σας ενημερώνω ότι έγινα για πρώτη φορά μέλος του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας… το 2003 και έγινα ξανά για δεύτερη φορά το 2016 μέχρι και σήμερα.

Πώς έγινα; Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ως εκπρόσωπος του Δήμου. Τακτικό μέλος ο Δήμαρχος και εγώ αναπληρωματικό.

Για "του λόγου του αληθές» για όσα γράφω ας μπει κάποιος στο διαύγεια και ας δει όλες τις συνεδριάσεις του Φορέα για να δει σε πόσες ήμουν παρόν αλλά να δει και ποια από τα υπόλοιπα μέλη του εντεκαμελούς συμβουλίου του Φορέα παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις και ποια όχι.

Αυτά περί τεκμηρίωσης της άποψής μου.

Ένα επίσης σημαντικό θέμα της περιόδου που διανύουμε είναι η αντικατάσταση των μελών των ΔΣ των φορέων. Τα μέλη των ΔΣ από 11 θα γίνουν 7. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου "έχασε" την κατοχή μίας μόνιμης θέσης στο ΔΣ του Φορέα και επειδή στην περιοχή ευθύνης του Φορέα περιέχονται περισσότεροι του ενός Δήμοι, τον εκπρόσωπο αυτών των Δήμων θα τον ορίσει η ΠΕΔ (το πανθεσσαλικό όργανο των Δήμων). Βάσει του νέου Νόμου το πρόσωπο αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να είναι αιρετός ή μέλος της ΠΕΔ γι` αυτό σε ερωτήσεις που είδη μου ετέθησαν για τις προθέσεις μου τους ενημέρωσα ότι θα ήθελα να συνεχίσω να είμαι μέλος του ΔΣ του Φορέα αρκεί να το επιθυμεί και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου αλλά και η ΠΕΔ.

Πάντως ανεξάρτητα αν θα επιλέξουν εμένα ή όχι η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει η ΠΕΔ να ορίσει εκπρόσωπό της από το Δήμο Ρήγα Φεραίου επειδή είναι ο Δήμος που έχει την μεγαλύτερη σχέση με τον Φορέα κυρίως λόγω της έδρας του Φορέα που είναι στα Κανάλια αλλά και νέας λίμνης Κάρλας που βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη στην περιοχή ευθύνης του Δήμου.