ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Έκτος νεκρός από τις επιπλοκές του κορωνοϊού

Ασθενής 70 ετών από την Καστοριά, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα
Έκτος νεκρός από τις επιπλοκές του κορωνοϊού

Και έκτος άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πρόκειται για 70χρονο ασθενή από την Καστοριά, ο οποίος πέθανε στο νοσοκομείο της πόλης όπου νοσηλευόταν με υποκείμενα νοσήματα. Η επίσημη ενημέρωση για τον νέο αυτό θάνατο θα γίνει στις 6 το απόγευμα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Στα 418 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού, σύμφωνα με χθεσινή την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. 64 εξ αυτών είναι απροσδιορίστου πηγής προέλευσης, 79 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και από αυτά 13 άτομα είναι διασωληνωμένα. Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται ανά τον κόσμο οι έρευνες για την παρασκευή εμβολίου κατά του ιού ενώ όπως αποκάλυψε η ΕΡΤ και στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη κλινικές μελέτες για τον συνδυασμό φαρμάκων που θα καταπολεμήσουν την πανδημία.

‘Εγκυος που διαγνώστηκε με κορονοϊό, γέννησε αγοράκι στο νοσοκομείο "Αττικόν", με καισαρική για να αποτραπεί ο κίνδυνος, όπως ανακοινώθηκε. Η 24χρονη λεχώνα βρίσκεται σε απομόνωση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί εξετάσεις στο βρέφος, οι οποίες σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες βγήκαν αρνητικές, ενώ η κλινική εικόνα τόσο της λεχώνας όσο και του βρέφους χαρακτηρίζεται καλή.

Στην Καστοριά δυο άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊο, ενω ακόμη ένας υπέκυψε σήμερα. Πρόκειται για 70χρονο, ενώ η σύζυγός του νοσηλεύεται σε απομόνωη.

Στην Καλαμάτα, αρνητικά στον κορονοϊό βρέθηκαν 21 δείγματα που σχετίζονται με τα δύο κρούσματα -γιατρός και νοσηλεύτρια- στην καρδιολογική κλινική της πόλης. Η διοίκηση του νοσοκομείου περιμένει και τα υπόλοιπα αποτελέσματα για να αποφασίσει για την λειτουργία της κλινικής.

Σε καραντίνα παραμένουν τα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά της Κοζάνης. Δημοτικός υπάλληλος παραδίδει καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους. Η παράδοση δωρεάν φαρμάκων επεκτείνεται και στα 52 χωριά που ανήκουν στον Δήμο Βοΐου, ενώ σε ισχύ παραμένει η έκκληση για επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό.

Στη Θεσσαλονίκη, ένας ακόμη άνθρωπος διασωληνώθηκε, ενώ ένας ακόμη ασθενής εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Όπως ανακοίνωσε χθες, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας είχαμε επιπλέον 31 κρούσματα, ενώ σημείωσε πως απο το σύνολο των κρουσμάτων τα 64 είναι χωρίς γνωστή επιδημιολογική έκθεση στον ιό. Την ίδια ώρα 79 ασθενείς νοσηλεύονται, από τους οποίους οι 13 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Παράλληλα, δεκατέσσερα άτομα έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως οι ασθενείς που νοσηλεύονται λαμβάνουν ειδική αντιϊκή θεραπεία.

Ο μέσος όρος των ασθενών κυμαίνεται στα 70 έτη και η πλειοψηφία των κρουσμάτων προέρχεται από την περιοχή της Αθήνας. Τέλος, τονίστηκε πως έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 6.000 τεστ ελέγχου του ιού.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε τις συστάσεις και τις οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, ενώ διευκρίνισε ότι ενδεχόμενος αρνητικός έλεγχος, δεν αποκλείει την πιθανότητα ο ασθενής να βρίσκεται στην περίοδο επώασης του κορωνοϊού.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστολές συναδέλφων προς την κυβέρνηση προκειμένου αυτή να λάβει περισσότερα μέτρα, τονίζοντας πως ο "πανικός" δεν βοηθάει και προσθέτοντας πως αυτή την ώρα χρειάζεται η "καλόπιστη κριτική".

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε πως από αύριο απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις με τη συμμετοχή 10 ή και περισσοτέρων ατόμων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιβάλλεται και πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο που θα παραβιάζει τον παραπάνω κανόνα.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως αποθαρρύνονται γενικά οι ψυχαγωγικές συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων και πρόσθεσε πως συστήνονται οι μετακινήσεις αποκλειστικά για μετάβαση στην εργασία, τον γιατρό, για πρόσβαση σε τρόφιμα, στο ταχυδρομείο, για καύσιμα, στις τράπεζες και η μετακινήσεις για ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Σοφία Πατραμάνη, Σοφία Ζουζέλη, Δέσποινα Αμαραντίδου, ‘Αντζελα Ζούγρα

Πιο διαβασμένα