ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΛΛΑΔΑ - ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις Τσιόδρα και εφτά οδηγίες προστασίας

Στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
Προειδοποιήσεις Τσιόδρα και εφτά οδηγίες προστασίας
EUROKINISSI

Ο καθηγητής χτύπησε καμπανάκι προειδοποιώντας πως "δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό" εκφράζοντας την ανάγκη "να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί".

Ο λοιμωξιολόγος επικαλέστηκε την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μεταξύ άλλων αναφέρει πως χώρες οι οποίες χαλάρωσαν τα μέτρα είχαν αύξηση του αριθμού νέων κρουσμάτων και κάλεσε τους πολίτες να συνεχίζουν να δείχνουν "υπεύθυνη συμπεριφορά" τηρώντας "απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης".

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών, ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε εφτά οδηγίες προστασίας, τις οποίες συστήνει στους πολίτες να τηρήσουν:

  1. Να εξακολουθούμε να αποφεύγουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς όταν αυτό είναι δυνατόν και να προσπαθήσουμε να βρούμε εναλλακτικές, είτε αυτό λέγεται ποδήλατο, ή περπάτημα κάποιας απόστασης, ή οδήγηση με ιδιωτικό μέσο.
  2. Όταν πρέπει και είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να το κάνουμε εφαρμόζοντας τους κανόνες όσο αυτό είναι εφικτό.
  3. Η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους ή γενικότερα όπου υπάρχει σύσταση θα πρέπει να γίνεται με σωστό τρόπο.
  4. Προσοχή στην υγιεινή των χεριών. Να αποφεύγουμε επαφές με αντικείμενα και άψυχες επιφάνειες. Δεν χρειάζονται χειραψίες.
  5. Ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό είναι μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους αλλά δεν είναι ανύπαρκτος. Όταν βγαίνουμε έξω να αποφεύγουμε χώρους που παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός.
  6. Να αποφεύγουμε για αυτόν τον καιρό τις επαφές με πάρα πολλά διαφορετικά άτομα και να περιοριστούμε σε ένα στενό "δικό" μας  κύκλο επαφών..
  7. Η επιτήρηση της υγείας μας για συμπτώματα συμβατά με τον ιό συνεχίζεται. Απλά μέτρα θα μας προστατεύσουν περισσότερο και θα κάνουν πιο εύκολη μια διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών αν έχουμε θετικό περιστατικό στον χώρο μας

"Θα παρακολουθούμε τα δεδομένα για να αποτρέψουμε πιθανές αναζωπυρώσεις", υποστήριξε ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι πρέπει να προσέχουμε.

Άλλα 18 κρούσματα κι ένας θάνατος από τον νέο κορονοϊό στην Ελλάδα

Σε 152 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από τον Covid-19 στη χώρα, καθώς ανακοινώθηκε άλλος ένας θάνατος. Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, για 80χρονο με υποκείμενο νόσημα, που νοσηλευόταν στο "Σωτηρία".

Παράλληλα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τα 2.744, όπως δήλωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, καθώς προστέθηκαν άλλα 18, με τα 12 εξ αυτών σε ευάλωτες ομάδες και τα επτά να είναι μέλη της ίδιας οικογένειας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 608 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 100.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, από τους ασθενείς, 32 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Συγκεκριμένα, η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι 67 ετών. Το 97% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι, 70 ετών και άνω. 88 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα θύματα, 40 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93,4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

πηγή: efsyn.gr

Πιο διαβασμένα