ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στην Κοζάνη για τη "Διατροφή στο Σχολείο" το ΓΕΛ Βελεστίνου

Τη ζεστή και άψογη ελληνική φιλοξενία του Γυμνασίου Αιανής Κοζάνης απόλαυσαν μαθητές κι εκπαιδευτικοί του ΓΕΛ Βελεστίνου, μαζί με αποστολές μαθητών κι εκπαιδευτικών από σχολεία – εταίρους της Κύπρου, της Ισπανίας, της Τουρκίας και της Σλοβακίας
Στην Κοζάνη για τη "Διατροφή στο Σχολείο" το ΓΕΛ Βελεστίνου

Τα δύο ελληνικά σχολεία συντονίζουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών Erasmus+ με θέμα την Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών, με τίτλο "Food Ethos Course – Μάθημα Ηθικής Σχολικής Διατροφής", το οποίο επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ι.Κ.Υ. και αποσκοπεί στην εισαγωγή της υγιεινής διατροφής στα σχολεία.

Η 2η συνάντηση του προγράμματος έγινε στην Αιανή από τη Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019 και το Γυμνάσιο Αιανής, μαζί με όλη την τοπική κοινωνία, υποδέχτηκαν με άψογο τρόπο τις αποστολές των σχολείων –εταίρων. Τη Δευτέρα,  στο Δημαρχείο της Κοζάνης, ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για το πρόγραμμα και έδωσε δώρα στις αποστολές κι έπειτα, στο σχολείο της Αιανής, μαθητές, γονείς και τοπικοί φορείς υποδέχθηκαν τις αποστολές με παραδοσιακούς χορούς και τοπικά εδέσματα.

Οι αποστολές είχαν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε μια σειρά δράσεων σχετικά με την ελληνική διατροφή.

Στα Μετέωρα, παρακολούθησαν ομιλία για τη μοναστηριακή διατροφή στα ονομαστά μοναστήρια των Μετεώρων.

Επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπου τους υποδέχτηκαν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Δήμαρχος Κοζάνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Αιανής. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν οι μαθητές του Γυμνασίου της Αιανής, οι οποίοι και ξενάγησαν στα αγγλικά τους παρευρισκόμενους στις αίθουσες του Μουσείου, κάνοντάς τους κοινωνούς στην ιστορία του τόπου. Για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε προηγήθηκε στενή συνεργασία, διάρκειας σχεδόν δύο μηνών, ανάμεσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος του Γυμνασίου Αιανής και όλοι απέσπασαν θερμές επευφημίες για την κοινή προσπάθεια η οποία αποδεικνύει τη δύναμη του εκπαιδευτικού ρόλου ενός Μουσείου στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία.

Στο Μουσείο, ακολούθησε ομιλία στα αγγλικά, από αρχαιοβοτανολόγο του Μουσείου, με θέμα τα φυτικά κατάλοιπα της διατροφής κατά τα προϊστορικά χρόνια και οι μαθητές είχαν τη μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο της αρχαιοβοτανικής με την παρουσίαση σπόρων, οι οποίοι διατηρήθηκαν μέχρι σήμερα στα αρχαιολογικά στρώματα μέσω της απανθράκωσης και προέρχονται από προϊστορικούς οικισμούς του Νομού Κοζάνης.

Είχαν την ευκαιρία να ετοιμάσουν ένα πλούσιο μπουφέ Ελληνικού Πρωινού ΕΟΤ, με την πολύτιμη συνεργασία διακεκριμένης Σεφ.

Μυήθηκαν στην παραγωγή τροφίμων, ακολουθώντας όλη τη γραμμή παραγωγής δύο εργοστασίων τροφίμων και ελληνικών σαλατών της περιοχής, όπου σεφ τους μίλησαν για τα συστατικά τη ελληνικής διατροφής.

Στο σχολείο, ανέλυσαν τα αποτελέσματα ερωτηματολογίων σε όλα τα σχολεία-εταίρους σχετικά με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες των εφήβων και των οικογενειών τους. Η Ελλάδα εμφάνισε τόσο τη θλιβερή εικόνα να έχει άσκηση μόνο στο σχολείο και να καταναλώνει συχνά μεγάλες ποσότητες αλκοόλ σε ηλικίες κάτω των 18 και πρόχειρο φαγητό (fast food), όσο και τη θετική πλευρά, οι Έλληνες έφηβοι να τρώνε αρκετά συχνά λαχανικά και όσπρια.

Όλες αυτές οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην άρτια οργανωμένη συνάντηση της  Αιανής Κοζάνης, αφενός ικανοποίησαν πλήρως όλους τους εμπλεκόμενους και αφετέρου ενίσχυσαν την επιθυμία των μαθητών κι εκπαιδευτικών του προγράμματος να βελτιώσουν την διατροφική εικόνα των σημερινών νέων και να εστιάσουν στη δημιουργία ενός νέου μαθήματος, της Διατροφής, το οποίο θα συγκεντρώνει τις έρευνες και τα αποτελέσματα αυτής της διετούς σχολικής Ευρωπαϊκής συνεργασίας.  

Τα εύσημα για την επιτυχημένη 2η  συνάντηση ανήκουν εξ` ολοκλήρου στην ομάδα της Αιανής Κοζάνης η οποία έθεσε τον πήχη ψηλά για την επικείμενη τελική συνάντηση στον άλλο εταίρο, το ΓΕΛ Βελεστίνου Μαγνησίας.