ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

H Google τιμά τη Γερμανίδα ποιήτρια Else Lasker-Schüler

Η Γερμανίδα ποιήτρια Else Lasker-Schüler (Έλζε Λάσκερ-Σούλερ) έχει σήμερα την τιμητική της, αφού η Google της αφιερώνει το σημερινό της doodle, εικονογραφημένο από την εικαστικό Cynthia Kittler, με αφορμή τα 151 χρόνια από τη γέννησή της
H Google τιμά τη Γερμανίδα ποιήτρια Else Lasker-Schüler

Η Schüler συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους ανθρώπους του πνευματικού κόσμου, που έχουν γράψει έργα τους στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται δε ως ένα σημαίνον μέλος της καλλιτεχνικής κοινότητας του Βερολίνου η οποία επηρέασε σημαντικά την πορεία του γερμανικού μοντερνισμού.

Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν πολλοί Εβραίοι καλλιτέχνες, οι οποίοι αργότερα θα δέχονταν σφοδρή επίθεση από τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό και είτε θα σκόρπιζαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, είτε θα έπεφταν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Μία απ` αυτούς ήταν και η Else Lasker-Schüler.

Γεννημένη στις 11 Φεβρουαρίου 1869 στο Έλμπερφελντ, ανατράφηκε σε μια εξέχουσα εβραϊκή οικογένεια. Απέκτησε σημαντική μόρφωση μέσα στο σπίτι, από την μητέρα της, η οποία την ενθάρρυνε να πειραματιστεί και να διερευνήσει τα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα.

Το 1894, η Schüler παντρεύτηκε τον Jonathan Lasker και μετακόμισε στο Βερολίνο, όπου αργότερα δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Εντάχθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους της γερμανικής πρωτεύουσας, συναναστρεφόμενη κορυφαίους λογοτέχνες της πόλης.

Στις 7 Φεβρουαρίου του 1937, μια ελβετική εφημερίδα δημοσίευσε το "Mein blaues Klavier" (Το μπλε πιάνο μου), το περίφημο ποίημά της στο οποίο αναφέρεται το σκίτσο του σημερινού Doodle.

Όταν ξέσπασε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έφυγε για την Ιερουσαλήμ όπου και εγκαταστάθηκε. Συνέχισε να γράφει ποιήματα εκεί δημιούργησε το σπουδαίο Mein blaues Klavier. Τον Ιανουάριο του 1945 υπέστη καρδιακή προσβολή. Κηδεύτηκε στους πρόποδες του `Όρους των Ελαιών.

πηγή: news247.gr

Πιο διαβασμένα