ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Εικόνες εγκατάλειψης στο Βελεστίνο"

Κείμενο και φωτογραφίες του αναγνώστη, Ιωάννη Γεωργούδη
"Εικόνες εγκατάλειψης στο Βελεστίνο"

Η ιστορική γενέτειρα και πατρίδα του μεγάλου εθνικού επαναστάτη, Ρήγα Βελεστινλή, ενώ θα έπρεπε να αποτελεί το στολίδι της Ελλάδας, βρίσκεται δυστυχώς τα τελευταία χρόνια σε μία κατάσταση τριτοκοσμικής εγκατάλειψης. Κάποτε αποτελούσε μία κωμόπολη με έντονη οικονομική και κοινωνική ζωή, ενώ σήμερα λόγω της στασιμότητας αλλά και της οπισθοδρόμησης έχει μετατραπεί σε ένα τελματωμένο χωριό.

Δρόμοι σε άθλια κατάσταση  με σαμάρια και λακκούβες, που έχουν δημιουργήσει ένα ανισόπεδο οδόστρωμα με μπαλώματα ασφάλτου και τσιμέντου, βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο τόσο τους οδηγούς όσο και τα οχήματά τους. Όλοι έχουν προσωπικές εμπειρίες από φθορές των οχημάτων τους και μάταια διαμαρτύρονται, διότι δεν τους ακούει κανείς. Το πρόβλημα γίνεται περισσότερο έντονο τις βροχερές μέρες, με τους πεζούς να λερώνονται από τα νερά στις λακκούβες των δρόμων, τις οποίες πατούν τα διερχόμενα οχήματα. Η κατάσταση αυτή ενισχύεται και από τις συνεχείς ζημιές του δικτύου ύδρευσης, που αντί να καλύπτονται με άσφαλτο στο τελείωμά τους, καλύπτεται  με αμμοχάλικο, που με την πρώτη βροχή εξαφανίζεται και εμφανίζεται μία μεγάλη λακκούβα που παραμένει για πολύ καιρό. Άλλες φορές καλύπτεται με τσιμέντο, που με τον καιρό κομματιάζεται, διότι δεν κάνει συγκόλληση με την άσφαλτο. Χρόνια έχουν να δουν οι κάτοικοι του Βελεστίνου να γίνονται οργανωμένες ασφαλτοστρώσεις δρόμων!

Δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο σε κάποιες περιοχές εντός του Βελεστίνου, με αποτέλεσμα να μολύνεται συνεχώς ο υδροφόρος ορίζοντας και οι κάτοικοι να μην απολαμβάνουν τον ανάλογο πολιτισμό και τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης που δικαιούνται. Οι άνθρωποι αυτοί επιβαρύνονται οικονομικά με το να αδειάζουν συχνά τους βόθρους τους. Οι δικαιολογίες ότι υπάρχουν αρχαία κάτω από το έδαφος ή ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού σχεδίου δεν υφίστανται. Αφενός αγωγός αποχέτευσης έχει περάσει από δύσκολα σημεία και αφετέρου διατίθενται χρήματα για άλλα έργα και εκδηλώσεις.

Αγέλες γιγαντόσωμων αδέσποτων σκύλων υπάρχουν παντού, που τρομάζουν και επιτίθενται σε περαστικούς και ιδίως σε μικρά παιδιά. Αρκετοί περαστικοί έχουν προσωπικές τραυματικές εμπειρίες επίθεσης αδέσποτων, που κατέληξαν στο νοσοκομείο με τραύματα. Οι δημότες βιώνουν μία συνεχή αδιαφορία μέριμνας τόσο για τα ζώα, όσο και για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Το δε βρόμικο περιβάλλον που δημιουργείται από τις ακαθαρσίες των αδέσποτων δεν περιγράφεται με λόγια.

Εγκαταλελειμμένα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, που "στολίζουν" τους δρόμους του Βελεστίνου για δεκαετίες, αποτελούν εστίες μόλυνσης. Καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος του δρόμου, δημιουργώντας κυκλοφοριακές δυσκολίες στους οδηγούς, αντιαισθητικό περιβάλλον, αλλά και επικινδυνότητα από υγιεινής πλευράς, λόγω του ότι έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους με δυσοσμίες από νεκρά ζώα κ.λπ.

Δημόσιοι χώροι έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης και σκουπιδότοπους επί δεκαετίες, απειλώντας την δημόσια υγεία (περιοχή Ταμπάχανα). Το καλοκαίρι εμφανίζονται ποντίκια και φίδια που τρομοκρατούν τους περίοικους της περιοχής. Εγκαταλελειμμένα δημόσια οικήματα στεγάζουν σε μόνιμη βάση νυχτερίδες, αράχνες, ποντίκια (Μουσείο Γεωργικών Εργαλείων). Τεράστιες αντιαισθητικές και ρυπογόνες λεύκες παραμένουν ακλάδευτες για δεκαετίες και σκορπούν την άνοιξη αλλεργίες από τις βαμβακιές σε ολόκληρη την γύρω περιοχή. Προσελκύουν επίσης κεραυνούς τον χειμώνα  λόγω του μεγάλου ύψους τους, έχοντας σε μόνιμο κίνδυνο τους περίοικους. Οι περίοικοι μάταια τόσα χρόνια συγκέντρωναν υπογραφές διαμαρτυρίας.

Οι κάτοικοι εκφράζουν μία βαθιά απογοήτευση και αγανάκτηση, διότι επί τόσα χρόνια δεν βλέπουν να αλλάζει η κατάσταση.

Όλα αυτά δεν είναι ούτε γεννήματα της φαντασίας, ούτε υπερβολές, αλλά αποτελούν μία υπαρκτή και λυπηρή πραγματικότητα. Εξάλλου, δεν είναι δύσκολο για τον οποιονδήποτε δύσπιστο να κάνει μια μικρή βόλτα μέσα στο Βελεστίνο, για να διαπιστώσει και ο ίδιος την υπάρχουσα κατάσταση.

Έτσι… για την αποκατάσταση της αλήθειας!