ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοιλιοκάκη και διατροφή

Της Μαρίας Ακριβούση, διατροφολόγου, εθελόντριας συνεργάτιδας του ΚΕΠ Υγείας Δήμου Ρήγα Φεραίου
Κοιλιοκάκη και διατροφή

Η 16Η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια μέρα ευαισθητοποίησης για την νόσο της κοιλιοκάκης, που κάθε άλλο παρά μόδα είναι. Είναι τρόπος ζωής!

Η κοιλιοκάκη είναι ένα από τα συνηθέστερα αυτοάνοσα νοσήματα (1:100 άτομα νοσεί). Πρόκειται για μια ανοσολογική απάντηση του εντέρου που προκαλείται από τη γλουτένη. Η εμφάνισή της μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής του ανθρώπου, εμφανίζει κληρονομικότητα και δεν μεταδίδεται.

Που υπάρχει όμως η γλουτένη;
 Στο σιτάρι
 Στο κριθάρι
 Στη σίκαλη
 Σε μικρότερο ποσοστό στη βρώμη

ΔΕΝ περιέχει γλουτένη το καλαμπόκι και το ρύζι

Συμπτώματα:
 Απώλεια βάρους
 Διάρροια/δύσοσμα αέρια
 Φούσκωμα/μετεωρισμό/τυμπανισμό
 Πόνο στην κοιλιά
 Αναιμία

Υπάρχει ειδική εξέταση;

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης πραγματοποιείται μέσω:
 Αιματολογικών εξετάσεων (έλεγχος αντισωμάτων στον ορό του αίματος του ασθενούς )
 Βιοψίας (γαστροσκόπηση για τον έλεγχο της βλάβης που έχει προκαλέσει η γλουτένη στο λεπτό έντερο )

Αντιμετώπιση- θεραπεία:

Η διατροφή είναι η μόνη λύση. Σε αντίθεση με άλλες ασθένειες ,η κοιλιοκάκη δεν επιδέχεται φαρμακευτικής θεραπείας η χειρουργικής αντιμετώπισης. Η θεραπεία αυτής έγκειται στην απουσία της γλουτένης από την καθημερινή μας διατροφή. Το έντερο επανέρχεται σταδιακά στην φυσιολογική του μορφή, αλλά η ολική απουσία συμπτωμάτων επιτυγχάνεται μετά από μακροχρόνια ,εφ’ όρου ζωής, διατροφή χωρίς γλουτένη.

ΨΩΜΙ

ΟΧΙ!
• Ψωμί από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ,βρόμη
• Ψωμί, πίτες για σουβλάκια
ΝΑΙ!
 Ψωμί από αλεύρι ρυζιού, πατάτα, ταπιόκα, καλαμπόκι
 Ψωμί πίτα και πίτα για δίπλωμα χωρίς γλουτένη

ΚΡΕΑΣ

ΟΧΙ!
• Κρέατα μαγειρεμένα με συνηθισμένη γέμιση με ψωμί, ψίχουλα η αλεύρι
ΝΑΙ!
 Φρέσκο ψάρι, κόκκινα κρέατα και πουλερικά είναι χωρίς γλουτένη

ΑΛΕΥΡΑ

ΟΧΙ!
• Σιτάρι
• Σίκαλη
• Κριθάρι
• Μονόκοκκος σίτος
• Βρόμη
• Σιμιγδάλι
• Άττα
• Φάρο
• Σκληρό σιτάρι
• Έμμερ
• Σπελτ
• Καμουτ
• Αλεύριfarina

ΝΑΙ!
 Σαγκο
 Ταπιόκα
 Κεχρί
 Καλαμπόκι
 Πατάτας
 Φάκες
 Ρύζι
 Σόγια
 Αμάραντος
 Αραρούτι
 Φαγοπυρο
 Σόργο

ΒΟΤΑΝΑ-ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΟΧΙ!
• Μείγματα μπαχαρικών που μπορεί να έχουν προσθετό άμυλο σιταριού

• ΝΑΙ!
 Τα περισσότερα βότανα και μπαχαρικά χωρίς γλουτένη
 Πάντα να ελέγχετε τα συστατικά